Simone Nygren mener ikke, at den 'ukendte franske soldat' er franskmand. Hendes graven peger på, at han i stedet var en sovjetisk krigsfange.

Simone Nygren mener ikke, at den 'ukendte franske soldat' er franskmand. Hendes graven peger på, at han i stedet var en sovjetisk krigsfange.

Simone sår tvivl om krigshelt: Var han i virkeligheden en sovjetisk krigsfange?

I årtier er den ukendte franske soldat blevet hyldet i Gilleleje - men ny viden sår tvivl om hans identitet. For var han i virkeligheden en sovjetisk krigsfange og ikke en fransk krigshelt?

Af
Jeppe Helkov

Gravstenen står dér som et symbol. Som et symbol på det heltemod, soldater udviste under Anden verdenskrig. Og som en mindesten for de mange krigsofre, der forlod deres fædreland for at bekæmpe fjenden, men som aldrig vendte hjem igen. Men helt ny viden sår nu tvivl om alt, hvad vi hidtil har vidst om den 'ukendte franske soldat', der er begravet på Gilleleje Kirkegård.

Indtil nu har fortællingen været, at fisker Evald Nielsens fik et lig iført en fransk militæruniform i sit garn fire sømil ud for Gillelejes kyst i januar 1943. Det er aldrig lykkedes at identificere manden, men på grund af uniformen gik man ud fra, at det var en fransk soldat. Lokalarkivets anmærkninger lød på, at han formentlig havde forsøgt at flygte fra en fangetransport.

Har gravet dybere

Siden har gravstenen ved adskillige offentlige begivenheder været samlingspunkt for faldne soldater og krigsofre. Men 22-årige Simone Nygren fra Helsinge har aldrig helt købt den forklaring. Hun er mere end almindeligt historieinteresseret.

Og når hun har været på kirkegården i Gilleleje, er der noget, hun ikke har kunnet få til at passe. For hvad lavede en fransk soldat i farvandene omkring Danmark i 1943, når den franske hær kapitulerede flere år inden?

"Der var ikke nogen franske soldater heroppe på det tidspunkt. Derfor har jeg altid undret mig over, hvad historien bag var. Når jeg prøvede at læse op på det, kom der ikke rigtig noget frem. Så jeg så mig kaldet til at grave dybere," siger Simone Nygren.

Hvad er hans skæbne?

Hun opsøgte derfor Rigsarkivet i København og ledte efter dokumenter, der kunne fortælle noget om den ukendte soldat. Hun opsøgte andre historieinteresserede. Bladrede utallige dokumenter igennem. Men uden held.

"Min motivation for at prøve at komme svaret nærmere kom ikke kun fra min forkærlighed for mysterier, men også fordi jeg virkelig ønskede at give den ukendte soldat en historie. Jeg fandt det en smule ironisk, at man hvert år bruger lige netop hans grav som samlingssted under mindehøjtideligheden for de faldne soldater – uden egentlig at kende noget til den mand, man flokkedes omkring. Hans rejse, hans skæbne."

Men undervejs var Simone Nygren ved at kaste håndklædet i ringen. Det var simpelthen for svært at finde informationer.

"Jeg var ved at give op. Jeg havde sagt til min kæreste, at jeg ikke gad det lorte-projekt længere. Jeg var skidesur. Jeg gav det en sidste chance og sad oppe hele natten og ledte i Rigsarkivets database. Det er bare at bladre, til man finder noget," siger hun og fortsætter:

"Pludselig fik jeg svar fra den norske forfatter og historiker Michael Stokke. Han havde skrevet en lang tekst. Kort tid efter fandt jeg blandt alle dokumenterne i Rigsarkivet også obduktionsrapporten for den afdøde soldat. Så fik jeg modet tilbage."

Var ikke soldateruniform

Michael Stokke arbejder blandt andet med at finde ud af, hvad der skete med de mange sovjetiske krigsfanger, der kom gennem Norge. Og han havde en interessant teori om 'den ukendte franske soldat'.

I 1941 havde tyskerne fået rådighed over et stort lager med franske uniformer, som blev delt ud til deres krigsfangerne. Blandt andet til de sovjetiske krigsfanger, der blev tvunget til at arbejde med kystsikring i Norge. Michael Stokke skrev også, at han ikke havde kendskab til franske soldater i Skandinavien fra 1942-1943.

De oplysninger passede godt med informationerne i obduktionsrapporten, fortæller Simone Nygren.

Her står:

"Liget var iklædt mørk uniform. På uniformen fandtes knapper med fransk firmanavn”.

"Ingen steder i obduktionsrapporten stod der, at der fandtes beviser for, at manden var soldat. Blot at han havde en uniform på med franske knapper," siger Simone Nygren, der mener, at det kan være et bevis på, at den ukendte franske soldat slet ikke var fransk. Men måske i stedet var en sovjetisk krigsfange.

"Da liget blev fundet, var han nærmest bare et skelet, så det var nok svært at identificere ham. Jeg kan forestille mig, at man har set nogle franske knapper og så bare har tænkt, at han var franskmand."

Var han med sunket skib?

Men hvis det passer, hvordan endte den sovjetiske soldat så i en fiskers net langt fra Norges kyst?

Også her har Simone Nygren nogle teorier. Hun forklarer selv.

Teori ét:

Den ukendte franske soldat kom fra 'Palatia'-katastrofen. 'MS Palatia' var et skib, der blev torpederet ud for den norske sydkyst under anden verdenskrig i oktober 1942. Omkring 960 mennesker omkom, størstedelen af de omkomne var sovjetiske krigsfanger. Det passer godt med tidshorisonten, da der på obduktionspapirerne står, at den ukendte franske soldat havde ligget i vandet i omkring fire måneder. 'Palatia' sank 21. oktober, og den ukendte franske soldat blev trawlet 28. januar. Det passer også med strømforholdene. Så kan man synes, det er lidt mystisk, at der kun er ét lig, der dukker op her. Men det er svært endegyldigt at finde ud af.

Teori to:

Den ukendte franske soldat var en sovjetisk krigsfange, der blev smidt overbord undervejs på en fangetransport. Bare mellem sommeren 1942 og årsskiftet 1942-1943 blev der foretaget mindst syv transporter, og en hel del krigsfanger blev transporteret. Det er derfor sandsynligt, at en krigsfange er blevet syg undervejs og er blevet smidt overbord. Eller måske er forsøgt at flygte til Sverige, når skibet er sejlet igennem Øresund - men er druknet undervejs.

Den sande historie

Simone Nygren hælder selv mest til den første teori. Men hun afviser ikke, at der kan være andre forklaringer.

Hun har det samtidig også en smule ambivalent med, hvad hendes fremgravede viden om den ukendte soldat kan betyde.

"Jeg er selv helt sikker på, at han ikke var franskmand. Og for mig har det handlet om, at ham, der er begravet, får sin sande historie frem. Men måske er det lidt ambivalent for nogle, at det ikke er den person, man troede, der ligger begravet her i Gilleleje."

"Graven bliver jo brugt som mindested for de soldater, der har kæmpet med livet som indsats. Helt fra første verdenskrig til nu – og tanken om at denne mand var en brav, fransk soldat, har måske været en faktor for, at mange har besøgt graven og har heroiseret ham, der lå begravet i den."

"Men for mig er historien om den ukendte franske soldat – som jo egentlig burde hedde den ukendte sovjetiske krigsfange – en påmindelse om de forfærdelige ting, der skete dengang, og et opråb fra fortiden, der appellerer om, at det ikke må ske igen. Som så mange andre led han en tragisk skæbne. Men som den eneste krigsfange endte han her i vores æstetisk og sjæleligt smukke Gilleleje. Og vi skal nok blive ved med at mindes ham og værne om hans sidste hvilested, uanset hvem han var, og hvor han kom fra. Det vil jeg i hvert fald gøre."

Publiceret 25 November 2019 10:00

Julekoncert i Helsinge kirke

Jul For første gang nogensinde bliver der afholdt julekoncert i Helsinge Kirke. Det sker 7. december klokken 15.

Initiativet er kommet fra nogle af kirkens medarbejdere, og de lover, at deltagerne garanteret er i julehumør, når de går hjem efter arrangementet. Eftermiddagen er planlagt således, at der er julemusik for alle generationer. Julesalmerne er valgt af kendte borgere i Helsinge, og de fortæller inden salmerne synges, hvorfor netop denne salme er deres favorit, blandt alle julens mange smukke melodier.

Kirkens organist Henrik Carlsen spiller på kirkens orgel således, at deltagerne kan synge med på de valgte julesalmer. Ind imellem synger Purnima Ortved nogle af de sange, hun har fremført i kirken i løbet af året blandet med kendte julesange. Hun bliver akkompagneret af kirkens kordegn Leif Hauge Christensen på keyboard.

Arrangementet er gratis.