Marie Wolter Bertelsen fra Dønnevælde blev dette års modtager af Ordblindeprisen. Foto: Niels Idskov

Marie Wolter Bertelsen fra Dønnevælde blev dette års modtager af Ordblindeprisen. Foto: Niels Idskov

Stor pris til Dønnevælde-borger

Marie Wolter Bertelsen, der er chef for ordblindeområdet på VUC i Roskilde, er blevet belønnet for sit store arbejde med at forbedre mulighederne for de ordblinde

Af
Niels Idskov

ILDSJÆL Der var fire kandidater til at modtage Ordblindeprisen 2019, og for mange var det ikke overraskende, at pilen pegede på Marie Wolter Bertelsen fra Dønnevælde. Valget af hende som årets prismodtager var endda enstemmigt.

For det første har hun gennem mange år gjort en stor indsats på området, og for det andet er hun for de ordblinde og dem, der følger med på dette område, lidt af en kendis. Hun er flittig og stiller gerne op til konferencer på DR, samarbeder med 3F, AOF og andre store aktører på området, bl.a. LæseTek i Holbæk. Målet er at gøre ordblinde til en inkluderet del af samfundet, hvor de med samme selvfølgelighed som ikke-ordblinde, får adgang til faglig læring.

Marie Wolter Bertelsen er uddannelsesleder for ordblindeområdet hos VUC i Roskilde, og hun bor i sit barndomshjem i Dønnevælde, hvor hun bl.a. er kendt for sit arbejde med lokalhistorie. Men det er en anden historie.

Teknologi hjælper meget

Det hedder sig om Marie Bertelsen, at hun modtager prisen, fordi hun altid går til opgaverne med stor entusiasme og dagligt kæmper for, at mennesker med ordblindhed skal mødes med værdighed og respekt. Hun blev uddannet cand. mag. i audiologopædi på KU i 2004. Året efter var det i Roskilde Amt, hvor hun sammen med tre kollegaer i 2007 blev overført til VUC Roskilde, da amterne blev nedlagt. Her var Marie Wolter Bertelsen ansat som IT- og læsekonsulent og var med til at opbygge ordblindeundervisningen på det, der i dag hedder HF og VUC Roskilde. I dag er ordblindeafdelingen vokset til en stab på 20 ordblindelærere. Hun blev i 2015 pædagogisk leder for ordblindeafdelingen og medvirkede til at få startet en tre-årig HF-linje kun for ordblinde på HF og VUC Roskilde. Det første hold studenter fra HF-linjen udklækkes næste sommer.

Marie er meget vidende, og hun har et særligt fokus på at ordblindeundervisning skal være vidensbaseret og lægge høj vægt på brugen af læse og skriveteknologi.

Et udbredt handicap

”Læsning er når man har forstået indholdet i teksten. For en ordblind er det mindre relevant, om det sker med ørerne eller øjnene. IT har ændret meget. En ordblind kan f.eks. på sin mobil få en tekst læst højt, få hjælp til at skrive eller den kan skrive det, du siger. På få måneder kan man opleve nærmest en livsændring for en ordblind, som ikke længere føler sig bremset, men nu kan en hel masse og får ambitioner om pludselig at læse bøger eller blive formand for en forening. Noget, som de hidtil ikke har troet de kunne. På grund af deres ordblindhed," uddyber Marie Wolter Bertelsen.

"Der er fem-syv procent af Danmarks befolkning, der lider af ordblindhed, og det er det mest udbredte handicap. Jeg har altid brændt for IT, og vi kan se, at vi kan hjælpe ordblinde, hvoraf nogle på bare to måneder oplever en total forandring. For nogle tager det længere tid, men vi kan se, at vi i den grad kan lette byrden for dem. Og hvem er de ordblinde? Vi ved, at der i gennemsnit sidder to elever i hver skoleklasse. Vi ved også, at der blandt de ordblinde nok er murere og mekanikere, men også gymnasieelever, virksomhedsledere og højtuddannede personer på universiteterne, som har kæmpet hårdt ,og som vi kan hjælpe," afrunder Marie Wolter Bertelsen.

Blandt de tidligere modtagere af ordblindeprisen er 3F, Vestas, Bubber, Sarah Blædel og Mathias Tesfaye. Prisen uddeles for et år ad gangen og gives videre hvert år i anledning af den internationale ordblindeuge i uge 40.

Publiceret 17 October 2019 07:00