Borgmester Anders Gerner Frost (NG) var stolt over gaven til byen, nemlig en ny bænk på banktorvet. Thomas Uhrskov, til venstre, er hovedmand bag projektet, som er udført af 8.s fra Nordstjerneskolen.

Borgmester Anders Gerner Frost (NG) var stolt over gaven til byen, nemlig en ny bænk på banktorvet. Thomas Uhrskov, til venstre, er hovedmand bag projektet, som er udført af 8.s fra Nordstjerneskolen.

8.s skaber samlingssted i Helsinge

'Vores bænk' er lavet på Nordstjerneskolen og er nu placeret på banktorvet. Borgmester uddelte roser ved præsentationen

Af
Niels Idskov

FÆLLESSKAB Tv-manden Thomas Uhrskov dirigerede og instruerede med og uden redskaber i hænderne, borgmesteren udtalte rosende ord om projektet, og eleverne gjorde det, de skulle, mens alle så imponeret til.

Sådan var det, da "Vores bænk" blev afsløret på banktorvet omtrent midt på Østergade i Helsinge. Det var 8.s fra Nordstjerneskolen, der havde fremstillet bænken, og der er tale om et projekt, der involverer fire andre skoler - og med flere formål. Samt med TV 2 Lorry på sidelinjen.

Et godt sted

"Det har været rigtigt sjovt," siger Freja, mens hun sammen med klassekammeraten Kristoffer sætter et metalskilt fast på siden af bænken. Her står der, hvem, der har skabt bænken - og hvorfor.

Det overordnede formål har handlet om at styrke fællesskabsfølelse og sammenhængskraft i det lokale, samt ikke mindst at give de unge en oplevelse af glæde ved at arbejde med hænderne og frembringe et fysisk produkt. Hermed udvikles ansvarsfølelse, respekt for fællesskabet og lyst til at tage del i demokratiet.

"Det er et godt sted i har fundet til bænken, nemlig en ny plads her midt i byen og med nye muligheder. Det er fedt, at I med hænderne og i kraft af et godt fællesskab har klaret denne her opgave", sagde borgmester Anders Gerner Frost (NytGribskov).

Det er en måneds tid siden, at 8.s på en enkelt dag fik fyrretræ og skabeloner udleveret og endte op med en stort set færdig bænk. Thomas Uhrskov og en tømrer leverede varer, redskaber og alle de gode råd og anvisninger.

Har virkelig gået op i det

"Eleverne har virkelig gået op i det," siger klasselærerne Karen og Theis. 8.s stod uden for skolen på en tør septemberdag og fik tegninger til at blive virkelighed. Hver især færdiggjorde de fire stykker træ til bænken, der blev skruet sammen og derpå modtog tre-fire gange træolie. Den fremstår ved præsentationen på den valgte plads i dag lys og sårbar, men tid og vejrlig skal nok give den patina.

Arbejdet var på dagen for afsløringen dog ikke helt færdiggjort. Metalskiltet skulle skrues på, og en vinkelsliber skar de lange ender på de store skruer af. Thomas Uhrskov viste hvordan, og eleverne udførte arbejdet, mens de meget yngre elever fra skolens indskolingsklasser dannede baggrund med deres aktiviteter på den nærliggende legeplads.

"Projektet handler også om at flytte de unges fokus væk fra mest at handle om computer og mobil, og det er lykkedes ganske godt. Der er kommet mere fokus på praktisk arbejde i skolerne, og det er godt," fortæller de to klasselærere fra 8.s

Fremtiden vil vise, om den grundlæggende idé med projektet giver pote. Det hedder i oplægget således, at "den såkaldte sammenhængskraft, som også kan beskrives som ansvars- og fællesskabs-følelsen over for det omkringliggende samfund, er under voldsomt pres. Mange unges koncentration er centreret omkring egen navle og omkring de elektroniske samlingssteder.

Det har både samfundsmæssige og personlige omkostninger. Markørerne er mange: Andelen af unge som indgår i forpligtende fællesskaber (sportsklubber, organisationer og politiske partier) er konstant dalende. Omvendt er ensomhed, angst, hærværk og rodløshed stigende. Vores bænk-projektet forsøger at løfte de unges blik fra navlen og fra de sociale medier og give dem en anderledes udviklende og fællesskabs-styrkende oplevelse."

En reel værdi

Og med bænken på banktorvet har eleverne fra 8.s - s står for science, altså videnskab - i hvert fald fremstillet noget, som har reel værdi for andre end dem selv. Altså skaber bænken anerkendelse og giver den oplevelse, at samfundet ikke er noget fjernt, men noget man kan sætte aftryk i.

Nordstjerneskolen i Helsinge er en af bare fem skoler - og den eneste i Gribskov Kommune - der er udvalgt, så de dækker forskellige miljøer og skoletyper. De fem forløb filmes og ender op i fem programmer til TV 2 Lorry.

Publiceret 22 October 2019 10:03