Helsinge havde så vidt vides flere udgaver af Schous eller Tatol – men i hvert fald var der én på Frederiksborgvej 2 og én i Østergade 23 (billedet).

Helsinge havde så vidt vides flere udgaver af Schous eller Tatol – men i hvert fald var der én på Frederiksborgvej 2 og én i Østergade 23 (billedet).

”De fejer skidt med den kost, lille dame”

Et sommerjob i Tisvildeleje bød på et dagligt møde med en af Danmarks mest kendte skuespillere.

Af
Inger Hørup Slot

Mon ikke de fleste kan huske deres første sommerjob? Det kan i hvert fald Jonna Henriksen, som er arkivar i Gribskov Arkiv. Jonna har rundet de 70 år, men da hun var bare 12 år gammel, altså i 1960, fik hun sommerjob hos Schous Sæbehus, som dengang lå på Hovedgaden 78 i Tisvildeleje.

”Jeg skulle vaske op, støvsuge og pudse sølvtøj hos bestyrerinden. Og hun havde meget sølvtøj. Så skulle jeg sætte varer på plads, og alle de store kasser med sæbepulver skulle slæbes ned i kælderen,” fortæller Jonna Henriksen.

Det var rutinepræget arbejde, som mange af nutidens ”ungarbejdere” garanteret kan genkende. Men dagen bød også på et møde med en af tidens vaskeægte kendisser, nemlig skuespilleren Ebbe Rode (1910-1998).

”Hver morgen skulle jeg feje ude foran forretningen. Og så kom Ebbe Rode forbi. Han boede i et fiskerhus længere nede ad vejen og gik hver morgen op til bageren for at købe morgenbrød. Altid havde han jakkesæt og hvid skjorte på, dér kl. halvotte om morgenen, men dog ikke slips. Og hver morgen sagde han til mig: ”De fejer skidt med den kost, lille dame”,” smiler Jonna og tilføjer:

”Dét skete hver morgen. Hele sommerferien!”

Så til sidst kunne man godt blive lidt træt i smilebåndene af hr skuespillerens vittige ordspil. Jonna arbejdede hos Schous i to somre, men blev derefter headhuntet til købmandsforretningen lidt længere nede ad gaden.

Schous Sæbehuse var datidens Matas eller Normal. Varerne blev produceret på C. Schous Fabrikker i København. Fra 1930’erne og fremefter blev sortimentet udvidet til også at omfatte bl.a. keramik, legetøj, lædervarer, papirvarer og smykker.

I 1920’erne var Schous Danmarks mest udbredte butikskæde med 846 filialer landet over. I Gribskov var der – ud over forretningen i Tisvildeleje - Schous-forretninger i både Gilleleje (Hovedgaden 1), Helsinge (Frederiksborgvej 2 og Østergade 23) og Græsted (Græsted Hovedgade 7). Det var også Schou, som stod bag kæden ”Tatol”. Sådan én lå der i Vejby på Stationsvej og i Esrum (Esrum Hovedgade 25).

Vil man prøve at være i en Schous-butik, må man tage til Den Gamle By i Aarhus. Men billeder fra Schou-butikkerne i Gribskov kan man se på arkiv.dk eller her i avisen.

Publiceret 06 July 2019 10:00

Shamanisme på posthuset

FOREDRAG Shamanisme er fra gammel tid en mulighed for at komme i kontakt med dyr, planter, himlen og jorden, og det kommer Simon Simonsen og fortæller om på Det Gamle Posthus i Gilleleje mandag 28. oktober kl. 19.00-21.30. Der er gratis adgang for medlemmer af foreningen AlterNaturligVis - ellers koster det 100 kr.

Shamanisme er udbredt over det meste af jorden, og i nyere tid kan Shamanisme bruges til heling af fysiske problemer og hjælpe det enkelte menneske med psykiske ubehag. En af grundpillerne i Shamanismen er trommen. Når man trommer, opstår der en vibration som går ind og balancerer forskellige dele af kroppen og lukker andre lyde ude.

Simon Simonsen har stået i lære som Shaman hos Anette Høst, Scandinavian Center for Shamanic Studies.

nici