Team Tvilling Gribskov vandt i 2016 handikapprisen. Prisen skabte en opmærksomhed, foreningen stadig nyder godt af. Foto: Jan F. Stephan

Team Tvilling Gribskov vandt i 2016 handikapprisen. Prisen skabte en opmærksomhed, foreningen stadig nyder godt af. Foto: Jan F. Stephan

'Det er ikke altid, at vi husker at sige tak – det gør vi her'

Årets handikappris skal snart uddeles. Og der er mere end penge på spil. Her tæller anerkendelsen højest

Af
Jeppe Helkov

prisuddeling Det er måske ikke en af de priser, der bliver talt mest om. Men når man hører, hvad prisuddelingen betyder for modtagerne, er det tydeligt, at det er en af Gribskov Kommunes vigtigste.

Der er tale om handikapprisen. Den bliver hvert år uddelt til 'en person, virksomhed, organisation eller forening, der har gjort en særlig indsats eller vist initiativ og kreativitet for at fremme mulighederne for, at borgere med handicap kan deltage i samfundslivet'.

I 2016 gik prisen til Team Tvilling Gribskov. Og her mærkede tovholder Charlotte Teolander, hvor stor betydning prisen har.

"Vi var lige startet op i Gribskov, men det var en lang proces at komme i gang. Det var svært at gøre de handikappede opmærksomme på, at vi eksisterede. Her var det stort at vinde prisen. Det gjorde, at folk fik øjnene op for os," siger Charlotte Teolander og fortæller, at en af handikapforeningernes største udfordringer er at gøre opmærksom på sig selv.

Har berøringsangst

"Det var svært at komme i gang. Også fordi mange kan have lidt berøringsangst. Man bor måske alene på et bosted, men skal nu ud og være sammen med fremmede. Det kan være svært for nogen. Men da vi fik prisen, vidste folk pludselig, hvem vi var. Det blev startskuddet til vores succes," siger hun og fortsætter:

"Vi fik løbere efterfølgende, der havde set omtalen. En af de løbere er der stadig i dag. Til prisuddelingen kom han hen og spurgte, om han måtte være en del af Team Tvilling. Det måtte han gerne. Jeg troede ikke, jeg ville høre fra ham igen. Men da vi startede op i foråret, kontaktede han os. Og for os er det altafgørende med nye folk til at hjælpe. Det hjælper handikapprisen med til. Derfor er den så vigtig."

Ifølge Bente Ullits Eckmann, formand for handikaprådet i Gribskov, der uddeler prisen, er formålet med prisen da også netop at skabe opmærksomhed på de mange foreninger og personer, der hver dag forsøger at gøre en forskel for nogle af samfundets mest udsatte borgere.

"Tanken bag er sætte fokus på de forhold, mennesker med handikap lever under. Men det er også at vise, at der faktisk er handikappede her i kommunen. Måske lægger folk ikke mærke til det til hverdag. Men vi er her altså. Så prisen sætter generelt fokus på handikappede og deres forhold," siger hun.

Kæmper så hårdt

For Charlotte Teolander og Team Tvilling var prisen også gigantisk skulderklap. En anerkendelse af alt det hårde arbejde, der bliver lagt i at hjælpe andre.

"Man bliver superstolt. Vi havde kæmpet for at få det her op at stå så længe, og nu blev vi endelig anerkendt for vores arbejde. Det er fantastisk. Vi havde slet ikke turde drømme om, at vi kunne komme så langt som vi er nået i dag," siger hun.

Bente Ullits Eckmann er enig. Selvom der med prisen følger en check på 5.000 kr., er anerkendelsen det vigtigste.

"Det lyder flot, men anerkendelse kan være bedre end at få en stor check. Man kan selvfølgelig ikke betale husleje med anerkendelse, men det giver en stolthed og viser, at ens arbejde nytter. Det viser, at man gør noget rigtig. Og det er ikke altid, at vi som samfund husker at sige tak til dem, der gør en uegennyttig indsats. Det gør vi her."

Har du et forslag til hvem der skal have Handicapprisen 2019, så send dit forslag med begrundelse senest den 10. oktober 2019 til gribskov@gribskov.dk, att. Handicaprådet.

Publiceret 07 October 2019 07:00