Musik i Lejets placering ned til stranden i Tisvildeleje er både hadet og elsket. Hadet fordi festivalen lægger beslag på parkeringspladserne i en af de turistede uger — og elsket af andre, fordi den giver en helt unik udsigt under koncerterne. Her under Mads Langers optræden i 2017. Foto: Jan F. Stephan.

Musik i Lejets placering ned til stranden i Tisvildeleje er både hadet og elsket. Hadet fordi festivalen lægger beslag på parkeringspladserne i en af de turistede uger — og elsket af andre, fordi den giver en helt unik udsigt under koncerterne. Her under Mads Langers optræden i 2017. Foto: Jan F. Stephan.

Før festival-åbning: Musik i Lejet svarer på kritikken

Årets Musik i Lejet bliver afholdt i skyggen af kritik fra flere sider. Men en af stifterne forsvarer festivalens størrelse og omfang

Af
Jeppe Helkov

festival Stort set ikke en uge er gået, uden de har fået kritik. Så fylder de for meget. Så larmer de så meget, at man ikke kan sove. Det er stort set heller ikke til at komme til i byen. Og så er de to stiftere forresten også kun ude på at tjene penge.

Ja, arrangørerne af Musik i Lejet har i den grad fået på puklen i det forgangne år. Faktisk var situationen så tilspidset, at der i februar var indkaldt til borgermøde, hvor Tisvilde-borgere og arrangørerne mødtes og så hinanden i øjnene. Diskuterede formen og indholdet på Musik i Lejet.

Her få dage før årets festival erkender festival-leder Andreas Grauengaard da også, at de har måttet lægge øre til meget kritik. Men han mener samtidig også, at mange af kritikerne ikke ser det store billede, når de langer ud efter den populære festival.

Delte 600.000 kr. ud

"Der er mange mennesker, der ikke ser det store billede. De ser kun, at Musik i Lejet generer dem. Men de ser ikke, hvad festivalen gør for byen. Der er nogen, der sågar underkender, at festivalen overhovedet har en værdi for lokalsamfundet, fordi man er ligeglad med, at købmanden for eksempel har åbent hele året. Eller at Musik i Lejet deler 600.000 kr. ud, så man kan købe en strandrenser eller lave en ny cykelsti," siger han og fortsætter:

"Det har heller ikke været specielt godt sommervejr endnu. Og det betyder altså noget for en almindelig sommerbys omsætning, hvis turisterne ikke kommer. Der giver Musik i Lejet en sikkerhed, fordi der med garanti kommer 10.000 mennesker til byen hvert år."

"Man skal også huske på, at festivalen altså kun varer tre dage. Selvfølgelig vil det have nogle påvirkninger på folk. Men den mentale størrelse, festivalen har hos nogle folk, er langt større, end hvad den reelt fylder. Så stort et indgreb i deres liv er det altså heller ikke."

Bliver ikke større

En stor del af kritikken har især gået på, at Musik i Lejet er blevet for omfangsrig. At man bare kan halvere dens størrelse fra de nuværende 10.000 gæster til halvdelen. Andreas Grauengaard anerkender argumentet.

"Det handler meget om øjnene, der ser. Det handler om folks ståsted. For det er klart, at folk har forskellige holdninger til et arrangement af den størrelse, Musik i Lejet har. Men jeg synes, festivalen har den størrelse, den bør have. Den er ikke blevet større de seneste tre år og bliver det heller ikke."

"Men samtidig forstår jeg godt, at der kan være forskellige holdninger. Det forsøger vi at imødekomme med den ansvarlighed, vi udviser rundt om. Vi har den strammeste logistik af alle danske festivaler. Det er nærmest lige som Super Bowl, hvor de afvikler det vildeste halvlegsshow, og så skal de pille det ned på rekordtid. Det er lidt det samme, vi er ude i, så parkeringspladserne bliver ledige så hurtigt som muligt."

Lytter til kritik

"Vi prøver også at mindske generne ved at køre gennem skoven i de befærdede timer i Tisvilde. Vi prøver at lægge resten af kørslerne tidligt om morgenen. Der er gratis shuttlebusser, der bliver sat ind. Vi har team renhold, der rydder op på gaden, på stranden og i skoven. Så vi gør rigtig meget for at imødekomme kritikken."

"Samtidig skal man passe på med, at man ikke bare ønsker, at ting er, som de altid har været. Tisvilde er ikke et stillestående sted. Det er en dynamisk by. Og kigger man 10 år tilbage, skete der ikke noget i Tisvilde. Der var der nogle meget døde somre, og det var en relativ død by. Jeg synes, man skal værne om, at man nu har en by, der har haft en stor udvikling i de senere år. At butikker er blomstret op. Det er ikke kun på grund af Musik i Lejet, men vi har været en medvirkende årsag."

Udover selve festivalen er der også blevet skudt med skarpt mod Andreas Grauengaard og hans tvillingebror Thomas. Det var dem, der i sin tid stiftede Musik i Lejet. Men sidste år meldte de sig formelt ud af festivalen og stiftede kulturbureauet Good Boys Agency. Efterfølgende blev deres bureau så hevet ind for at stå for festivalen.

Good Boys

Det fik kritikere til at hævde, at Musik i Lejet nu var blevet en pengemaskine for Grauengaard-brødrenes foretagende. Men Andreas Grauengaard mener, at opsplitningen var nødvendig. Festivalen havde simpelthen fået et omfang, der gjorde, at der var brug for professionel ledelse, siger han.

"Fordi vi er lokale, tror jeg folk tænker lidt anderledes. Hvis et andet firma var kommet ind og havde stået for festivalen, tror jeg godt, folk ville kunne forstå, at det er et kæmpe arrangement, der skal køres professionelt. Men fordi vi er bydrengene, tror jeg nogle folk har svært ved at forstå, at vi er gået fra en legeplads til at lave voksenarbejde."

"Nogle af de allerstærkeste kræfter i en festival er de frivillige. Med det arbejde, der er fra dag til dag, er det afgørende for en festival med så stærkt et program, at der er noget fagviden — og at den bliver drevet af professionelle, der ved, hvad de laver."

Det negative fylder

"Til at begynde med var det naturligt, at Musik i Lejet blev drevet af frivillige. Men i takt med at kravene til festivalen er blevet større, har vi måttet udvikle os. Nu er der strengere krav til logistik, til programmet, til sikkerheden – ja, alt det der ligger i at lave en festival. Der er så mange ting, der skal være styr på, når man skal navigere med så stor en festival. Det er et helårs arbejde," siger han og fortæller, at hele ideen med at lave Good Boys Agency også har bygget på drømmen om også at kunne kaste sig over andre projekter.

"Vores ambitioner slutter ikke med Musik i Lejet. Den begynder med Musik i Lejet. Derfor har vi lavet et kulturbureau, hvor vi også har mulighed for at lave en masse andet. Til næste år laver vi Gyldendals 250 års jubilæum. Vi har indgået et strategisk partnerskab med Meyers Køkken. Vi laver firmaevents, julefrokoster og al den slags. Det har vi fået mulighed for, fordi vi lavede Good Boys. Det kan jeg ikke se noget galt i. I stedet er jeg mega stolt af, at vi er nået så langt på så kort tid."

Andreas Grauengaard mener samtidig, at negativiteten omkring Musik i Lejet har fået lov til at fylde alt for meget. Især i forhold til hvor mange der reelt er glade for festivalen.

"Det negative får lov til at fylde utrolig meget. Når vi så holder et borgermøde i Tisvilde, viser det sig, at der kun sidder et par rækker med kritikere. Det er det samme på Facebook. Få er reelt kritiske. Der er rigtig mange, der er positive, men de har ikke et behov for at sige noget, mens kritiske har travlt med at råbe op. Men de er et fåtal, som jeg ser det."

"For vi er en af de mest attraktive festivaler herhjemme. Både for kunstnere og for publikum. Ellers ville vi heller ikke have en festival, der blev udsolgt på tre minutter, uden at vi havde offentliggjort et eneste navn. Vi lavede også en undersøgelse efter sidste års festival. Her spurgte vi 1700 gæster, om de ville anbefale Musik i Lejet til en ven. 92 pct. svarede, at det ville de. Det tal taler for sig selv. I stedet for at finde hårene i suppen synes jeg, man skal være stolt af det. Både som borger i Tisvilde. Og også på hele kommunens vegne. Man skal være stolt af at have en festival, der er så ambitiøs og så populær."

Musik i Lejet bliver afholdt den 18.-20. juli.

Publiceret 17 July 2019 11:30

Shamanisme på posthuset

FOREDRAG Shamanisme er fra gammel tid en mulighed for at komme i kontakt med dyr, planter, himlen og jorden, og det kommer Simon Simonsen og fortæller om på Det Gamle Posthus i Gilleleje mandag 28. oktober kl. 19.00-21.30. Der er gratis adgang for medlemmer af foreningen AlterNaturligVis - ellers koster det 100 kr.

Shamanisme er udbredt over det meste af jorden, og i nyere tid kan Shamanisme bruges til heling af fysiske problemer og hjælpe det enkelte menneske med psykiske ubehag. En af grundpillerne i Shamanismen er trommen. Når man trommer, opstår der en vibration som går ind og balancerer forskellige dele af kroppen og lukker andre lyde ude.

Simon Simonsen har stået i lære som Shaman hos Anette Høst, Scandinavian Center for Shamanic Studies.

nici