Tonen bliver lidt mere alvorlig, og det let pjattede ydre bliver lagt væk, når først Emily Gantriis er trukket i svømmedragten.

Tonen bliver lidt mere alvorlig, og det let pjattede ydre bliver lagt væk, når først Emily Gantriis er trukket i svømmedragten.

Emily Gantriis: Det kom som et chok

Emily Gantriis står over for sit livs højdepunkt, når hun om få uger skal svømme VM. Men optakten har været præget af alt andet end det der foregår i svømmebassinet

Af
Jeppe Helkov og

Lars Christiansen (foto)

hårdt arbejde Det hele kører som smurt i olie. Sådan ser det i hvert fald ud udefra. Med en kvalifikation til VM og en studentereksamen med en snit på over 12 kan den 20-årige Helsinge-svømmer Emily Gantriis stort set gå på vandet i øjeblikket.

Men kradser man i overfladen, er der stadig noget, der nager. Noget hun ikke selv har indflydelse på.

I begyndelsen af juni blev trænerne på Team Danmarks Nationale Træningscenter, hvor landsholdssvømmerne træner til dagligt, fritstillet med øjeblikkelig virkning.

Dansk Svømmeunion begrundede bruddet med, at forbundet og trænerne Martin Truijens og Mads Bjørn Hansen ikke havde det samme syn på rammerne for eliteidræt i Danmark. Det er i sig selv opsigtsvækkende.

Katastrofe-timing

Endnu mere opsigtsvækkende er tidspunktet. Fritstillingen skete kun syv uger før VM — og kun et år før OL. Det fik straks eksperter til at tale om at katastrofe-timing.

Bruddet med de to trænere kom da også som et chok for Emily Gantriis.

"Jeg vil ikke blande mig i, om det er den rigtige beslutning eller ej. Men jeg synes, det er helt vildt ærgerligt at miste sine to trænere en måned inden VM. Det har været virkelig hårdt, og det kom som et chok," siger hun og fortæller, at hele træningsplanen, der ultimativt skal være med til at sikre hende en plads ved næste sommers OL, er lagt sammen med de to trænere.

Hvem der skal træne Emily Gantriis er endnu uvist, og hun har heller ikke selv haft overskud til overhovedet at tænke i de baner.

Måtte melde fra

For ikke nok med at den unge svømmers to trænere er stoppet, og hun selv har skullet forberede sig på det forestående VM, så har Emily Gantriis også lige haft studentereksamenerne oveni.

"Jeg skulle have været til World Tour i Spanien, Italien og Frankrig. Men jeg var nødt til at melde fra for at koncentrere mig om mine eksamener. Nu ville jeg bare blive færdig."

Og færdig blev Emily Gantriis. Med et snit de fleste kun kan drømme om. Når man tager bonussen for at starte hurtigt på en uddannelse med og ganger antallet af a-niveau-fag op, endte hendes snit på over 12.

"Jeg har hele tiden gerne villet have noget at falde tilbage på, men jeg havde ikke regnet med, at mit snit ville være helt heroppe. Efter to år kunne jeg godt se, at det godt kunne lade sig gøre at få 12-taller i det meste. Så gik jeg efter det. Det ville være ærgerligt at se tilbage og se, at jeg ikke havde gjort mig umage — og at jeg kunne have gjort det lidt bedre."

Har måttet knokle

Emily Gantriis tror samtidig, at den hårde disciplin fra svømningen er kommet hende til gode i lektiearbejdet.

"Jeg tror, jeg har en anden mentalitet end mange af mine klassekammerater. Jeg er meget disciplineret og målrettet. Det er helt sikkert det, der har gjort, at jeg er endt her. Selvfølgelig har jeg haft let ved nogle ting, men jeg har også knoklet," siger hun og giver et eksempel på en normal dag:

"Jeg har haft træning fra 7.30-10. Så var jeg i skole kl. 11. Der har jeg været færdig kl. 14.30. Så er jeg kørt direkte til træning. Og efter træning har det været hjem, lave mad og så i seng. Dagen efter gentager det hele sig. Hver gang jeg har været væk, har jeg måttet finde ud af, hvad de har lavet — og så læse op på det hele. Det er man nødt til, hvis man gerne vil det."

Emily Gantriis ved ikke endnu ikke, hvad hun vil bruge det høje snit til — andet end at 'international business altid har lydt spændende'. Men i øjeblikket er uddannelse også det, der fylder mindst i hovedet på den unge svømmer.

Kan kun tænke på VM

Den næste lange periode vil hun nemlig kun koncentrere sig om svømningen. Med et VM i Sydkorea den 21. juli er hun og resten af svømmelandsholdet allerede rejst til Japan for at forberede sig til det. Her skal en god træningslejr og nogle hurtige tider til VM forhåbentlig være med til at føre hende et skridt tættere på drømmen om at deltage i OL næste sommer.

"Selvfølgelig har alt det med trænerne påvirket mig, men jeg kan ikke andet end at fokusere på VM og at svømme så hurtigt som muligt. Så må vi se, hvad der sker," siger hun og fortsætter:

"For alle andre rundt om svømningen fylder OL vildt meget. Det er også drømmen at komme med. Men hvis jeg ikke kommer med, er det jo sådan. Der er vildt meget konkurrence i de løb, jeg svømmer. Blandt andet er den olympiske mester (Pernille Blume, red.) med. Og der er kun to pladser at kæmpe om. Så det er ikke kun op til mig."

"Men nu satser jeg det hele på svømningen og vil kun fokusere på det i en periode. Jeg ved ikke, hvem der skal træne mig, eller hvor jeg skal træne. Det må tiden vise. Jeg glæder mig bare til at se, hvor langt jeg kan komme."

Emily Gantriis er til VM med i den danske holdkap på 4 x 100 meter fri.

Publiceret 18 July 2019 11:30

Shamanisme på posthuset

FOREDRAG Shamanisme er fra gammel tid en mulighed for at komme i kontakt med dyr, planter, himlen og jorden, og det kommer Simon Simonsen og fortæller om på Det Gamle Posthus i Gilleleje mandag 28. oktober kl. 19.00-21.30. Der er gratis adgang for medlemmer af foreningen AlterNaturligVis - ellers koster det 100 kr.

Shamanisme er udbredt over det meste af jorden, og i nyere tid kan Shamanisme bruges til heling af fysiske problemer og hjælpe det enkelte menneske med psykiske ubehag. En af grundpillerne i Shamanismen er trommen. Når man trommer, opstår der en vibration som går ind og balancerer forskellige dele af kroppen og lukker andre lyde ude.

Simon Simonsen har stået i lære som Shaman hos Anette Høst, Scandinavian Center for Shamanic Studies.

nici