Modelfoto: Adobe Stock

Modelfoto: Adobe Stock sergign - stock.adobe.com

Færre bade og mindre rengøring er i spil i Gribskovs budgetforhandlinger

Af
Jens Berg Thomsen

Rengøring i eget hjem hver fjerde uge i stedet for hver uge. Det samme med tøjvask. Eller et ugentligt bad i forhold til tre i dag. Det er nogle af de muligheder, der stadig er på bordet, efter udvalget for ældre-, social- og sundhedsområdet tirsdag holdt møde om det sparekatalog eller prioriteringskatalog, som forvaltningen har udarbejdet på området.

"Vi er tvunget til det. Vi har pillet det fra, som vi i udvalget ikke kunne se os selv spare på. Men vi kommer jo ikke uden om, at vi skal spare nogle penge. Vi kan ikke bruge penge, vi ikke har," siger formand for udvalget for ældre-, social- og sundhed Birgit Roswall (V).

I kataloget kan man se, at hvis borgere, der i dag får tre ugentlige bade, går til ét ugentligt bad, vil Gribskov Kommune spare 4,2 millioner kroner på et år. I alt skal der findes 100 millioner på det samlede budget.

Lukker ikke seniorcenter

Blandt de afviste punkter i kataloget på ældreområdet, har udvalget blandt andet afvist at lukke det ene af kommunens to seniorcentre og at lukke et af kommunens to frivilligcentre. I spil er blandt andet stadig øget madtakst til borgere i eget hjem, ophør af yderligere demensindsats og reduktion af midlertidige plejehjemspladser. Kataloget minus de strøgne pinde skal nu videre til økonomiudvalg og byråd, før det hele bliver sendt i høring.

"Det ville være ærgerligt at spare på rengøring, men vi mangler penge, så vi er nødt til at realisere det på en måde," siger Birgit Roswall.

"Jeg bryder mig da ikke om, at det er i spil at spare på bade i eget hjem. Jeg har hårdnakket forsøgt i mange år at gøre det til et krav, som borgeren har. Men jeg er også nødt til at læne mig op ad det faktum, at vi skal finde nogle penge," siger hun og understreger, at frekvensen af bade kan blive sat op, hvis borgeren har behovet.

"Hvis borgeren af hygiejniske grunde eller af andre grunde har brug for flere bade, så er det også noget, vi skal visitere til. Der kan være grunde til, at det er nødvendigt, og så skal vi også give badene," siger hun.

"Overordnet mener jeg, at vi skal finde pengene der, hvor det gør mindst ondt på de svageste," siger hun.

Hele kataloget med udvalgets prioriteter ligger på Gribskov Kommunes hjemmeside.

Publiceret 11 September 2019 18:45