Præsterne Gabrielle Togsverd-Nilausen (tv.) og Helena Hauge glæder sig til drop in-dåb i næste måned i Helsinge Kirke.

Præsterne Gabrielle Togsverd-Nilausen (tv.) og Helena Hauge glæder sig til drop in-dåb i næste måned i Helsinge Kirke.

Nyt tilbud: Drop in-dåb i Helsinge

I næste måned kan du blive døbt ved en drop in-dåb i Helsinge Kirke

Af
Claus Johansen

VELSIGNET Giv dig selv den bedste julegave: Bliv døbt ved drop in-dåb i Helsinge Kirke.

Sådan siger præsten Gabrielle Togsverd-Nilausen fra Helsinge Kirke.

Drop in-dåb, hvor man bare kommer ind fra gaden, har i de seneste to år bredt sig til en række kirker i landet – og altså nu også Helsinge Kirke.

”Mange synes, at der er for meget opmærksomhed ved en normal gudstjeneste. Og så vælger de denne her mere uformelle form for dåb i stedet for,” siger præsten Gabrille Togsverd-Nilausen.

Sammen med præsten Helena Hauge står hun bag det nye tilbud i kirken.

Et fællesskab

Med dåben bliver man medlem af folkekirken.

”Du bliver døbt ind i den kristne tro – og bliver en del af et fællesskab. Du får et tilsagn om, at Gud vil følge dig resten af dine dage,” siger Gabrielle Togsverd-Nilausen.

Mange tror fejlagtigt, at man automatisk bliver medlem af folkekirken ved fødsel. Men sådan forholder det sig ikke, forklarer Helena Hauge.

”Det er ved dåben, man bliver medlem,” siger Helena Hauge.

Drop-in-dåben foregår onsdag den 11. december mellem klokken 18 og 21. Stjernehimlen bliver tændt i kirkerummet, og der bliver budt på et glas bobler og lidt chokolade. Det er ikke nødvendigt at bestille tid, men man skal huske at have to vidner med.

De to præster ved i sagens natur ikke, hvor mange der dukker op:

”Men vi har allerede talt med fem, som helt sikkert vil døbes,” siger Helena Hauge.

Dåb uden ståhej

Teolog Kirstine Helboe Johansen, lektor i teologi ved Aarhus Universitet, vurderer, at drop in-dåb åbner for mennesker, der ellers har en løs relation til kirken:

” Man vil gerne have dåben, men ikke alt det ståhej udenom. Derfor passer drop in-dåben godt ind i en moderne og fleksibel hverdag,” fortæller hun til folkekirken.dk.

Forskeren vurderer, at det nye ritual siger meget om folkekirken som institution. Der bliver gjort et stort og kreativt arbejde i de lokale sogne for at være kirke til tiden:

”Folkelige traditioner følges ofte af store fejringer. Men drop in-dåb er impulsivt, og det kræver ikke nødvendigvis nogen stor og dyr fejringsfest bagefter. Man kan blive døbt og gå hjem og spise en leverpostejmad bagefter,” siger Kirstine Helboe Johansen.

Publiceret 23 November 2019 07:00

Julekoncert i Helsinge kirke

Jul For første gang nogensinde bliver der afholdt julekoncert i Helsinge Kirke. Det sker 7. december klokken 15.

Initiativet er kommet fra nogle af kirkens medarbejdere, og de lover, at deltagerne garanteret er i julehumør, når de går hjem efter arrangementet. Eftermiddagen er planlagt således, at der er julemusik for alle generationer. Julesalmerne er valgt af kendte borgere i Helsinge, og de fortæller inden salmerne synges, hvorfor netop denne salme er deres favorit, blandt alle julens mange smukke melodier.

Kirkens organist Henrik Carlsen spiller på kirkens orgel således, at deltagerne kan synge med på de valgte julesalmer. Ind imellem synger Purnima Ortved nogle af de sange, hun har fremført i kirken i løbet af året blandet med kendte julesange. Hun bliver akkompagneret af kirkens kordegn Leif Hauge Christensen på keyboard.

Arrangementet er gratis.