Efter mange gåture ude i skoven bliver det mere og mere klart, at jeg ikke spilder min tid derude. Foto: Lars Christiansen

Efter mange gåture ude i skoven bliver det mere og mere klart, at jeg ikke spilder min tid derude. Foto: Lars Christiansen

Gymnasie-elev: Jeg ønsker mig …

Vi kommer tit til at se på alt, hvad vi mangler, i stedet for at se på de muligheder, vi har

Af
Stefan Lumholdt

essay Når man midt i biologitimen kigger ud ad vinduet, kan man let blive optaget af det flotte vejr, som begynder at vise sig her i vårtiden.

Særligt heldige er vi her i Gribskov, hvor vi overalt er omgivet af en flot natur. Der, hvor Gribskov ikke har store centrale byer, er der natur til alle sider. Gribskov nord for Hillerød er ikke den eneste skov i kommunen, og Heatherhill samt de flotte og lækre strande er blot enkelte af mange lyspunkter ved den nordsjællandske natur.

På gåture i Græsted/Aggebo hegn kommer jeg tit til at tænke på, hvor stort og flot et område det egentlig er. Det har man ikke inde i indre København, hvor mange unge ellers bruger de fleste weekender.

Der hvor Gribskov, for de unge, ikke virker som det mest attraktive sted at bo, der byder det dog på fantastiske mængder af flot natur, og dette burde man kunne nyde mere, for der er ikke meget, der bedre giver hjernen luft efter en skoledag fra 8-16, end en gåtur, hvor der ikke er larm hele vejen rundt.

Se mulighederne

Vi kommer meget tit til at se på alt, hvad vi mangler, i stedet for at se på de muligheder, vi har der, hvor vi er. Hvis bare vi havde mere, hvis bare det var anderledes.

Jeg tror, en analogi som denne giver billedet af en ærgerlig tilgang, som vi alle render rundt med fra tid til anden. Hvis bare jeg havde det der, og hvis bare det ikke var sådan her.

En tilgang, som får os til at overse alt det gode, vi har, og kun fokusere på det, vi fortryder, det, vi mangler, eller det, vi ville ønske var anderledes.

Hvornår er det noget nok? Hvornår er vi egentlig tilfredse, og hvornår er vi egentlig lykkelige?

Hele livet igennem er der ting, vi ikke har, og ting, vi godt kunne tænke os. Ønskesedlen til jul bliver måske sværere at fylde op, men er det, fordi vi ønsker os mindre? Eller er det, fordi børnenes ønsker begrænser sig til, hvad de kan se i legetøjsreklamerne eller BR-katalogerne?

Hvis ønskesedlen indeholdt alt, hvad vi ønskede os, helt basalt, så ville der hos de fleste være et større hus, en flottere udsigt, en ny bil, og helt klart en bedre økonomi.

Det, vi tørster mest efter, er vel overflod? Og har vi det, jamen, så er vi da lykkelige! Ikke sandt?

Vi ved nok alle, at det ikke fungerer således. Og det er en tendens, de færreste af os kan ændre på, så hvorfor skulle vi gå og være nedtrykte over omstændigheder, når de i stedet kan vendes til noget godt? Har man ikke råd til den dyre ferie i Brasilien, jamen så har man måske i stedet mulighed for at se nogle mennesker, man ikke har set i lang tid, eller hygge sig på anden måde med dem, man har omkring sig.

Nyd det, vi har

Man kan af og til kun takke de mennesker, som er i stand til at lægge ønsker fra sig og fokusere på, hvordan de kan nyde det, de har, og på den måde glæde og inspirere os andre. Dem, som ikke tænker på, at de har brug for mere, men som kan sige tak uden at bede om mere samtidig. Mennesker er utroligt vigtige for hinanden, og vi kan ønske os nok så mange penge og nok så flot en karriere, men hvis vi kommer til at være alene, så får vi ikke meget at glæde os over.

Med alle disse ting sagt, så har jeg selv det ønske at fremhæve alle de ting, vi har at være glade for nu og her, derhjemme, på arbejdet, på gåturen. For vi kan ønske nok så meget, men uanset hvor meget vi får, så kommer det ikke til at gøre os fri fra det ønske om mere. Der vil altid være glimt af almindelig menneskelig grådighed og utilfredse miner, når man står op til noget, man føler kunne være bedre.

Efter mange gåture ude i skoven bliver det mere og mere klart, at jeg ikke spilder min tid derude, for det er der, jeg kan få lov at nyde noget af det fantastiske, som ligger lige ved, i stedet for at drømme mig væk derhjemme uden at ænse, hvad der sker omkring mig. Selv når jeg ikke får alt, hvad jeg ønsker mig, så kræver det ikke meget at opleve noget godt.

FAKTA

Ung i Gribskov

Hvordan ser unge på verden - og på livet i Gribskov? I samarbejde med Gribskov Gymnasium har Ugeposten udskrevet en artikelkonkurrence for 2.g-eleverne. Denne artikel er en af besvarelserne.

Publiceret 24 June 2019 15:56

Kulturskole vil starte fællessang

arrangement "Har du lyst til at være med til at skabe en tradition for fællessang og fællesskab om sang og musik på Helsinge Bibliotek?" Sådan lyder invitationen fra Kulturskolen Gribskov til et startmøde på Helsinge Bibliotek onsdag 27. november kl. 17.

Alle er velkomne, uanset om man er vant til at synge, kun synger under bruseren, kan spille klaver, eller bare nyder sangen, når den synges sammen med andre. Biblioteket sørger for kaffe og kage.

I forbindelse med fællessang til Spil Dansk ugen 30. oktober med borgmester Anders Gerner, sagde flere af de fremmødte, at det gav gåsehud at synge sammen. Og det har nu inspireret til at skabe en tradition for meget mere fællessang og forhåbentlig 'gåsehudsoplevelser' på Helsinge Bibliotek.

Ambitionen er, at det første arrangement bliver at synge julen ind en gang i løbet af december.

Har man spørgsmål inden mødet, kan man kontakte afdelingsleder Susse Manthey Olsen på mail ssoer@gribskov.dk.

jesl