Foreningerne Gribskov Event, Gadekærforeningen, Helsinge 4 you og Helsinge Powerbank står bag den nye kulturcafé.

Foreningerne Gribskov Event, Gadekærforeningen, Helsinge 4 you og Helsinge Powerbank står bag den nye kulturcafé.

Overvældende opbakning: Nu åbner den nye Kulturcafé

Den 18. november slår hele Helsinges kulturcafé endelig dørene op

Af
Jeppe Helkov

Lokalerne er som forvandlede. Spraglede, spændende møbler fylder det mest af gulvet, og lysekroner hænger i et væk ned fra loftet. Ja, det hele er faktisk klar til den store åbning, når foreningerne Gribskov Event, Gadekærforeningen, Helsinge 4 you og Helsinge Powerbank den 18. november kl. 14 første gang slår dørene op til den spritnye kulturcafé i Helsinge.

"Vi er nogle stykker, der stort set har overnattet hernede den seneste tid. Der er blevet knoklet. Mine fingre ligner i hvert fald ikke optikerfingre i øjeblikket. Der har skullet tages fat. Men nu er vi endelig klar til at åbne," siger en af medstifterne, Michael Bruun, der til dagligt driver Bruuns optik.

Og siden Ugeposten første gang kunne fortælle om den nye kulturcafé, er der da også sket ting og sager med lokalerne i VP Arkaden. Udover de nye møbler – som i parentes at bemærke alle er til salg – er der malet, tapetseret, ombetrukket stole, installeret køkken og meget, meget mere.

Alle møblerne i Helsinge Kulturcafé er til salg. Stifterne har bevidst gået efter et mere spraglet udseende.

Alle møblerne i Helsinge Kulturcafé er til salg. Stifterne har bevidst gået efter et mere spraglet udseende.

"Vi gør det for kulturen, og fordi vi syntes, der manglede sådan et sted i byen," siger Michael Bruun, der samtidig skyder en af de myter, de flere gange er blevet mødt med, ned.

"Mange tror, at vi er støttet af kommunen. Det er vi ikke. Vi er en café, der bliver drevet på reelle vilkår. Men hos os går overskuddet ikke til lønninger, det går i stedet til kulturelle tiltag til gavn for Helsinge," siger han.

Det betyder også, at caféen bliver drevet af frivillige. Og her er stifterne næsten blevet lagt ned af hjælpsomme sjæle.

"Vi har faktisk slet ikke været ude at søge efter frivillige. Folk er kommet helt af sig selv. Det er helt fantastisk," siger Conny Bruun fra Bruuns Interiør & Brugskunst.

"Der var et ægtepar, der kom og sagde, at de gerne ville passe caféen en dag. Så ville det være noget de gjorde sammen som par. Det er hyggeligt, at caféen også kan sådan noget," fortsætter hun.

Michael Bruun er enig.

"Det har været overvældende at opleve, hvor mange folk der gerne vil hjælpe. Jeg kan ikke forklare med ord, hvad vi for en modtagelse vi har fået. Folk stikker næsen ind og spørger, hvornår vi åbner. Andre siger, at de har hørt, hvad vi har gang i, og de vil gerne hjælpe. Der kom et ægtepar og sagde, de kunne male. Så kom de dagen efter og hjalp med det. En dame kom også ind og spurgte, hvad vi lavede. Lige dér vaskede vi stole af på første sal. Så gik hun derop og hjalp og kom ned fire timer senere. Sådan er det hele tiden," siger han.

Udover velvilligheden fra de frivillige har Helsinge Kulturcafé også fået en stor håndsrækning fra flere lokale virksomheder.

"Vi har en donation af Sparekassen Sjælland, af Danbolig, af vores elektriker og af Jan, der ejer huset, Café Bella holder til i. Det er et kæmpe klap på skulderen, der viser, at vi er på vej mod det rigtige. Det er stort at få så mange penge alene ud fra vores visioner. Især fordi vi ikke har været ude og spørge folk om penge. Det her er mennesker, der hjælper på eget initiativ. Det viser, at de bakker op om det her. Det betyder sindssygt meget. Så det kan ikke være mere positivt," siger Michael Bruun.

Ud over at sælge nogle lette anretninger og drikkevarer vil der i Helsinge Kulturcafé også være arrangementer med livemusik fra en lille scene i lokalerne. Lokale kunstnere vil også løbende udstille deres kunst, ligesom der er indrettet et lille læsehjørne, der løbende vil blive forsynet med interessant læsestof. På første sal er der mødelokaler, som lokale foreninger gratis kan benytte. Det eneste krav er, at drikkevarer og mad bliver købt i caféen.

Til åbningen den 18. november er alle inviteret til reception, hvor der vil blive serveret lidt til ganen. Inden da klipper borgmester Anders Gerner Frost snoren og indvier Helsinges nyeste café.

Publiceret 12 November 2019 10:38

Julekoncert i Helsinge kirke

Jul For første gang nogensinde bliver der afholdt julekoncert i Helsinge Kirke. Det sker 7. december klokken 15.

Initiativet er kommet fra nogle af kirkens medarbejdere, og de lover, at deltagerne garanteret er i julehumør, når de går hjem efter arrangementet. Eftermiddagen er planlagt således, at der er julemusik for alle generationer. Julesalmerne er valgt af kendte borgere i Helsinge, og de fortæller inden salmerne synges, hvorfor netop denne salme er deres favorit, blandt alle julens mange smukke melodier.

Kirkens organist Henrik Carlsen spiller på kirkens orgel således, at deltagerne kan synge med på de valgte julesalmer. Ind imellem synger Purnima Ortved nogle af de sange, hun har fremført i kirken i løbet af året blandet med kendte julesange. Hun bliver akkompagneret af kirkens kordegn Leif Hauge Christensen på keyboard.

Arrangementet er gratis.