Her ses Helsinges A-hold fra sæsonen 1957-58. Spillerne er: 1: Lars Chemnitz, 2: Jugoslavisk medarbejder fra gård i Laugø, 3: Palle “Agent”, 4: Per “Klokker”, 5: Erik “Skomager”, 6: Eigil Stephansen, 7: Knud Dolleriis, 8: Steen Folke Nielsen, 9: Bruno Christensen, 10: Jørgen Wøidemann, 11: Tjener som karl på Møllebækgården i Nejlinge.

Her ses Helsinges A-hold fra sæsonen 1957-58. Spillerne er: 1: Lars Chemnitz, 2: Jugoslavisk medarbejder fra gård i Laugø, 3: Palle “Agent”, 4: Per “Klokker”, 5: Erik “Skomager”, 6: Eigil Stephansen, 7: Knud Dolleriis, 8: Steen Folke Nielsen, 9: Bruno Christensen, 10: Jørgen Wøidemann, 11: Tjener som karl på Møllebækgården i Nejlinge.

100 års fødselsdag: 'Der har altid været et unikt sammenhold'

Helsinge Fodbold fejrer 100 års fødselsdag den 25. maj. I den anledning deler et par af klubbens veteraner ud af historiske røverhistorier

Af
Jeppe Helkov

I dag kører det hele stort set automatisk. Man møder bare op til kamp, så er stregerne kridtet, græsset klippet snorlige — og modstanderholdet er allerede dukket op. Men sådan har det langt fra altid været.

Da Helsinge Fodbold blev stiftet for 100 år siden, var der helt andre forhold. Her kæmpede man i første omgang alene med at finde nogle knoldede marker at spille på. Det fortæller Poul Erik Thomsen, der den seneste tid har været begravet i arkiverne for at få kortlagt historien for Helsinge Fodbold.

"I 1908 begynder fodbold at blive til noget heroppe. Og det er faktisk en gruppe unge mennesker, der tager de første skridt til at lave Helsinge Fodbold. De går sammen og laver et hold. Men de har ingen bane at spille på. De går ned til gården Bøgelund, der lå, hvor gymnasiet ligger i dag og spørger, om ikke de kan leje en mark. Det kan de heldigvis godt."

"Men dengang var fodboldkampe noget helt andet. Der var ikke nogen union, der arrangerede kampene for dig. Ofte lavede holdene en aftale med nabobyerne. Så blev der konkurreret i fodbold, 100 meter løb og 5.000 meter løb. Og om aftenen var der fest på Helsinge Kro."

Her ses et af de første hold i Helsinge Fodbolds historie. Billedet er fra 1916. På billedet ses: 1: Martin Petersen, Laugø, 2: Ove Jørgensen, senere købmand i Stenløse, 3: Aage Olsen, 4: Harald Andersen, bankdirektør, 5: Gunnar Hansen, 6: Axel Petersen, 7: Jul. Schultz, 8: Thorkild Jacobsen, 9: Valdemar Nielsen, 10: “Nach” - Målmand, 11: Frode Jacobsen

Her ses et af de første hold i Helsinge Fodbolds historie. Billedet er fra 1916. På billedet ses: 1: Martin Petersen, Laugø, 2: Ove Jørgensen, senere købmand i Stenløse, 3: Aage Olsen, 4: Harald Andersen, bankdirektør, 5: Gunnar Hansen, 6: Axel Petersen, 7: Jul. Schultz, 8: Thorkild Jacobsen, 9: Valdemar Nielsen, 10: “Nach” - Målmand, 11: Frode Jacobsen

"Men udfordringen for Helsinges fodboldhold var, at banen ud over at være ekstremt knoldet, lå meget lavt. Det betød, at banerne ofte lå under vand. Vi har virkelig mange billeder, hvor man er nødt til at pumpe vand inden kampe," siger Poul Erik Thomsen.

De dårlige baneforhold gjorde, at den nye klub efter nogle år begyndte at lede efter nye baner.

Her faldt opmærksomheden på markerne ved Bøgeskovgård — klubbens nuværende placering. De endte med at købe seks tønder land for 10.000 kr.

Men det var ekstremt mange penge dengang. Derfor måtte bestyrelsesmedlemmer blandt andet ud at optage personlige lån, så klubben kunne få en plæneklipper.

"Det fyldte virkelig meget dengang, at man fik de nye baner. Det betød utrolig meget for hele byen."

De nye baner blev derfor markeret med et brag af en indvielsesfest. Et af landets førende hold, B93, blev inviteret til byen for at spille opvisningskamp. De hev blandt andet flere landsholdsspillere med.

"Den daværende landstræner kom og var dommer — og Helsinge ender med at tabe 11-1. Men det betød ikke det store. Der var stadig kæmpe fest på kroen bagefter," siger Poul Erik Thomsen.

Men da Helsinge Fodbold fik regningen fra B93's besøg, var der én ting, der undrede.

"Det var Helsinge, der skulle betale for bus, kroen og det hele. Da regningen kom, var beløbet 32 kroner for højt. Det kunne de ikke forstå. Så klubben tager fat i B93. De forklarede, at vognmandsregningen var blevet 32 kroner dyrere. Så det var ham, de skulle have fat i. Men vognmanden fortalte, at da fodboldkampen var færdig, havde spillerne og og deres koner villet op og bade i Tisvilde. Derfor havde han været nødt til at køre dem derop — og derfor var regningen blevet dyrere. At man bider mærke i ekstraregningen på 32 kroner viser bare, hvor meget økonomien fyldte dengang."

Hurtig-Karl og pengene

Generelt var Helsinge Fodbold noget, som hele byen samledes om dengang. Ude ved den nuværende Spar-købmand i Karsemose flokkedes folk fra hele byen blandt andet til et årligt stævne.

"I 30erne var der et begreb, der hed Sandkrostævner. De blev spillet ved Sandkroen i Karsemose. Her var der en kromand, der hed Hurtig-Karl. Han ville gerne lave nogle hurtige penge. Derfor fandt han på at lave et sommerstævne, hvor Helsinge og Frederiksværk mødtes. Det var seniorhold, oldboys og damehold. Det stævne eksisterede helt op i 50erne."

"Man havde ikke bil, så alle cyklede dertil. Der var et kæmpe mylder af folk, der strømmede dertil. Man spillede på en forfærdelige græsmark. Så tonsede de rundt søndag formiddag og eftermiddag. Så var der fest på kroen om aftenen, hvor Hurtig-Karl så tjente penge. Der var nok nogle fugtige cyklister, der kørte hjem."

"Men skal også huske, at lørdag var en arbejdsdag dengang. Så på ugens eneste fridag tog man ud og spillede og drak godt med alkohol. Og mandag var det så op på arbejde igen, selvom det var blevet sent på kroen," siger han.

En anden klubveteran, Willy Larsen - der sammen med Poul Erik Thomsen og Kamilla Barslund har været med til at lave en bog, der markerer Helsinge Fodbolds 100 års fødselsdag - fortæller også, at befolkningen i Helsinge altid har været god til at bakke op om klubben.

"Idrætsforeningen har spillet en gigantisk rolle for byen. Det var idrætsforeningerne, der skabte livet. I Helsinge har man altid været god til at bakke op om den slags. Da man blev enige om, at man skulle have en svømmehal, samlede man ind. Da den blev bygget i 70erne, blev den stiftet af frivillige. Det er det samme med hallen."

Kæmpegodt sammenhold

"På den måde har der altid været et unikt sammenhold og en meget stærk kultur på tværs af holdene. Jeg har aldrig selv spillet på højt plan, men i 79 var der faktisk syv seniorhold. Der var hold i stort set alle række. Vi oldboysspillere spillede på et af de lavere rangerede hold, men skæbnen ville, at vi rykkede op. Men det var vi ikke interesseret i. Så vi lod de unge overtage pladsen og blev så selv nede."

"Det viser det kæmpegode sammenhold, der altid har været. Lige meget om man har spillet på førsteholdet eller på femteholdet har alle mødtes og hygget."

Vil du være med til at fejre Helsinge Fodbolds 100 års fødselsdag, går der et kæmpe optog gennem Helsinge på fødselsdagen, den 25. maj. Optoget begynder ved Helsinge Hallerne kl. 09.45. Efter optoget spiller Helsinges Sjællandsserie-mandskab mod Albertslund. Det sker klokken 12. Derudover vil en række af klubbens øvrige hold også spille på banerne ved Helsinge Hallerne.

Man kan købe den nye bog om Helsinge Fodbolds 100-årige historie til klubbens reception på lørdag.

Publiceret 23 May 2019 07:00

Kulturskole vil starte fællessang

arrangement "Har du lyst til at være med til at skabe en tradition for fællessang og fællesskab om sang og musik på Helsinge Bibliotek?" Sådan lyder invitationen fra Kulturskolen Gribskov til et startmøde på Helsinge Bibliotek onsdag 27. november kl. 17.

Alle er velkomne, uanset om man er vant til at synge, kun synger under bruseren, kan spille klaver, eller bare nyder sangen, når den synges sammen med andre. Biblioteket sørger for kaffe og kage.

I forbindelse med fællessang til Spil Dansk ugen 30. oktober med borgmester Anders Gerner, sagde flere af de fremmødte, at det gav gåsehud at synge sammen. Og det har nu inspireret til at skabe en tradition for meget mere fællessang og forhåbentlig 'gåsehudsoplevelser' på Helsinge Bibliotek.

Ambitionen er, at det første arrangement bliver at synge julen ind en gang i løbet af december.

Har man spørgsmål inden mødet, kan man kontakte afdelingsleder Susse Manthey Olsen på mail ssoer@gribskov.dk.

jesl