Lige nu kan der være en risiko i området omkring Tisvilde Hegn, lyder advarslen fra Statens Serum Institut, efter mand er blevet smittet med TBE-virus. Modelfoto: Adobe

Lige nu kan der være en risiko i området omkring Tisvilde Hegn, lyder advarslen fra Statens Serum Institut, efter mand er blevet smittet med TBE-virus. Modelfoto: Adobe shishiga - stock.adobe.com

Nyt tilfælde: Mand smittet med farlig virus efter flåtbid

Endnu et tilfælde af den alvorlige TBE-virus er blevet konstateret i Nordsjælland. Folk, der færdes i Tisvilde Hegn, skal være ekstra opmærksomme

Af
Jeppe Helkov

Flåtbid En 69-årig mand fra Nordsjælland er formentlig blevet smittet med den flåtoverførte sygdom tick-borne encephalitis (TBE) - bedre kendt som centraleuropæisk hjernebetændelse.

Statens Serum Institut mistænker, at manden er blevet smittet af flåter i Tisvilde Hegn, og de opfordrer derfor folk i området til at være ekstra opmærksomme på eventuelle bid.

"Lige nu kan der være en risiko i området omkring Tisvilde Hegn, men det er formentlig i et begrænset, snævert område, som vi desværre ikke kender," siger afdelingslæge på Statens Serum Institut Peter Henrik Andersen til TV2 Lorry.

Det er anden gang inden for to uger, at der bliver konstateret et TBE-tilfælde i Nordsjælland. For få uger siden var den også gal i Halsnæs, hvor en 59-årig mand blev smittet. Det er yderst sjældent, at der bliver konstateret to bid inden for så kort tid.

"Vi har faktisk kun set det en gang før overhovedet, og det var for 10 år siden. Her var der i løbet af to år også to tilfælde af TBE-smittede i det samme område i Nordsjælland," siger Peter Henrik Andersen til TV 2 Lorry.

De seneste 50 år har Bornholm været det eneste kendte risikoområde for TBE i Danmark. Her bliver der årligt konstateret to-fire tilfælde. Derfor er der på Bornholm også en national vaccinationsanbefaling for personer, der færdes jævnligt i skov og krat uden for stier. De anbefalinger ændrer sig ikke med de nye fund i Nordsjælland.

"De seneste to tilfælde af TBE påvist i Nordsjælland giver ikke anledning til ændring af anbefalingerne," skriver Statens Serum Institut.

TBE-virus bliver afført fra flåternes spytkirtler inden for få minutter ved bid, så man bør fjerne flåten så hurtigt som muligt.

Kort om tick-borne encephalitis

  • Den europæiske variant af TBE, som findes i Danmark, har typisk et to-faset forløb: Efter en inkubationstid på cirka en uge opstår der hos en fjerdedel af de virussmittede feber og influenzalignende symptomer i cirka en uge. Efter et symptomfrit interval på få dage udvikler en ud af tre med sommerinfluenza også symptomerne på hjernebetændelse (TBE).
  • Diagnosen stilles på Statens Serum Institut.
  • Omkring 1/3 af dem der må hospitalsindlægges med TBE-hjernebetændelse kan forvente at få længerevarende mentale eller neurologiske følger af varierende sværhedsgrad, og børn kan få indlæringsvanskeligheder.

Publiceret 09 August 2019 14:42

Kulturskole vil starte fællessang

arrangement "Har du lyst til at være med til at skabe en tradition for fællessang og fællesskab om sang og musik på Helsinge Bibliotek?" Sådan lyder invitationen fra Kulturskolen Gribskov til et startmøde på Helsinge Bibliotek onsdag 27. november kl. 17.

Alle er velkomne, uanset om man er vant til at synge, kun synger under bruseren, kan spille klaver, eller bare nyder sangen, når den synges sammen med andre. Biblioteket sørger for kaffe og kage.

I forbindelse med fællessang til Spil Dansk ugen 30. oktober med borgmester Anders Gerner, sagde flere af de fremmødte, at det gav gåsehud at synge sammen. Og det har nu inspireret til at skabe en tradition for meget mere fællessang og forhåbentlig 'gåsehudsoplevelser' på Helsinge Bibliotek.

Ambitionen er, at det første arrangement bliver at synge julen ind en gang i løbet af december.

Har man spørgsmål inden mødet, kan man kontakte afdelingsleder Susse Manthey Olsen på mail ssoer@gribskov.dk.

jesl