Robar og Sigurd gør klar til at lave boller til dagens ret i køkkenet på Gribskolen.

Robar og Sigurd gør klar til at lave boller til dagens ret i køkkenet på Gribskolen.

6.a spiser godt og støtter klimaet

Limabønner og sliderburgere. Det lyder eksotisk, men er meget enkelt, når eleverne på Gribskolen går i køkkenet

Af
Niels Idskov

Kød udleder flere drivhusgasser end grønsager. Det er bl.a. derfor, at 6.a - eller rettere halvdelen af klassen - i dag skal lave grønsagsburgere. Klimavenlig mad er blevet sagen.

"Det vækker mere genklang hos børnene - og deres familier - end for bare fem år siden. Det er helt sikkert,", siger Tine Erforth Olsen, der underviser eleverne på Gribskolen i Græsted i madkundskab. Hver mandag er denne halvdel af 6.a i gang i tre timer nede i skolens køkken. Om torsdagen er det resten af klassen, der kokkerer med en anden lærer.

Josefine og Mathilde pointerer, at de elsker at lave mad - også derhjemme. Her er de i gang med at åbne Smagekassen fra GoCook.

Josefine og Mathilde pointerer, at de elsker at lave mad - også derhjemme. Her er de i gang med at åbne Smagekassen fra GoCook.

Det er madkassen fra GoCook, der er inspirationskilde til at lave de såkaldte sliderburgere uden kød. Smagekassen er navnet på madkassen fra GoCook, der indeholder råvarer og undervisningsmateriale og som er sendt rundt til skoleklasser i hele landet - heraf 1200 skoleelever i Gribskov Kommune.

Smagekassen indeholder i denne omgang bl.a. økologiske hvidkål og gulerødder samt limabønner. Det behøver ikke være svært at spise klimavenligt, og der venter også nye smagsoplevelser i det, lyder det fra GoCook, der er en del af Coops såkaldte madmanifest, der vil skabe en bedre madkultur i Danmark.

Inden eleverne går i gang i køkkenet, taler madkundskabslæreren om, hvad der skal ske, og hvordan det spiller sammen med at være mere bæredygtig.

Laver mad derhjemme

"Jeg kan lide at lave mad, ja, jeg elsker at lave mad, og det gør jeg også derhjemme," fortæller Josefine, mens hun rører mælk og gær sammen til burgerbollerne. I weekenden har hun derhjemme lavet både burgere og spaghetti, mens sidekammeraten Mathilde supplerer med at have lavet hjemmelavet pizza.

Tine Erforth Olsen underviser 6.a i madkundskab og giver selv en hånd med. Foto: Niels Idskov

Tine Erforth Olsen underviser 6.a i madkundskab og giver selv en hånd med. Foto: Niels Idskov

Publiceret 06 November 2019 10:00