Grønkål, rosenkål og den nye flerårige bladkål (Couve Galega Brassica oleracea) kan med fordel blive stående i haven, og plukkes når de skal anvendes. Bladkålen kaldes en ”pluk og kom igen kål” som kan stå i haven flere år. Foto: Stuart McIntyre / FruGrøn.dk

Grønkål, rosenkål og den nye flerårige bladkål (Couve Galega Brassica oleracea) kan med fordel blive stående i haven, og plukkes når de skal anvendes. Bladkålen kaldes en ”pluk og kom igen kål” som kan stå i haven flere år. Foto: Stuart McIntyre / FruGrøn.dk

Udendørs opbevaring af grøntsager om vinteren

Du sparer strøm og undgår madspild ved at opbevare frugt og grønt udendørs i vinterhalvåret. Men pas på temperaturen, fugt, lys og skadedyr

Af
Michael C. Svendsen og Anne Grete Rasmussen

Videncentret Bolius

Der er mange fordele ved at opbevare eller nedkøle fødevarer udendørs om vinteren.

  • Det sparer strøm til nedkøling i køleskabet
  • Det giver mindre madspild
  • Man kan gemme flere fødevaren til senere brug
  • Gør man det rigtigt, bliver den sensoriske kvalitet bevaret.

Nogle typer grøntsager, fx kål, holder endda længere ved lavere temperaturer end køleskabets og klarer i nogle tilfælde endda let frost.

Kniber det med pladsen på køleskabshylderne, er der god mulighed for at opbevare grøntsager og andre madvarer udendørs. Man skal dog ikke opbevare dem i frostvejr eller utildækket som på billedet. Læg et gammelt håndklæde over, så de ligger mørkt, og fugle og mus bliver ikke fristet. Foto: FruGrøn.dk

Kniber det med pladsen på køleskabshylderne, er der god mulighed for at opbevare grøntsager og andre madvarer udendørs. Man skal dog ikke opbevare dem i frostvejr eller utildækket som på billedet. Læg et gammelt håndklæde over, så de ligger mørkt, og fugle og mus bliver ikke fristet. Foto: FruGrøn.dk

Man kan sagtens langtidsopbevare grøntsager udendørs om vinteren med disse betingelser:

  • Der skal være frostfrit - visse kåltyper og rodfrugter kan godt klare frost i begrænset omfang.
  • Fødevarerne skal ligge så mørkt som muligt.
  • Fødevarerne skal beskyttes mod skadedyr som fugle, mus og rotter. Forrådet skal altid holdes tørt. Børst gerne jord af fødevarerne, inden du lægger dem til langtidsopbevaring, men undgå at vaske dem.
  • Sorter fødevarer med ormhuller, rådpletter eller stødmærker og spis dem først.
  • Brug tremmekasser, flade papkasser eller kasser af Flamingo® som er tildækket
  • Efterse jævnligt kasserne og fjern det, der er begyndt at rådne.
  • Hold også øje med, om der dannes kondens i opbevaringsbeholderne. Hvis du bruger tætsluttende emballage, er det en god idé at lave udluftningshuller i den.
  • Hvis der er for tørt er det en god ide at spraye med vand i kassen/rummet. De fleste grønsager holder længst ved en relativ luftfugtighed på 90-100%RF

Langt de fleste grøntsager kan opbevares udenfor om vinteren - eller i det mindste i skur eller garage. Nogle grøntsager klarer sig fint frost og kan blive stående, hvor de vokser.

Jordskokker, porrer, rosenkål, grønkål og de nyere sorter af flerårskål, er grønsager, der med fordel kan blive stående i jorden og graves op, når de skal bruges. Porrer skal dog graves op inden der kommer hård frost.

Krydderurter som timian, salvie, franskestragon, persille og fennikel kan også blive stående i jorden, og plukkes efter behov. Hvis der kommer sne, vil snelaget isolere så planterne klarer frosten, men bliver det hård barfrost må planterne dækkes godt til med blade eller andet isolerende materiale.

Grove rodfrugter kan graves op og sættes tæt sammen i en 30-40 cm dyb rende, du graver i tør jord nær huset. Dæk bagefter renden til med jord, blade og evt. isoleringsmåtter.

Kartofler der ikke er spist i sommerens løb skal graves op senest i efterårsferien (uge 42), som tidligere blev kaldt kartoffelferien. Undtaget er aspargeskartofler, som skal graves op inden 1. august kl. 12, eller tidligere.

Publiceret 17 October 2019 16:00