Pia Thorgrimsen er en hyppig gæst på caféen på Gilleleje Station, og hun synes, at caféejer Richard Medrek bliver mindre godt behandlet af Lokaltog A/S. Foto: Niels Idskov

Pia Thorgrimsen er en hyppig gæst på caféen på Gilleleje Station, og hun synes, at caféejer Richard Medrek bliver mindre godt behandlet af Lokaltog A/S. Foto: Niels Idskov

Toiletkrig: Husk at tisse før kl. 14

Caféindehaveren, der har gjort Gilleleje Station til et trygt og varmt sted, føler sig ikke godt behandlet af Lokaltog. Og kunderne giver ham fuldstændig ret. Ikke mindst dem, der har brug for at komme på toilettet efter kl. 14

Af
Niels Idskov

Gilleleje Station var længe et ensomt og kuldslået sted med en del hærværk og cykler, der blev stjålet. Men så kom Richard Medrek til og indrettede en café lige over for Lokaltogs billetsalg. Efterhånden blev Gilleleje Station til et trygt og varmt sted. To et halvt år senere er caféen der endnu, men både indehaveren og caféens gæster, det vil sige dem, der rejser en del til og fra Gilleleje, er langt fra tilfredse med den seneste udvikling.

En af de rejsende er Pia Thorgrimsen, og hun fortælle om problemer både omkring toiletterne og den service, som café-indehaveren ikke længere må tilbyde.

"I lang tid kunne man hos Richard få nøglen til toilettet efter kl. 14, når billetkontoret lukker, men det kan man ikke længere. Richard har med sin café ikke bare skabt liv på stationen, han har også leveret service omkring togtider og så videre. Nu står folk der en stor del af dagen og kan ikke komme på toilettet, og man skal jo huske på, at der heller ikke er toilet i togene, men det hele hænger jo sammen med den måde, som Richard bliver behandlet på af Lokaltog A/S. Og den er dårlig," fastslår Pia Thorgrimsen.

Gilleleje Station er blevet et mere trygt sted, efter at Richard Medrek for et par år siden etablerede sig med en café, men nu føler han sig kørt lidt ud på et sidespor af lokaltog A/S. Foto: Niels Idskov

Gilleleje Station er blevet et mere trygt sted, efter at Richard Medrek for et par år siden etablerede sig med en café, men nu føler han sig kørt lidt ud på et sidespor af lokaltog A/S. Foto: Niels Idskov

Hun tilføjer historien om, at da en ældre dame spurgte en rengøringsdame om at låne nøglen til toilettet, fik hun et klart nej. Lokaltogs rengøringsdame ville "ikke blandes ind i noget."

Klager over borde og bøger

Britiske Richard Medrek, der siden sommeren 2017 har lejet sig ind på stationen, er ikke bare manden, der leverer god kaffe og sandwich samt holder åbent fra tidlig morgen til kl. 19 om aftenen. Foran caféen fik han opstillet stole og borde med diverse brochurer og bøger til salg, men det er også stoppet for nylig, hvilket vil sige sidst i september.

I et brev fra Lokaltogs jurist blev Medrek gjort bekendt med, at der var kommet klager fra passagerer over hans udnyttelse af arealet, og at det måtte ophøre. Lokaltog holder dog døren på klem og lover at ville se på sagen, hvis caféejeren ønsker at leje yderligere plads til dette formål.

"Jeg tror ikke, at der er nogen, der har klaget over bøgerne, og at man kunne sidde lige udenfor caféen og drikke kaffe og vente på toget," siger Pia Thorgrimsen. At hendes fortælling om hvordan tingene har udviklet sig på stedet også handler om "kold luft" fra billetpersonalets side, bekræftes af andre gæster i caféen, bl.a. Mona Karstoft.

Skuffet caféejer

Caféejeren selv er skuffet over den behandling, han har fået af Lokaltog. Som skriver til ham pr. advokat, og som ikke kan se, at han med sit initiativ netop har gjort sit til at gøre stationen til et godt sted.

"Jeg ville gerne kunne låne toiletnøglen til folk, og i det hele taget står jeg for god service. Det har gjort i hele mit arbejdsliv, senest i 20 år, hvor jeg var restaurant-chef for Royal Copenhagen Golfklub i Dyrehaven. Nu bor jeg i Gilleleje og kan lide at skabe en god stemning her på stationen og hjælpe folk med det ene og andet, og det kan jeg mærke, at de godt kan kan lide. Desværre er der modstand fra Lokaltogs side. De kunne da i det mindste have indkaldt mig til et møde omkring situationen, men det er ikke sket. Det er jeg skuffet over," siger Richard Medrek.

Genkender ikke billedet

Ugeposten har videresendt Medreks spørgsmål om et møde til Lokaltog A/S, der svarer, at man er i dialog med caféejeren om udvidelse af lejemålet, "men afventer svar herpå."

Det hedder videre fra Lokaltog A/S, at man også afventer yderligere svar fra caféejeren omkring toiletterne: "Omkring åbningstiderne på de offentlige toiletter er disse afstemt med, hvornår Lokaltogs billetsalg åbner og lukker. Dette har at gøre med, at Lokaltog har vedligeholdelsespligterne samt rengøring af toiletterne, og vi har tidligere tilbudt caféejeren, at denne kunne overtage disse forpligtelser mod selv at kunne åbne og lukke toiletterne efter caféens behov."

Endelig hedder det i svaret fra Lokaltog A/S:

"I øvrigt gør vi opmærksom på, at vi på ingen måde kan genkende det billede, avisen beskriver - nemlig at vi på nogen måde chikanerer caféejeren eller dennes gæster. Der er tale om en helt almindelig lejeaftale mellem Lokaltog og caféen, hvis indhold naturligvis skal følges af begge parter."

Publiceret 22 November 2019 07:00

Julekoncert i Helsinge kirke

Jul For første gang nogensinde bliver der afholdt julekoncert i Helsinge Kirke. Det sker 7. december klokken 15.

Initiativet er kommet fra nogle af kirkens medarbejdere, og de lover, at deltagerne garanteret er i julehumør, når de går hjem efter arrangementet. Eftermiddagen er planlagt således, at der er julemusik for alle generationer. Julesalmerne er valgt af kendte borgere i Helsinge, og de fortæller inden salmerne synges, hvorfor netop denne salme er deres favorit, blandt alle julens mange smukke melodier.

Kirkens organist Henrik Carlsen spiller på kirkens orgel således, at deltagerne kan synge med på de valgte julesalmer. Ind imellem synger Purnima Ortved nogle af de sange, hun har fremført i kirken i løbet af året blandet med kendte julesange. Hun bliver akkompagneret af kirkens kordegn Leif Hauge Christensen på keyboard.

Arrangementet er gratis.