”Jeg er selvfølgelig bekymret for, at vi måske ser, at forlængelsen af Hillerødmotorvejen bliver sparket til hjørne,” siger Anders Gerner Frost. Arkivfoto: Mette Dolmer Thygesen

”Jeg er selvfølgelig bekymret for, at vi måske ser, at forlængelsen af Hillerødmotorvejen bliver sparket til hjørne,” siger Anders Gerner Frost. Arkivfoto: Mette Dolmer Thygesen

Ny minister skaber usikkerhed om motorvejsforlængelsen

Gribskovs borgmester: Jeg håber, at han kommer til fornuft

Af
Claus Johansen

infrastruktur Der er opstået usikkerhed om de nordsjællandske motorvejsprojekter med at færdiggøre Frederikssundsmotorvejen og forlænge Hillerødmotorvejen.

Forårets forlig mellem den tidligere regering og Dansk Folkeparti er taget af bordet, meddeler den nye transportminister, Benny Engelbrecht (S), som vil begynde forfra med at udpege fremtidens infrastrukturprojekter.

Det vækker bekymring hos Gribskovs borgmester, Anders Gerner Frost (Nyt Gribskov):

”Jeg er selvfølgelig bekymret for den udmelding, og at vi måske ser, at de to projekter bliver sparket til hjørne,” siger Anders Gerner Frost.

Han understreger, at de to vejprojekter har en meget høj forrentning – altså at de investerede penge hurtigt bliver tjent hjem:

”Nogle gange kan man blive rigtig træt. Vi er seks borgmestre her i Nordsjælland, som har brugt rigtig meget energi og mange ressourcer på at lave et grundigt forarbejde. Og der er lavet en VVM-redegørelse i Vejdirektoratet, der synliggør, at en forlængelse vil vi få mange gange igen.”

Transportminister Benny Engelbrecht understregede i et interview med Jyllands-Posten, at alle de store infrastrukturprojekter – motorveje, broer og jernbaner – der skal bygges frem mod 2030, skal på bordet igen:

”Mit udgangspunkt er et blankt kanvas – et blankt stykke papir,” fastslår Engelbrecht, der samtidig inviterer alle Folketingets partier til nye forhandlinger om fremtidens motorveje, broer og jernbaneforbindelser.

Gribskovs borgmester har imidlertid svært ved at forstå, hvad der skal undersøges:

”Der er jo ikke så meget at undersøge, for Nordsjælland er jo beviseligt underforsynet med infrastruktur igennem mange år. Så jeg har meget svært ved at se, hvad han vil undersøge. Jeg håber og tror på, at han kommer til fornuft og lader projekterne stå. Med al respekt for demokratiet er det jo vigtigt, at man ikke sætter alt i stå, bare fordi der kommer en ny regering,” siger Anders Gerner Frost.

Ulykke lukkede vejen

Netop som Ugeposten talte med Anders Gerner Frost i onsdags, skete der en alvorlig ulykke på Hillerødmotorvejens forlængelse mellem Allerød og Hillerød, hvor to biler stødte frontalt sammen, og den ene bil brød i brand. Det medførte, at vejen var spærret i begge retninger i flere timer.

Gribskov samarbejder med de fem kommuner Halsnæs, Helsingør, Fredensborg, Hillerød og Frederikssund om infrastruktur. Borgmestrene fra de seks nordsjællandske kommuner besluttede allerede før sommerferien at invitere transportministeren til et møde om de to motorvejsprojekter - samt projektet om bedre infrastruktur i forhold til Kystbanen. Anders Gerner Frost forventer, at mødet bliver holdt umiddelbart efter sommerferien.

Også det nordsjællandske folketingsmedlem Hans Andersen (V), som har kæmpet for bedre infrastruktur i Nordsjælland, er bekymret for meldingen fra transportministeren:

”Den melding skaber usikkerhed og tvivl om, hvorvidt vi nu får bygget de to motorveje. Og det er der bestemt ikke brug for,” siger folketingsmedlem Hans Andersen (V) til Frederiksborg Amts Avis.

”Vi har brug for en trafikaftale der hurtigst muligt får afsat penge til at færdiggøre Frederikssundsmotorvejen og forlænge motorvejen helt til Hillerød. Men når transportministeren nu holder fast i forliget om Togfonden, så skal der bruges mange milliarder dér. Jeg har hørt tallet 15 mia, samtidig er der ikke ét ord om motorveje i regeringens om dens støttepartiers forståelsespapir. Så der ingen tvivl om, at vi nu skal til at kæmpe igen, nu da der ikke længere foreligger en finansieret aftale om at anlægge de to motorvejsstrækninger,” siger Hans Andersen.

Ifølge avisen vil han tage initiativ til at indkalde det nordsjællandsk trafiknetværk, bestående af landsdelens folketingsmedlemmer, regions- og kommunalpolitikere til efter sommerferien.

Publiceret 16 July 2019 11:30

Shamanisme på posthuset

FOREDRAG Shamanisme er fra gammel tid en mulighed for at komme i kontakt med dyr, planter, himlen og jorden, og det kommer Simon Simonsen og fortæller om på Det Gamle Posthus i Gilleleje mandag 28. oktober kl. 19.00-21.30. Der er gratis adgang for medlemmer af foreningen AlterNaturligVis - ellers koster det 100 kr.

Shamanisme er udbredt over det meste af jorden, og i nyere tid kan Shamanisme bruges til heling af fysiske problemer og hjælpe det enkelte menneske med psykiske ubehag. En af grundpillerne i Shamanismen er trommen. Når man trommer, opstår der en vibration som går ind og balancerer forskellige dele af kroppen og lukker andre lyde ude.

Simon Simonsen har stået i lære som Shaman hos Anette Høst, Scandinavian Center for Shamanic Studies.

nici