Børn og voksne flokkes om bibliotekerne i Gribskov. Modelfoto.

Børn og voksne flokkes om bibliotekerne i Gribskov. Modelfoto. LIGHTFIELD STUDIOS - stock.adobe

Suveræn førsteplads: Gribskov har landets mest besøgte biblioteker

Biblioteket i Gilleleje er gået fra 1000 besøg om ugen til 1000 besøg om dagen

Af
Jeppe Helkov

Hvor ligger Danmarks mest besøgte biblioteker? Er man vant til at komme på bibliotekerne her i kommunen, bliver man nok ikke overrasket over svaret.

For Gribskov Kommunes biblioteker er landets mest besøgte, når man tager højde for antallet af indbyggere. Det viser en ny analyse fra find-a-kasse-priser.dk. Faktisk indtager bibliotekerne i Gribskov en ganske suveræn førsteplads.

For hver borger i kommunen aflægger i gennemsnit 23 besøg på bibliotekerne om året. Nummer to på listen, Helsingør Kommune, er et godt stykke efter med 16 besøg. Landsgennemsnittet er på blot seks besøg.

Ligger over Odense

Selv når man ikke tager højde for indbyggertallet, er borgerne i Gribskov blandt landets mest biblioteksentusiastiske. Landets største by, København, topper selvsagt statikken, når man ser på det samlede antal besøg med 4,7 mio. besøg i 2018. Gribskov ligger på en imponerende femteplads ud af alle landets kommuner med 948.000 biblioteksbesøg sidste år. Det er blandt andet 100.000 besøg flere end en storby som Odense.

Spørger man bibliotekschefen i Gribskov Kommune, Vibeke Steen, er der en klar grund til de mange besøg. Bibliotekernes geografiske placering trækker naturligt folk til, fortæller hun.

"Både i Helsinge og i Græsted er bibliotekerne placeret sammen med skoler. I Helsinge ligger der også en svømmehal ved siden af. I Kulturhavnen i Gilleleje ligger vi sammen med kulturhus og biograf. Det betyder, at der er mange mennesker centreret omkring vores biblioteker," siger hun og fortæller, at det i dag er nødvendigt med tilbud rundt om bibliotekerne, hvis folk skal komme.

"Jeg følger tæt med i, hvordan det går med besøgstallene på biblioteker i hele Danmark. Det, man kan se, er, at de steder, hvor biblioteker ikke ligger i forbindelse andre tilbud, er besøgstallene dalende."

"Heroppe kan man bare se på, hvad det har gjort for besøgstallene, at biblioteket i Gilleleje flyttede ned i byen. I det gamle bibliotek i Gilleleje havde vi 1000 besøg om ugen. Det nye har 1000 besøg om dagen," siger Vibeke Steen og understreger, at besøg i Kulturhavnen ikke bliver talt for et besøg på biblioteket i den statistik.

Helt unikt i Gribskov

"Vi får tit skudt i skoene, at i Gilleleje bliver folk, der går i biografen eller i restauranten i Kulturhavnen, også talt med som besøgende. Men det gør de ikke. Vi har syv indgange til biblioteket, og der er dørtællere på dem alle. Så vi ved, præcis hvor mange der kommer - og hvilke indgange de benytter."

Vibeke Steen peger også på de mange frivillige kræfter her i kommunen som en forklaring på, hvorfor bibliotekerne er de rene menneske-magneter.

"I Gribskov har man en stor tradition for at inddrage borgerne i aktiviteter. Der er rigtig mange frivillige, der er med til at drive og arrangere aktiviteter. Så der sker rigtig meget heroppe, og mange mennesker er involverede," siger hun og fortsætter:

"Det ser jeg ikke på samme måde andre steder. Jeg ser tit, at man på kulturområdet rekrutterer nogle frivillige til at klippe billetter, være garderobedamer eller lave kaffe. Her involverer vi borgerne meget tæt i, hvad der foregår. Ofte kan de selv drive det, og så er det os, der laver kaffen. For mig skal vi som bibliotek bare give folk mulighed for at mødes. Og så kan borgerne selv sætte dagsordenen. Heldigvis har vi også et fantastisk personale, der kan understøtte og faciliterer de mange gode ideer."

Publiceret 14 August 2019 07:00

Kulturskole vil starte fællessang

arrangement "Har du lyst til at være med til at skabe en tradition for fællessang og fællesskab om sang og musik på Helsinge Bibliotek?" Sådan lyder invitationen fra Kulturskolen Gribskov til et startmøde på Helsinge Bibliotek onsdag 27. november kl. 17.

Alle er velkomne, uanset om man er vant til at synge, kun synger under bruseren, kan spille klaver, eller bare nyder sangen, når den synges sammen med andre. Biblioteket sørger for kaffe og kage.

I forbindelse med fællessang til Spil Dansk ugen 30. oktober med borgmester Anders Gerner, sagde flere af de fremmødte, at det gav gåsehud at synge sammen. Og det har nu inspireret til at skabe en tradition for meget mere fællessang og forhåbentlig 'gåsehudsoplevelser' på Helsinge Bibliotek.

Ambitionen er, at det første arrangement bliver at synge julen ind en gang i løbet af december.

Har man spørgsmål inden mødet, kan man kontakte afdelingsleder Susse Manthey Olsen på mail ssoer@gribskov.dk.

jesl