De to døde røvere på marken efter skudvekslingen.

De to døde røvere på marken efter skudvekslingen.

Husker du bankrøveriet? Røver skød plejebror og begik selvmord

I den politiløse tid under krigen gennemførte tre røvere et kup i Helsinge. Det endte i en blodig og fatal skudveksling

Af
Lars Therkildsen

historie Den 28. september 1944 trængte tre mænd ind i Nordsjællands Bank på Frederiksborgvej i Helsinge. De affyrede et skræmmeskud i loftet og gennede derefter ansatte og kunder ind i bankboksen, som de låste af.

I en medbragt kuffert anbragte de alle de sedler og mønter, de kunne få fingre i – 230.000 kroner blev det til, et meget stort beløb i 1940’erne.

De forlod derefter banken med kufferten, men herfra gik tingene helt galt for dem.

Kaffetrængende chauffør

Røverne udnyttede den situation, at den tyske besættelsesmagt havde arresteret hele det danske politi den 19. september 1944.

Mændene var taget med tog fra hovedbanegården samme morgen til den lille provinsby, Helsinge. En flugtbil havde de derfor ikke. I stedet havde de simpelthen prajet en taxa hen til banken. Planen havde imidlertid ikke taget højde for, at den intetanende chauffør Dolleris, mens røveriet var i gang, sad og blev kaffetrængende. Træt af at vente kørte han til sidst hen til sin svigermor for at få en kop kaffe.

Da røverne kom ud, var taxaen derfor som sunket i jorden. Chokerede måtte de tre røvere flygte til fods.

Den sårede røver bliver ført til Tinghuset igennem den vrede folkemængde.

Den sårede røver bliver ført til Tinghuset igennem den vrede folkemængde.

Imens lykkedes det bankens direktør at slå alarm. Uden politi i gaderne var det i stedet Helsinges borgere, der forlod hjem og arbejdspladser og ilede hen til banken. 25 af dem kaprede en lastbil, og bevæbnet med jagtgeværer, stokke og diverse slagvåben tog de forfølgelsen op.

Røverne var først flygtet i retning af Tisvilde, senere over markerne mod Skærød. Her blev de nu indhentet af lastbilen. Røverne gik i stilling ved et markskel, og en kraftig skudveksling fulgte mellem dem og mændene i lastbilen.

Under skyderiet blev den ene røver såret i ansigtet. Værre gik det for de to andre, der var plejebrødre: Da de indså, at ammunitionen var ved at slippe op, skød den ene sin plejebror i hovedet. Derefter begik han selvmord.

Konsekvenser for byen

Den overlevende røver blev ført gennem Helsinge, hvor han fik en ublid medfart af byens borgere. De var vrede over, at røverne havde udnyttet, at byen stod uden politi.

Manden blev ført til Tinghusets arrest til forhør. Kort tid efter blev han imidlertid hentet af tyskerne – han var marinevægter under tysk kommando og skulle derfor dømmes af dem. Det forlød senere, at han blev idømt otte års tugthus.

Men også for Helsinge fik røveriet alvorlige konsekvenser:

Mange mente, at borgernes beslutsomhed i forbindelse med røveriet var årsag til, at Gestapo frem mod krigens slutning anholdt og deporterede særligt mange fra byen.

Kilde: Søren Ehlers: ”Bankkuppet i Helsinge”, Fra Frederiksborg Amt, 1985, s.54

Publiceret 25 April 2019 07:00

Shamanisme på posthuset

FOREDRAG Shamanisme er fra gammel tid en mulighed for at komme i kontakt med dyr, planter, himlen og jorden, og det kommer Simon Simonsen og fortæller om på Det Gamle Posthus i Gilleleje mandag 28. oktober kl. 19.00-21.30. Der er gratis adgang for medlemmer af foreningen AlterNaturligVis - ellers koster det 100 kr.

Shamanisme er udbredt over det meste af jorden, og i nyere tid kan Shamanisme bruges til heling af fysiske problemer og hjælpe det enkelte menneske med psykiske ubehag. En af grundpillerne i Shamanismen er trommen. Når man trommer, opstår der en vibration som går ind og balancerer forskellige dele af kroppen og lukker andre lyde ude.

Simon Simonsen har stået i lære som Shaman hos Anette Høst, Scandinavian Center for Shamanic Studies.

nici