Lidt udstyr må man da godt bruge til at muntre sig med i vandet i Gribskov Svømmehal. Foto: Lars Christiansen

Lidt udstyr må man da godt bruge til at muntre sig med i vandet i Gribskov Svømmehal. Foto: Lars Christiansen

Ugens højdepunkt er i svømmehallen

Det kaldes vandtilvænning, der er tale om et gratis tilbud fra Gribskov Kommune, og det er en succes for de de store børnehavebørn

Af
Niels Idskov

Børnene er i vandet uden flydeudstyr og svømmebriller. De skal lære at kunne komme ind til kanten fra midten af bassinet og klatre op. Det trænes gennem masser af leg i form af f.eks. balanceøvelser. Lidt hjælpeudstyr er der dog, men det bliver brugt sådan, at børnene bliver bevidste om, hvordan det hjælper dem.

"Jeg kan mærke, at det er ugens højdepunkt for børnene. Det er en fornøjelse at arbejde med dem og opleve, hvordan de udvikler sig fra gang til gang," siger Gabor Klöczl, der i forvejen underviser Gribskov Kommunes 4. klasse-elever og nu også tager sig af børnehavebørnene i det nye, gratis tilbud fra kommunen.

De små succeser

I svømmehallen bliver børnene udfordret og styrket motorisk. De bliver mere modige og modnes til større selvstændighed og selvhjulpethed. Selv små succeser får stor betydning, og børn med større eller mindre udfordringer oplever et frirum, hvor der ikke er fokus på f.eks. sproglig kunnen,. og børn med sanse-motoriske udfordringer oplever nærhed i det våde element. Med andre ord: svømning eller rettere vandtilvænning er en succes, og det gratis tilbud fra Gribskov Kommune lokker flere institutioner i svømmehallen.

Rikke Grønbæk Svane og Gabor Klöczl sørgede for at børnene fra Boager fik glade og gavn af at være i vandet. Foto: Lars Christiansen

Rikke Grønbæk Svane og Gabor Klöczl sørgede for at børnene fra Boager fik glade og gavn af at være i vandet. Foto: Lars Christiansen

"Den tilrettelagte undervisning er sjov og udfordrende for de deltagende børn, og de er trygge ved det genkendelige og ved instruktøren," siger Rikke Grønbæk Svane, der er pædagogisk koordinator i Helsinge Børnehuses afdeling Boager.

Udvalget Børn og Familie besluttede i oktober sidste år, at skolesvømning fra skoleåret 2019/2020 omlægges til 20 ugers undervisning af 45 min. vandtid pr. gang, og at den ledige tid tilbydes til vandtilvænning for dagtilbudsbørn, hvilket vil sige de store børnehavebørn i alderen 4-6 år.

Det viser sig nu to måneder efter at det er blevet gratis, at flere institutioner benytter tilbuddet. Der er nu otte hold mod fem sidste år. Fire daginstitutioner deltager: Helsinge Børnehuse (både Boager og Væksthuset), Annisse Børnehus og Sandslottet.

Ingen bliver presset

Gabor Klöczl, tidligere landstræner og dansk mester i triatlon, underviser hver tirsdag børnehavebørnene i tre timer. Hver gruppe er i vandet i 20 minutter, og så er der gang i den.

"Der er altid en enkelt eller to, der stiller sig lidt skeptisk an og måske ikke engang vil i vandet, og vi presser selvfølgelig ikke nogen til noget. Men pludselig er de så alligevel hoppet i, og mange gange ser man, at de mest skeptiske nu er de største vandhunde," griner Gabor Klöczl.

Og så følger lige tre gode råd til forældre, når de har børnene med i svømmehallen: Lær barnet at få mund og næse under vandet, lær barnet at flyde uden udstyr og lav balance-øvelser i vandet fx ved at sidde på skumgummibræt.

Publiceret 21 November 2019 07:00

Julekoncert i Helsinge kirke

Jul For første gang nogensinde bliver der afholdt julekoncert i Helsinge Kirke. Det sker 7. december klokken 15.

Initiativet er kommet fra nogle af kirkens medarbejdere, og de lover, at deltagerne garanteret er i julehumør, når de går hjem efter arrangementet. Eftermiddagen er planlagt således, at der er julemusik for alle generationer. Julesalmerne er valgt af kendte borgere i Helsinge, og de fortæller inden salmerne synges, hvorfor netop denne salme er deres favorit, blandt alle julens mange smukke melodier.

Kirkens organist Henrik Carlsen spiller på kirkens orgel således, at deltagerne kan synge med på de valgte julesalmer. Ind imellem synger Purnima Ortved nogle af de sange, hun har fremført i kirken i løbet af året blandet med kendte julesange. Hun bliver akkompagneret af kirkens kordegn Leif Hauge Christensen på keyboard.

Arrangementet er gratis.