Kender du historien? Da Gilleleje blev badeby

I 1896 åbnede Gilleleje Badehotel, og byens forvandling fra stille fiskerleje til sommerferieby begyndte

Af
Lars Therkildsen

Kun få københavnere havde i slutningen af 1800-tallet opdaget Gilleleje og endnu færre havde mod på at drage på den lange, besværlige rejse til toppen af Sjælland i sommermånederne.

Jernbanens endestation lå endnu kun i Græsted, derfra var det med hestevogn resten af vejen. Kroen kunne desuden kun tilbyde et begrænset antal værelser, selvom mange fra det faste sommerklientel også foretrak at leje sig ind hos de lokale fiskere.

Der var imidlertid planer om at forlænge Gribskovbanen til Gilleleje, og kroens ejer og Gillelejes matador, F.N. Hansen, øjnede hurtigt nye forretningsmuligheder. Han fik arkitekterne Hagemann & Møller fra København til at tegne et stort, nyt badehotel i smuk nordisk stil – med hele 76 værelser. I 1895 lagde hans kone Edith grundstenen til byggeriet, og allerede året efter blev dørene til hotellet slået op. Succesen var hjemme fra start, men den var næsten for stor: på åbningsdagen kom så mange besøgende, at herrer og damer måtte kæmpe om maden og pladserne ved bordene – en situation som Blæksprutten forevigede i 1896.

Allerede i åbningsåret kunne effekten af det nye badehotel mærkes, Gilleleje nærmest vrimlede med badende sommergæster. De blev forsynet med omklædningsvogne på hjul, som kunne køres helt ud i vandet, og et reglement om badetøj blev også sat op, så mændene i det mindste bar badebukser. Den unge Axel Kjerulf erindrer om sin far i sommeren 1896:

”Min Far, der efterhaanden var bleven nok saa korpulent, var i høj Grad generet af disse Badebukser, navnlig da han aldrig kunne faa et tilstrækkeligt stort Nummer, og han havde et evigt Besvær med at holde dem fast om Maven. Irriteret, men lovlydig hængte han saa Badebukserne fast om Halsen. Han skulde jo blot bære Badebukserne!”

Kilde: Frank Bo Schwartz: ”Fra fiskerleje til sommerby”, Holbo-historier 2010

Publiceret 10 May 2019 07:00

Kulturskole vil starte fællessang

arrangement "Har du lyst til at være med til at skabe en tradition for fællessang og fællesskab om sang og musik på Helsinge Bibliotek?" Sådan lyder invitationen fra Kulturskolen Gribskov til et startmøde på Helsinge Bibliotek onsdag 27. november kl. 17.

Alle er velkomne, uanset om man er vant til at synge, kun synger under bruseren, kan spille klaver, eller bare nyder sangen, når den synges sammen med andre. Biblioteket sørger for kaffe og kage.

I forbindelse med fællessang til Spil Dansk ugen 30. oktober med borgmester Anders Gerner, sagde flere af de fremmødte, at det gav gåsehud at synge sammen. Og det har nu inspireret til at skabe en tradition for meget mere fællessang og forhåbentlig 'gåsehudsoplevelser' på Helsinge Bibliotek.

Ambitionen er, at det første arrangement bliver at synge julen ind en gang i løbet af december.

Har man spørgsmål inden mødet, kan man kontakte afdelingsleder Susse Manthey Olsen på mail ssoer@gribskov.dk.

jesl