Centerchef Inge Fjordside tager en kort pause i biblioteket på Bavne Ager. Foto: Niels Idskov

Centerchef Inge Fjordside tager en kort pause i biblioteket på Bavne Ager. Foto: Niels Idskov

Nyt friplejehjem nærmer sig åbning: Bavne Ager er mere end et hjem

Positiv travlhed præger dagligdagen på OK-Fondens nye friplejehjem Bavne Ager, der snart er halvt fyldt op

Af
Niels Idskov

Livet skal leves - hele livet. Det er OK-Fondens motto, og det vil blive realiseret på det nye friplejehjem Bavne Ager i Gilleleje, hvil et chefen på stedet, Inge Fjordside, vil gøre alt for.

"Fagligheden er vigtig, men så er der også alt det andet. Plejehjemmet her skal netop være et hjem for de snart 72 beboere, og vi har fra OK-Fondens side også fået alle muligheder for at skabe det optimale resultat. Her skal være biograf, bar, café, frisør og wellness med spa - og derudover vil der være dagligstuer indrettet efter forskellige temaer, det gælder eksempelvis jagtstue, sejklub og bibliotek," siger Bavne Agers centerchef, Inge Fjordside.

Det er flyttetid på Bavne Ager 1, som er adressen på det nye friplejehjem.

Det er flyttetid på Bavne Ager 1, som er adressen på det nye friplejehjem.

Et hjem og mere end det. Nærmest en hel by ender Bavne Ager med at blive.

Der er allerede omkring 70 ansatte i gang på friplejehjemmet Bavne Ager, og dermed er det meste på plads på den front. Interessen for at få job på plejehjemmet har været meget stor, idet Inge Fjordside har modtaget op imod 700 ansøgninger til da ca. 70 stillinger,

Der er omkring 75 friplejehjem i Danmark, der hver især er underlagt en bestyrelse, men fungerer udenfor det kommunale regi. Det vil dog sige, at det er - som her - Gribskov Kommune, der har visitationsretten. Når en borger er godkendt, kan han eller hun frit vælge plejehjem. Bavne Ager kontakter hurtigt borgerne og besøger dem - eller får besøg - så man derved lærer hinanden at kende. Prisen for en plads på Bavne Ager 1 er den samme som på kommunens plejehjem.

OK-Fondens nye friplejehjem i Gilleleje indvies officielt til foråret af prinsesse Benedikte.

OK-Fondens nye friplejehjem i Gilleleje indvies officielt til foråret af prinsesse Benedikte.

Inge Fjordside viser med begejstring rundt på friplejehjemmet på Bavne Ager, hvor håndværkere er i gang med at trække de allersidste ledninger. 19 beboere på plads, og lige nu er 36 ældre blevet godkendt til indflytning. Der kommer hver dag henvendelser med ønske om at få plads på Bavne Ager. I løbet af november ventes alle 72 beboer-lejligheder på henholdsvis 36 og 40 kvm at være fyldt op, og til foråret skal der være officiel indvielse. Det skal ske med deltagelse af prinsesse Benedikte, der er protektor for OK-Fonden.

"Når vi siger, at livet skal leves, så handler det om at skabe et hjem med så mange tilbud som muligt. Plejehjem omtales ofte som "livets endestation.," men sådan behøver man ikke at se på det. Beboerne har lov til at tage deres husdyr med, og vi vil gerne have plads til høns og hængebugsvin. Der skal være højbede på det grønne område, og det vil også pynte med udsigt indefra og ud på en gammel fiskutter. Der må godt være lidt lokal identifikation," siger Inge Fjordside. Hun bor i Snekkersten og har bl.a. tidligere arbejdet som forstander for institutionen Lindevang med psykisk syge i Helsingør. Når tiden tillader det, giver hun i weekenden en hånd med på bl.a. Mændenes Hjem i Istedgade i København.

Hun har også blik for samfundets outsidere, og en af hendes mange idéer handler om at få løst tilknyttet personer, der nok kan have forskellige former for funktionsnedsættelse, men som vil få gavn af at bruge nogle timer ugentligt på Bavne Ager, og hvis tilstedeværelse vil være et plus for plejehjemmet.

"Jeg tror på mangfoldighed - også på et plejehjem. Der er beboere, der på den ene side er i halvtresserne og tresserne og på den anden side oppe i halvfemserne, og med vores blik på den enkelte får de her alle muligheder for et godt liv. De fleste beboere er lokale, men der er også enkelte beboere fra andre kommuner," fortæller Inge Fjordside.

De første beboere er flyttet ind på Bavne Ager, og Inge Fjordside sørger for at de føler sig hjemme. I løbet af november ventes alle 72 lejligheder at være optaget.

De første beboere er flyttet ind på Bavne Ager, og Inge Fjordside sørger for at de føler sig hjemme. I løbet af november ventes alle 72 lejligheder at være optaget.

Publiceret 18 October 2019 07:00