"Det er naturligt, at vi er presset på tid. Opstarten på den kommunale hjemmepleje nærmer sig og deraf udtrykket "fremskredet"," siger Pernille Kromann Sams (NG) til Ugeposten. PR-foto

Ny hjemmepleje er under tidspres

Der er ikke sat penge af til renovering af kommunale bygninger, hvis ny hjemmepleje får brug for det, viser aktindsigt

Af
Jens Berg Thomsen

og Jeppe Helkov

hjemmepleje En stor ekstraregning. Det er, hvad der med politikernes beslutning om at etablere en kommunal hjemmepleje i Gribskov Kommune kan vente.

Politikerne hævede efter kritik fra leverandørerne ellers allerede det årlige budget for hjemmeplejen med fem mio. kr. Men det er altså ikke nødvendigvis den sidste millionregning i den sag. Det viser en aktindsigt, Ugeposten har fået i et lukket punkt fra byrådsmødet den 11. juni.

Aktindsigten viser, at forvaltningen vurderer, at der 'på grund af det fremskredning tidspunkt' vil være betydelige økonomi- og HR-opgaver. Det gør, at det 'kan være nødvendigt at indkøbe ekstern bistand'.

Med det fremskredne tidspunkt henvises til, at datoen for ophøret af Attendos kontrakt nærmer sig med hastige skridt.

For ikke at ende i en presset situation nedsatte man fra politisk hold ellers et såkaldt § 17 stk. 4-udvalg, der kun skulle arbejde med processen med at finde nye hjemmeplejeleverandører – samt fastsætte hvilken model leverandørerne skulle arbejde under.

Men det arbejde er ikke just gået helt gnidningsfrit. Blandt andet besluttede politikerne først, at man i Gribskov Kommune skulle have en kommunal hjemmeplejeenhed - men så ombestemte man sig. For så i 11. time at vedtage, at man alligevel skulle have en kommunal hjemmeplejeenhed.

Samtidig har flere leverandører kritiseret den kontrakt, som politikere og embedsmænd ville have dem til at skrive under på. BM Pleje kaldte blandt andet kontrakten for 'ufuldstændig'.

Alt det har blandt andet gjort, at politikerne har været nødt til at rykke deadline for, hvornår leverandører kan søge om at blive godkendt til at levere hjemmepleje. Oprindelig lød deadline på den 16. juni, men den dato er nu blevet rykket til den 2. august.

Formanden for § 17 stk. 4-udvalget, Pernille Kromann Sams (NG), mener, det er naturligt, at man nu er tidspresset.

"Det er naturligt, at vi er presset på tid. Opstarten på den kommunale hjemmepleje nærmer sig og deraf udtrykket "fremskredet". Hvis vi havde holdt fast i beslutningen om kommunal hjemmepleje til at begynde med, havde der været med tid, så det er en indikation på, at der er kortere tid til at starte op," siger hun.

Var du enig i at droppe den kommunale hjemmepleje i første omgang?

"Det har jeg ikke lyst til at sige noget om. Jeg holder mig tro om de fælles beslutnigner, der er truffet. Og der har været enighed i tilvalg, fravalg og tilvalg igen. Det skal man være tro mod, tænker jeg. Det har jeg ihvertfald tænkt mig at være," siger Pernille Kromann Sams.

Regningen på den eksterne bistand er ikke den eneste, der kan vente Gribskov Kommune. I aktindsigten står samtidig, at man har dialog med Attendo om at virksomhedsoverdrage deres medarbejdere.

Det forventer forvaltningen vil fordyre 'den kommunale udgift i mindst et år efter virksomhedsoverdragelsen med anslået 1-2 mio. kr.'

"Jeg synes, det er fint, at der er sat penge af til det. Det er en stor opgave at virksomhedsoverdrage. Nu ved vi ikke, hvor mange der vælger den kommunale hjemmepleje, men uanset hvad er det en stor opgave juridisk og HR-mæssigt, så det er efter min mening rettidig omhu," siger Pernille Kromann Sams.

Gribskov Kommune kan på grund af det sene tidspunkt dog ikke længere 'kontraktmæssigt gøre krav på at få virksomhedsoverdraget medarbejdere fra Attendo'. Den mulighed udløb i maj 2019. Så Gribskov Kommune kan ende i en situation, hvor alle Attendos medarbejdere takker nej — og man dermed skal ud at finde helt nyt personale.

Udover de nævnte beløb har Gribskov Kommune allerede anslået, at etableringsomkostningerne til den kommunale hjemmepleje kan koste op til ni mio. kr. I det beløb er der medregnet lokaleleje til nye kontorlokaler til PlejeGribskov.

Men der er ikke afsat penge til istandsættelse og indretning af de lokaler, man beslutter, Pleje Gribskov skal være i. Det afslører aktindsigten.

"Der er ikke afsat midler til eventuelle anlægsudgifter, såfremt der skal ske istandsættelse af eventuelle kommunale ejendomme," skriver forvaltningen.

Publiceret 12 July 2019 15:30

Shamanisme på posthuset

FOREDRAG Shamanisme er fra gammel tid en mulighed for at komme i kontakt med dyr, planter, himlen og jorden, og det kommer Simon Simonsen og fortæller om på Det Gamle Posthus i Gilleleje mandag 28. oktober kl. 19.00-21.30. Der er gratis adgang for medlemmer af foreningen AlterNaturligVis - ellers koster det 100 kr.

Shamanisme er udbredt over det meste af jorden, og i nyere tid kan Shamanisme bruges til heling af fysiske problemer og hjælpe det enkelte menneske med psykiske ubehag. En af grundpillerne i Shamanismen er trommen. Når man trommer, opstår der en vibration som går ind og balancerer forskellige dele af kroppen og lukker andre lyde ude.

Simon Simonsen har stået i lære som Shaman hos Anette Høst, Scandinavian Center for Shamanic Studies.

nici