Anders Gerner Frost og resten af byrådet skal finde 100 mio. kr. om året i budgettet. Arkivfoto: Jens Berg Thomsen

Anders Gerner Frost og resten af byrådet skal finde 100 mio. kr. om året i budgettet. Arkivfoto: Jens Berg Thomsen

Massiv sparerunde venter: Gribskov har hul på 100 mio. kr.

Af
Jeppe Helkov

100 mio. kr. om året. Så mange penge skal byrpdspolitikerne finde i det de kommende års budgetter. Det har Gribskov Kommune netop fortalt i en pressemeddelelse.

”Det er en alvorlig situation, som kræver handling nu. Mit ansvar er at skabe en robust økonomi, sammen med byrådet, hvor vi fastholder kernevelfærden for vores borgere inden for de rammer, vi har. Det fokus står vi sammen om i Byrådet, og jeg er glad for, at alle partier tager ansvar”, siger borgmester Anders Gerner Frost (NG) i en pressemeddelelse.

Her peger han også på, at en af forklaringerne på den tomme kommunekasse er den manglende udligningsreform fra regeringen.

"Årsagen er, at udligningsordningen reelt betyder, at Gribskov Kommune for hver 100 kroner, der bruges, kun får 80 kroner ind på indtægtssiden," skriver Gribskov Kommune i pressemeddelelse. Her skriver de også, at 'likviditeten er presset i en sådan grad, at det kræver en gennemgående sparerunde, hvor der skal findes op mod 100 mio. kroner om året i de kommende år.'

”Vi ser på alt. En af de ting, vi bruger som pejlemærker, er at se på de områder, hvor andre kommuner har et lavere omkostningsniveau, end vi har i Gribskov Kommune. Her analyserer vi, hvorfor vi ligger højere, og om der er potentiale for at bringe vores udgifter ned på samme niveau, som de kommuner, vi ellers sammenligner os med,” siger kommunaldirektør Sascha Volmer Sørensen i pressemeddelelsen.

Handler man ikke nu, kan det ifølge Anders Gerner Frost ende med, at man bliver sat under administration af indenrigsministeriet.

”En fortsat faldende likviditet vil i sidste ende betyde, at man bliver sat under administration af indenrigsministeriet. Og den vej skal vi ikke. Men det vil blive en realitet, hvis ikke vi handler nu. Det er paradoksalt, når udfordringerne i høj grad skyldes forhold, der kommer udefra," siger Anders Gerner Frost og fortsætter:

"Men vi kan ikke vente på, at man får gjort op med udligningsordningen og den kommunale medfinansiering. Vi har været i gang og har allerede i sidste budget foretaget nødvendige omprioriteringer, så man kan sige, at flødeskummet er væk. Derfor bliver det en tid med besparelser på et niveau, der kommer til at afspejle, at målet er at få likviditeten i Gribskov Kommune genoprettet. Dette er det ansvarlige at gøre, og det er nødvendigt for vores kommunes fremtid. Vi piver ikke, men vi er en af de kommuner, hvor vores borgere kommer til at mærke et dårligere serviceniveau, fordi vi mangler en anden udligning mellem de danske kommuner. Hvis blot vi skulle betale det halve af de 330 millioner kr. vi sender ud af kommunekassen, så ville der ikke være økonomiske problemer i Gribskov”, siger han.

Publiceret 04 September 2019 09:37