Fanget på video: Flex-chauffør talte i telefon, mens han kørte med barn

Chauffør fra Flextrafik talte i håndholdt mobiltelefon, mens han kørte med sårbart barn. Heldigvis var barnet snu og fik optaget det hele på video

Af
Jeppe Helkov

"Det er et mønster. Min søn har kørt med dem i to år. Og allerede i første uge var der flere episoder, hvor der blev talt i mobiltelefon. Jeg ringede til PPR-psykologen og sagde, at det ikke kunne være rigtigt. Men der sker ikke noget. Andre har gjort dem opmærksomme på det samme. Men det fortsætter bare."

Anja Winds søn lider blandt andet af autisme. I Gribskov Kommune er der ikke et skoletilbud, der passer til ham. Derfor er han blevet visiteret til et skoletilbud i Nødebo. Transporten frem og tilbage til skolen står Movias Flextrafik for. Men mødet med dem har været alt andet end gnidningsfrit.

Skaber bekymringer

Faktisk er det så grelt, at sønnen flere gange har nægtet at køre med dem.

"Man er fanget som forældre. Det er dejligt at have fået et godt skoletilbud, men kørslen kommer til at fylde det hele. Det er noget, han tænker på hver dag. Det skaber bekymringer. Hvordan går det mon i dag? Det er børn med udfordringer og alvorlige diagnoser. Og chaufførernes opførsel er med til at forværre deres diagnoser," siger Anja Wind. Af hensyn til sønnen fremgår han ikke med navn i denne artikel.

'Det skal stoppe nu', siger chef for Flextrafik om, at deres chauffører taler i telefon, mens de kører. Pressefoto.

'Det skal stoppe nu', siger chef for Flextrafik om, at deres chauffører taler i telefon, mens de kører. Pressefoto.

Senest gik det galt forrige onsdag. Her var Anja Winds søn på vej hjem fra skolen, da chaufføren fra Flextrafik tog sin telefon op og havde en langt privat samtale. Håndholdt vel at mærke. Det har sønnen oplevet talrige gange før, men tidligere er det endt i påstand mod påstand, fordi chaufførerne har nægtet at have brudt loven.

Denne gang var Anja Winds søn dog snarrådig. Fra passagersædet hev han sin telefon frem og optog chaufførens telefonsamtale.

"Han har autisme og har noget med regler og sort/hvid tankegang. Han ved godt, man ikke må tale i mobiltelefon under kørslen. Derfor provokerer det ham. Jeg synes også, man som det mindste kan forvente, at dem, der transporterer børn, overholder reglerne. De har et ansvar for andre mennesker. Tænk hvis Nordstjerneskolens buschauffør sms'ede under kørslen. Det ville give et ramaskrig. Her kører chaufføren samtidig med nogen, der ikke kan sige fra. Det hører intet sted hjemme," siger Anja Wind.

Og problemerne med Flextrafiks chauffører er langt fra enestående, mener hun.

Kan ikke dansk

"Det er skiftende chauffører. Mange af dem kan ikke dansk. Jeg kan ikke engang kommunikere med dem. De kører med børn, der er syge, men de kan ikke tale med børnene. Det er et problem, hvis der sker en ulykke."

"De sms'er, mens de kører. Børnene bliver sat af tilfældigt. Selvom de skal afleveres ved hoveddøren, bliver de sat af ude på hovedvejen. Der bliver kørt for stærkt. Chaufførerne er ukoncentrerede, så de glemmer at dreje. Der er simpelthen så meget galt," siger Anja Wind, der fortæller, at kørslen med Flextrafik er blevet dét, der fylder mest i hendes søns hverdag.

Får mikropsykoser

"Han kan komme hjem og bryde helt sammen. Det her er børn, der udtrættes af en skoledag. Han kan slet ikke klare utrygheden i det her. Nogle gange kommer de en time for sent og henter. Så kommer de kl. 17 i stedet for kl. 16. Så skal pædagogen på skolen have en times overarbejde. I går kom de en halv time for sent om morgenen. Det gjorde, at jeg også kom for sent. Det er bare enormt ustabilt."

"Flextrafik har undskyldt nogle gange. Andre gange er klagen gået gennem kommunen. Så beklager de til damen deroppe. Men så sker der ikke mere. Og så gentager det hele sig bare. Det er ærgerligt, at kørslen fylder så meget. Skolen lægger et stort arbejde i at prøve at skabe trivsel. Det gør jeg også. Derfor er det så frustrerende, at jeg skal bruge tre-fire timer på at prøve at samle mit barn op, fordi der har været problemer med kørslen igen. Det er dyre skoletilbud, og så er det altså ærgerligt, at det hele kan blive ødelagt af noget så simpelt som kørsel."

Skal stoppe nu

Hos Movia lægger flextrafikchef Jens Peter Langberg sig fladt ned i sagen.

"Det her skal ikke ske. Derfor kommer vognmanden ind til en samtale om, at det her kan og vil vi ikke finde os i. Det skal stoppe nu," siger han.

Hvordan kan sådan noget ske igen og igen og igen?

"Jeg ved ikke, om det er sket igen og igen og igen. Men det er sket flere gange. Jeg kan se, at der i nogle af tilfældene ikke har været enighed om tingene. Men hvorom alting er, så må det ikke ske. Det skal stoppes, og det går vi i gang med det samme."

Er jeres procedurer gode nok, når sådan noget kan ske gentagne gange?

"Vi har lagt stor vægt på at forklare, at det her vil vi ikke have. Lov eller ej. Vores holdning er fuldstændig klar og er meget klart nedfældet i aftalen med vognmændene. Og vi fortæller jævnligt, at man ikke må tale i telefon. Det er klart, at hvis det gentager sig hos den samme vognmand, må vi sætte og ned og se på, hvilke chauffører der ikke egner sig."

Beklager meget

Anja fortæller, at chaufførerne ofte ikke taler dansk – og at de ikke er til at kommunikere med. Hvilke overvejelser har I omkring, hvilke chauffører der kører med de her sårbare børn?

"Vi har et krav om, at man skal kunne tale dansk, og vi har et krav om, at vores chauffører er uddannede. Og en del af den uddannelse foregår på AMU-centrene. Her er et af kravene, at man taler dansk på niveau to. Så kan jeg godt undrer mig over, at jeg så hører, at chaufførerne ikke taler dansk – og det har jeg for øvrigt hørt flere gange."

Anja fortæller, at hun tit skal bruge timer på at samle hendes søn op, efter hun har kørt med jer. Hvordan har du det med det?

"Det er jeg meget ked af at høre. Det er ikke meningen. Så det vil jeg godt beklage meget, at han bliver bragt i sådan en situation af vores chauffører. Det er ikke okay. Det er ikke meningen, at en autistisk dreng skal udsættes for problemer i forbindelse med transport. Det skulle gerne være et hvilested, hvor der er balance, hvor vi kommer og kører til tiden. Vi skal forstå, hvad den her dreng skal og har af behov."

Publiceret 20 November 2019 08:00

Julekoncert i Helsinge kirke

Jul For første gang nogensinde bliver der afholdt julekoncert i Helsinge Kirke. Det sker 7. december klokken 15.

Initiativet er kommet fra nogle af kirkens medarbejdere, og de lover, at deltagerne garanteret er i julehumør, når de går hjem efter arrangementet. Eftermiddagen er planlagt således, at der er julemusik for alle generationer. Julesalmerne er valgt af kendte borgere i Helsinge, og de fortæller inden salmerne synges, hvorfor netop denne salme er deres favorit, blandt alle julens mange smukke melodier.

Kirkens organist Henrik Carlsen spiller på kirkens orgel således, at deltagerne kan synge med på de valgte julesalmer. Ind imellem synger Purnima Ortved nogle af de sange, hun har fremført i kirken i løbet af året blandet med kendte julesange. Hun bliver akkompagneret af kirkens kordegn Leif Hauge Christensen på keyboard.

Arrangementet er gratis.