Symaskiner var tidligere allermest et arbejdsredskab. Nu er det også for mange en hobby, og det nyder Finn Mogensen, indehaver af Leif Jensen & Co., godt af. Foto. Niels Idskov

Symaskiner var tidligere allermest et arbejdsredskab. Nu er det også for mange en hobby, og det nyder Finn Mogensen, indehaver af Leif Jensen & Co., godt af. Foto. Niels Idskov

Symaskinen er kvindernes motorcykel

Leif Jensen & Co., der sælger og reparerer sy-maskiner, runder de 25 år i Helsinge

Af
Niels Idskov

Der hænger et diplom i forkontoret, der fortæller, at Leif Jensen & Co. i 2016 vandt Børsens Gazellepris. Det kræver en fordobling af omsætningen på fire år for at modtage den.

"Og det er jo noget lettere for et nyt firma, der starter forfra, end for en etableret virksomhed som vores," siger Finn Mogensen. Indehaveren af symaskineforretningen på Frederiksborgvej i Helsinge har da også god grund til at være stolt. Sidste år rundede han de 65 år og fejrede sit 40 års jubilæum i sit job med symaskinerne. Og 1. november er der igen grund til at feste lidt, for da runder forretningen i Helsinge de 25 år.

Firmaet Leif Jensen & Co. blev grundlagt på Nørrebro i København i 1942, og her startede Finn Mogensen 1. marts 1978. Han havde været i militæret i syv år, var handelsuddannet og ville prøve noget nyt. To år efter sin ansættelse købte han sig ind i firmaet.

Finn Mogensen runder 1. november de 25 år med symaskineforretningen i Helsinge. Foto: Niels Idskov

Finn Mogensen runder 1. november de 25 år med symaskineforretningen i Helsinge. Foto: Niels Idskov

"Vi havde to forretninger på Nørrebrogade og en overgang 15-16 ansatte. I dag driver vi stadig en forretning på Nørrebrogade udover den her i Helsinge, hvor vi rykkede ind i 1994", siger Finn Mogensen, der selv bor i Rågeleje.

"Vi er i dag en af de største symaskineforretninger i hele landet, og og det er vi også blevet ved opkøb af nogle af de mindre forretninger. Den nærmeste konkurrent til os her i Helsinge er vores egen forretning inde på Nørrebrogade," afslører han, der i dag har syv ansatte på de to adresser.

Typsik forretningsmand

I de omfattende lokaler i den flotte bygning på Frederiksborgvej har der tidligere været bl.a. garage for en vognmand, ligesom en tæppehandler har holdt til der. I dag snurrer de stilige symaskiner i kendte mærker som Husqvarna, Bernina og Pfaff stille omkring de tekniske medarbejdere. Her repareres og sælges symaskiner. Finn Mogensen indrømmer, at det ikke er hans speciale. Han er først og fremmest forretningsmand.

For mange år siden opdagede han f.eks, at der også var et marked for pelsmaskiner, hvilket har ført ham til Grønland mange gange.

Kvindernes tur

Nutidens kerneområde for symaskinevirksomheden er de eksklusive symaskiner - nogle op til 75.000 kr.. Her kommer kvinderne i den grad ind i billedet. Arbejdet med symaskiner var tidligere i højeste grad et arbejde - i dag er det blevet mere hobbybetonet. Og nutidens kvinder er generelt mere selvbevidste end tidligere.

"Hvis manden køber en dyr motorcykel, ja så kan konen vel også kræve at få en rigtig god symaskine," vurderer Finn Mogensen.

Han har i øvrigt aldrig overvejet at skifte navn på sin virksomhed. Leif Jensen & Co. klinger ganske godt.

"Hvorfor skulle vi skifte navn? Det fungerer fint på denne her måde," fastslår han her et par dage før 1. november. Selve jubiluæms-receptionen finder dog ikke sted på selve dagen, men først 29. november.

Publiceret 03 November 2019 07:00