Skolebestyrelsesformanden for Nordstjerneskolen, Maiken Ellegaard Madsen, er uforstående over for planerne om, at flytte biblioteket væk fra skolen. Modelfoto.

Skolebestyrelsesformanden for Nordstjerneskolen, Maiken Ellegaard Madsen, er uforstående over for planerne om, at flytte biblioteket væk fra skolen. Modelfoto. Sergey Nivens - stock.adobe.com

Skolebestyrelsesformand: Skole uden bibliotek – nej tak!

Af
Maiken Ellegaard Madsen

Formand

Skolebestyrelsen Nordstjerneskolen

Skole, bibliotek, kulturhus og svømmehal. Det var i 2010 en politisk vision, at bygge det hele sammen på Skolegade og deraf få skabt samarbejde og synergi til glæde for flest mulige. Og det lykkedes!

Helsinge Biblioteket er netop blevet nyindrettet og Nordstjerneskolens elever og lærere bruger biblioteket flere gange dagligt, det er nemlig også skolens bibliotek. Et fantastisk samarbejde hvor alle har optimal adgang til læring og viden. Elever på alle klassetrin bruger biblioteket i skoletiden og fritiden, til både projektarbejde og fordybelse i en god bog. Der er et fantastisk samarbejde mellem biblioteket og skolens lærere og eleverne er glade for, at kunne smutte op efter den bog de lige mangler.

Skolebestyrelsen er derfor meget uforstående overfor planerne om, at flytte biblioteket væk fra skolen. Man vil skifte det levende bibliotek ud med administrative kontorpladser og flytte biblioteket ned i Tinghuset. Hvorfor?

Forskning viser at elever der læser i fritiden 20 minutter hver dag, har en læring der svarer til 4 timers ekstra danskundervisning hver uge - eller det der svarer til 1 års ekstra skolegang på et helt skoleliv. Lad os da endelig styrke det, ved at beholde det fantastiske bibliotekstilbud helt tæt på skole og svømmehal.

Derudover er vi uforstående overfor, at man IGEN har glemt, at der er i Gribskov er det unikke samarbejde med skolerne og biblioteket. Skolens Pædagogiske Læringscenter PLC (skolebibliotek) er selve biblioteket. Hvis biblioteket flytter, skal der etableres et nyt PLC på skolen. Det giver slet ikke nogen mening at dele biblioteket i Helsinge op i to dele og kaste ressourcer efter at etablere to mindre bibliotekstilbud. Det kan på ingen måde være til glæde for nogen at flytte biblioteket.

I efteråret havde politikerne glemt at BLIK – Græsted Bibliotek var et folke- og skolebibliotek der blev benytte dagligt af skolens elever. Nu mindre end et år efter foreslås samme tåbelige ide i Helsinge. Bibliotekerne i Gribskov har i 15 år været de førende på samarbejdet mellem folke- og skolebibliotek. Kommunernes Landsforening har rådført sig med Gribskov og brugt samarbejdsmodellen mellem skole og bibliotek til danne rammen for at landets 97 andre kommuner kan arbejde med samme geniale løsning.

HVORFOR går Gribskov så den anden vej og skiller skole og bibliotek ad. De giver ikke mening. Tænk jer om en gang til.

Publiceret 24 May 2019 07:00

Kulturskole vil starte fællessang

arrangement "Har du lyst til at være med til at skabe en tradition for fællessang og fællesskab om sang og musik på Helsinge Bibliotek?" Sådan lyder invitationen fra Kulturskolen Gribskov til et startmøde på Helsinge Bibliotek onsdag 27. november kl. 17.

Alle er velkomne, uanset om man er vant til at synge, kun synger under bruseren, kan spille klaver, eller bare nyder sangen, når den synges sammen med andre. Biblioteket sørger for kaffe og kage.

I forbindelse med fællessang til Spil Dansk ugen 30. oktober med borgmester Anders Gerner, sagde flere af de fremmødte, at det gav gåsehud at synge sammen. Og det har nu inspireret til at skabe en tradition for meget mere fællessang og forhåbentlig 'gåsehudsoplevelser' på Helsinge Bibliotek.

Ambitionen er, at det første arrangement bliver at synge julen ind en gang i løbet af december.

Har man spørgsmål inden mødet, kan man kontakte afdelingsleder Susse Manthey Olsen på mail ssoer@gribskov.dk.

jesl