Erik Bering var i en menneskealder royal bryllups-arrangør og flere dronningers blomsterdekoratør, men nu skaber hans flittige hænder kun udsøgte buketter til privaten i Gilleleje. Og til hans hjertenskære nabo på Husmandsvejen, forfatteren Helle Søderham. Foto: Lars Christiansen

Erik Bering var i en menneskealder royal bryllups-arrangør og flere dronningers blomsterdekoratør, men nu skaber hans flittige hænder kun udsøgte buketter til privaten i Gilleleje. Og til hans hjertenskære nabo på Husmandsvejen, forfatteren Helle Søderham. Foto: Lars Christiansen

Blomsterbarnet Bering er flyttet hjem til Gilleleje: Nu udgiver han sine erindringer

I hans storhedstid stod kendte og kongelige i kø for at handle hos troldmanden fra Beringgård i Søborg, der er flyttet ”hjem” til Gilleleje og netop har udsendt sine erindringer

Af
Elisabeth Saugmann

I det vildeste blomsterflor i en have i Gilleleje går en 74-årig ungdommelig mand i egne tanker og plukker blomster, og vupti, oh la la har han skabt den vidunderligste buket i skønne farver, der ville have kostet en formue hos kgl. hofleverandør Erik Bering. Ikke sært. Det ER nemlig blomsterkunsteren Erik Bering.

Den farverige blomstermand, der i storhedstiden boede i et hjemmelavet eventyrhus i Nødebo ved Esrum Sø og havde 15 ansatte i Bering Blomster på Købmagergade, hvor kendte og kongelige stod i kø for at handle.

Desuden var han royal bryllups-arrangør og flere dronningers blomsterdekoratør, men nu skaber hans flittige hænder kun udsøgte buketter til privaten i Gilleje. Sammen med partneren Gunner er han vendt hjem til området, hvor han i syv år drev gårdbutikken Beringgård i Søborg. Men da han skulle have en hjerteklapoperation, solgte han den smukke gård til rockmama Sanne Salamonsen og røg igen på forsiderne.

Men de ville hjem igen

Siden har der været stille om Erik Bering og partneren, imens de har rejst rundt og testet nomade-talentet i det yndige land. Men de ville hjem.

Den farverige blomstermand fortæller levende og blomstrende usentimentalt om sit liv i den aktuelle erindringsbog ”Et liv med blomster og en smule ukrudt”. som han har skrevet med hjælp fra Helle Söderham. Og sammen har de skrevet en ny charmerende hundebog ”Vi og vores hunde” med ekstra lokalt præg, da illustrationerne er tegnet helt vidunderligt af elever i 9. klasse på Blistrup Skole. Foto: Lars Christiansen

Den farverige blomstermand fortæller levende og blomstrende usentimentalt om sit liv i den aktuelle erindringsbog ”Et liv med blomster og en smule ukrudt”. som han har skrevet med hjælp fra Helle Söderham. Og sammen har de skrevet en ny charmerende hundebog ”Vi og vores hunde” med ekstra lokalt præg, da illustrationerne er tegnet helt vidunderligt af elever i 9. klasse på Blistrup Skole. Foto: Lars Christiansen

Alt det og meget mere kan man læse om i hans aktuelle erindringsbog ”Et liv med blomster og en smule ukrudt”, som han har skrevet med hjælp fra naboen, forfatter Helle Söderham. Deres naboskab er lykkeligt, fortæller de, imens den nye buket står og blærer sig i vasen i udestuen med kig ud til et flor af langstillkede skønheder på sirlige rækker – klar til pluk. Hunde er der også nok af.

”Her har jeg siddet alene i mange nætter og skrevet mine erindringer i hånden, og bagefter har jeg givet arkene til Helle, der har skrevet mine kragetæer ind på computer og ryddet op i teksten,” fortæller Erik Bering. Og Gunner tilføjer:

”Vi blev alle tre så forelskede i hinanden, da Erik og jeg flyttede ind her i vores otiumhus og røg lige i favnen på Helle.”

Faktisk var det Helle Söderhamn, der opfordrede den berømte blomstermand til at skrive sine erindringer.

”Jeg havde jo kun kendt ham fra pressen, og nu oplevede jeg min nabo som et varmt, levende menneske, helt nede på jorden. Helt anderledes end jeg havde forestillet mig,” fortæller hun, imens Erik Bering smiler sødt som en stor dreng, der har fået et tantekys på kinden.

Bog med lokale tegninger

Det kan man opleve ved selvsyn, når parret deltager i årets Bogmesse i Forum til efteråret. Og faktisk er de aktuelle med to bøger. For sammen har de skrevet en ny charmerende hundebog ”Vi og vores hunde” med ekstra lokalt præg, da illustrationerne er tegnet helt vidunderligt af elever i 9. klasse på Blistrup Skole. Desuden har Helle Söderhamn (uden hjælp fra naboen) skrevet en ungdomsbog om hestepigen Julie, ”Dage i mit liv”.

Erik Bering bruger ofte ordet ”hjertenslyst”, men han er ingen Aladdin. Hvis nogen kender arbejdsgangen i eventyrets motor, er det ham. Der har været fuld blus på i maskinrummet. Og i erindringsbogen lukker han luften ud af sit offentlige image for i stedet at vise læseren et kreativt, sanseligt menneske, der er vokset op i en stor varm arbejderfamilie, garneret med drengestreger og en drengs tidlige kærlighed til anemoner og lathyrus.

Om den lykkelige barndom med de højt elskede forældre siger han i dag:

”Vi havde ikke bad, så alle ungerne kom på skift i en zinkbalje på bordet, hvorpå vi blev rullet ind i håndklæder og lå som rullepølser og tørrede, mens far læste H.C. Andersen, så vi både lo og græd.”

Kongehusets darling

Fortællingen om den berømte karriere er generelt spændende, selv om den vist er kendt af de fleste. Der var rift om ham, og det var et eventyr, når han f.eks. pyntede Kronborg Slot op med frugter og grøntsager til Anne-Marie og Konstantins sølvbryllup. Han stod også for udsmykningen ved prins Joachims bryllup med Alexandra. Dronning Ingrid og hendes døtre var også tit på banen.

Men succes er en dødsform, som maleren Oluf Høst engang sagde. Og pludselig en dag smagte overhalingsbanen ikke længere af laurbær. Efter 30 år i Købmagergade var silken slidt af ham.

”Jeg var stresset og så dødtræt, at jeg bare havde lyst til at sidde og se på et hul i væggen” husker Bering, som i 2001 overdrog ”Bering Blomster” til sin førstemand.

Selv tryllede han videre på deltid i kongebyen Søborg ved Gilleleje.

”Kun Mærsk McKinney Møller fik en forklaring af mig. Jeg havde en enorm respekt for ham og var helt flov over at give op. Men han sagde, at så ville han bare komme sejlende til Gilleleje og køre til gårdbutikken efter blomster.”

Udsmykkede kirke

Men livet på Beringgård blev tvunget ned i kadence, og de indskrænkede åbningstider blev strengt overholdt, selv om folk kom valfartende. Erik Bering nød naturens blomstervæld med frit udsyn til Moder Naturs moser og grønne enge med rideheste. Parret på gården i Søborg blev optaget i det langsomme lokale liv i Søborg, og de faldt godt til i Dronning Margrethes Den Førstes gamle landsby. Erik Bering stod for julens blomster-udsmykninger i restauranten på Esrum Kloster og pyntede i flere år Søborg Kirke til gudstjenester og højtider.

”Det gjorde jeg med stor glæde, for vores provst, Birgit Hasselager var en forrygende kone.”

Nu nyder han livet for fuld sansning, og hverken kornblomster eller morgenfruer aner, at det er selveste Erik Bering, de gror hos.

”Jeg har arbejdet meget, det har ikke skadet, og jeg har nydt det hele. Men jeg havde hverken regnet med at skulle forlade verdens skønneste hus i Nødebo eller dejlige Beringgård i Søborg, og det nager mig den dag i dag, at jeg lod min kære mor komme på plejehjem. Hun bad selv om det og var der kun kort, men det fortryder jeg.”

Publiceret 14 August 2019 09:37

Julekoncert i Helsinge kirke

Jul For første gang nogensinde bliver der afholdt julekoncert i Helsinge Kirke. Det sker 7. december klokken 15.

Initiativet er kommet fra nogle af kirkens medarbejdere, og de lover, at deltagerne garanteret er i julehumør, når de går hjem efter arrangementet. Eftermiddagen er planlagt således, at der er julemusik for alle generationer. Julesalmerne er valgt af kendte borgere i Helsinge, og de fortæller inden salmerne synges, hvorfor netop denne salme er deres favorit, blandt alle julens mange smukke melodier.

Kirkens organist Henrik Carlsen spiller på kirkens orgel således, at deltagerne kan synge med på de valgte julesalmer. Ind imellem synger Purnima Ortved nogle af de sange, hun har fremført i kirken i løbet af året blandet med kendte julesange. Hun bliver akkompagneret af kirkens kordegn Leif Hauge Christensen på keyboard.

Arrangementet er gratis.