Det specialiserede børneområdet er en stor del af forklaringer på, at budgettet i Gribskov Kommune igen er skredet. Derudover bruger vi her i kommunen også flere penge på vores skoler end landsgennemsnittet. Arkivfoto.

Nyt pres: Gribskov Kommune mangler 30 mio. kr.

Gribskov Kommune mangler igen penge. Og man er nu nødt til at lave 'omprioriteringer' for at finde pengene

Af
Jeppe Helkov

Så er den gal igen. Gribskov Kommunes pengekasse mangler penge. Denne gang mangler der mellem 30-35 mio. kr. årligt allerede fra 2019. Det viser beregninger, forvaltningen har lavet.

Det er blandt andet ekstraregningen til hjemmesygeplejen på 16,5 mio. kr., der kom frem i februar, og en stigning i udgifterne til det specialiserede børneområde, der gør, at budgettet nu skrider igen. Det fortæller kommunaldirektør Sascha Volmer Sørensen.

"Da vi i oktober lagde et budget, gjorde vi det på baggrund af den viden, vi havde på det tidspunkt. Men i et regnskab kan nogle af forudsætningerne ændre sig. Det kan vi nu se er sket. Derfor får vi et pres på økonomien," siger hun.

LÆS ANDERS GERNER FROSTS KOMMENTAR TIL BUDGETPRESSET HERUNDER

Sascha Volmer Sørensen understreger dog samtidig, at budgetpresset på 30-35 mio. kr. kun er et foreløbigt skøn.

"Det er stadig tidligt på året, men vi kan se, at økonomien bliver ekstra presset. Men mit blik på det her er ikke, at det hele er forfærdeligt eller kritisk. Ja, det er nogle bølgeskvulp, som der er i alle kommuners økonomi, fordi der er tale om en meget stor opgaveportefølje og økonomi. Det svarer i vores tilfælde kun til 1,5 pct. af vores samlede budget."

"Vi reagerer nu, fordi vi kan se, der er ting, der blinker. Det forholder vi os til. Vi tager arbejdstøjet på og udviser rettidig omhu ved at se på, hvordan vi kan håndtere det, så vi bliver ved med at have en økonomi i balance," siger hun.

Men selvom det altså kun er et foreløbigt skøn, skal der stadig laves 'omprioriteringer' - som forvaltningen kalder det - for de 30-35 mio. kr.

"Der er behov for at gennemføre en proces, hvor (de politiske, red.) fagudvalg sammen med administrationen ser på mulighederne for at gøre tingene anderledes og afsættet for at foretage eventuelt nødvendige omprioriteringer," skriver forvaltningen i sit oplæg til politikerne.

"Administrationen anbefaler, at fagudvalgene i denne proces ser åbent på alle muligheder for at omprioritere," skriver de videre.

Det er ikke første gang, at budgettet i Gribskov Kommune skrider. Da Anders Gerner Frost blev valgt som borgmester i november 2017, konkluderede han hurtigt, at kommunekassen var tæt på tom. Derfor blev skatten blandt andet sat op med 0,8 pct. Den skattestigning har man dog ikke set den fulde effekt af endnu.

Ifølge Sascha Volmer Sørensen bliver kommunernes økonomi i hele landet i øjeblikket udfordret af, at regeringens stort anlagte udligningsreform faldt til jorden. Her havde Gribskov Kommunes slunkne kommunekasse ellers udsigt til en yderst tiltrængt saltvandsindsprøjtning på mellem 30 og 50 mio. kr.

"Det er rigtig svært at drive kommune i de her år. Vi er langt fra den eneste kommune, der har en presset økonomi i øjeblikket. Vi er afhængige af en række udefrakommende faktorer. Blandt andet en kommende aftale mellem regeringen og KL - og også en kommende udligningsreform. I dag er det sådan, at hver gang vi skal bruge 100 kr., får vi faktisk kun 80 kr.," siger Sascha Volmer Sørensen.

"Samtidig får vi også flere og flere opgaver fra regionerne på sundhedsområdet, hvor pengene ikke følger med i samme grad. Det er blandt andet derfor, at udgifterne til hjemmesygeplejen bliver højere end forventet."

De ekstra udgifter til det specialiserede børneområdet skyldes ifølge Sascha Volmer Sørensen, at forventede besparelser ikke er slået igennem med den ventede styrke.

"I 2017 lavede man en handleplan for at få området på ret køl. Men Men meget af det arbejde, der er lavet, har vist sig ikke at give lige så hurtige resultater, som vi havde ønsket os. Men det går helt sikkert den rigtige vej," siger hun og fortæller, at det specialiserede børneområde altid er svært at forudse udgifterne til.

"Det er et område, hvor ganske små stigninger i aktiviteterne kan få store økonomiske konsekvenser. Alene én anbringelse ekstra er dyr. Så der skal ikke store udsving til, før det rammer økonomien hårdt. Det ser vi nu."

Gribskov Kommune har et årligt budget på 2,5 mia. kr.

Publiceret 08 May 2019 07:00

Shamanisme på posthuset

FOREDRAG Shamanisme er fra gammel tid en mulighed for at komme i kontakt med dyr, planter, himlen og jorden, og det kommer Simon Simonsen og fortæller om på Det Gamle Posthus i Gilleleje mandag 28. oktober kl. 19.00-21.30. Der er gratis adgang for medlemmer af foreningen AlterNaturligVis - ellers koster det 100 kr.

Shamanisme er udbredt over det meste af jorden, og i nyere tid kan Shamanisme bruges til heling af fysiske problemer og hjælpe det enkelte menneske med psykiske ubehag. En af grundpillerne i Shamanismen er trommen. Når man trommer, opstår der en vibration som går ind og balancerer forskellige dele af kroppen og lukker andre lyde ude.

Simon Simonsen har stået i lære som Shaman hos Anette Høst, Scandinavian Center for Shamanic Studies.

nici