Kun en tåbe frygter ikke havet, og nu flager Nordkystens Livredningstjenste også for at advare mod den usynlige, men livsfarlige understrøm.

Kun en tåbe frygter ikke havet, og nu flager Nordkystens Livredningstjenste også for at advare mod den usynlige, men livsfarlige understrøm.

Nyt strandflag advarer mod understrøm

Nordkystens Livredningstjeneste har lavet et flag, der viser, hvor der er understrøm og revlehuller på stranden

badeferie Hestehuller, revlehuller og understrøm er ubehagelige ord. Det er farligt, og understrøm og er noget, man skal holde øje med, når man går på stranden.

Derfor har Nordkystens Livredningstjeneste lavet et nyt flag, der viser, hvor der er understrøm og revlehuller på stranden

Især den jyske vestkyst er kendt for revlehuller, eller som de også kaldes: hestehuller. Men revlehuller og understrøm kan opstå på alle strande, hvor der er bølger, der bryder ind over en revle eller løber rundt om høfder, stensætninger og moler.

Cheflivredder John Mogensen fortæller, at vestlige vindretninger også giver store bølger her langs Nordkysten. Så opstår der revlehuller, når vandet, som bølgerne bringer ind over revlerne, graver render på tværs af revlen for at sive tilbage ud på dybere vand igen. På samme måde er der stærk strøm og dybt vand, når vind og bølger presser vandet rundt omkring stensætninger og moler.

”Vi sætter det nye understrøms-flag ud på stranden på det sted, der er risiko for revlehuller og understrøm. Så er de badende klar over, at man skal lade være at gå i vandet omkring flaget”, forklarer cheflivredder John Mogensen og tilføjer, at flaget sættes ud, så snart man observerer et revlehul/understrøm.

”Og vi kan også lade det stå ude natten over. Det er ikke en garanti, men en ekstra service. For man skal altid tænke sig om, inden man hopper i havet.”

Publiceret 19 July 2019 10:44

Shamanisme på posthuset

FOREDRAG Shamanisme er fra gammel tid en mulighed for at komme i kontakt med dyr, planter, himlen og jorden, og det kommer Simon Simonsen og fortæller om på Det Gamle Posthus i Gilleleje mandag 28. oktober kl. 19.00-21.30. Der er gratis adgang for medlemmer af foreningen AlterNaturligVis - ellers koster det 100 kr.

Shamanisme er udbredt over det meste af jorden, og i nyere tid kan Shamanisme bruges til heling af fysiske problemer og hjælpe det enkelte menneske med psykiske ubehag. En af grundpillerne i Shamanismen er trommen. Når man trommer, opstår der en vibration som går ind og balancerer forskellige dele af kroppen og lukker andre lyde ude.

Simon Simonsen har stået i lære som Shaman hos Anette Høst, Scandinavian Center for Shamanic Studies.

nici