I udkanten af Gilleleje driver Tina og Christian Bahr chokoladeværkstedet Jota.

I udkanten af Gilleleje driver Tina og Christian Bahr chokoladeværkstedet Jota.

Håndruller 70.000 kr. påskeæg: Her laver de chokolade som i gamle dage

I et industrikvarter i Gilleleje ligger en lille chokoladefabrik. Her styrer Christian Bahr produktionen, mens hans søster styrer kontoret. Resultatet er chokolade af den gamle skole

Af
Marie Varming

Tina og Christian Bahr var kun henholdsvis 23 og 21 år, da de hørte om chokoladeværkstedet Jota. Dengang lå det i Københavns nordvestkvarter og var allerede dengang i 1984 et gammelt foretagende.

”Christian er uddannet bager og konditor, men han var træt af at arbejde om natten. Jeg var lige blevet uddannet inden for kontor og handel, og så foreslog Christian, at jeg gik med ind i virksomheden. Jeg fik en regnemaskine og en prisliste, og så kunne jeg gå i gang med det,” husker Tina Bahr Bendz med et smil.

To medarbejdere sætter mandler på toppen af de små marcipanstykker, når de har fået chokoladeovertræk.

To medarbejdere sætter mandler på toppen af de små marcipanstykker, når de har fået chokoladeovertræk.

Derfor endte søskendeparret med deres helt eget chokoladeværksted.

”I starten lå vi vandret og anede ikke, hvad vi gik ind til. Der var intet skrevet ned som opskrifter, men vi blev bare kastet ud i det, for den gamle ejer, som skulle have hjulpet os i gang det første år, døde pludselig,” siger Tina.

I 2008 flyttede de to søskende virksomheden til Gilleleje, hvor de selv bor. Bygningen, Jota hidtil havde holdt til i, skulle rives ned.

”Vi mærkede ikke finanskrisen det år. Vi havde så travlt med at flytte, og vi havde faktisk et fint julesalg. Men året efter kunne vi mærke det. Virksomhederne sparede gaverne væk, og det betød selvfølgelig noget for chokoladesalget,” husker hun.

For at holde skindet på næsen sagde Jota farvel til et par medarbejdere, og søskendeparret lagde bare endnu mere energi i produktion og salg.

Jota har valgt at beholde meget af det gamle sortiment, som eksisterede allerede i midten af 1900-tallet. Men der er også et stort marked for den mere moderne flødebolle.

Jota har valgt at beholde meget af det gamle sortiment, som eksisterede allerede i midten af 1900-tallet. Men der er også et stort marked for den mere moderne flødebolle.

”I starten var jeg også med i produktionen, men det har jeg slet ikke tid til mere,” siger Tina fra sit skrivebord i Jotas kontor.

Her sidder hun til hverdag bag en computerskærm, men et væld af kulørte post-it-lapper, som vidner om, at Tina står for alt fra markedsføring til regnskaber og ordrer i den lille virksomhed.

Ude i produktionslokalet står Christian og fodrer en chokoladeovertræksmaskine med små marcipanstykker, mens to unge medarbejdere sætter mandler på toppen af de små stykker, når de kommer ud af maskinens modsatte ende.

Lige nu er der travlt, for selv om månederne november og december er der, hvor Tina registrerer allermest overarbejde, så går julen direkte over i påsken i chokoladebranchen.

”Sidste år håndrullede vi 70.000 påskeæg. Alt er jo håndlavet her,” siger hun.

Kunderne, som før i tiden var byens fine chokoladeforretninger, er i dag snarere restauranter, firmaer, delikatesseforretninger og grossister.

Jota har valgt at beholde meget af det sortiment, som eksisterede allerede i midten af 1900-tallet som for eksempel de domino-formede julesnitter og fyldte chokolader i guldæsker, som stadig sælger rigtig godt. Men der er også et stort marked for den mere moderne flødebolle, som isbutikkerne aftager.

I dag er Jota oppe på niveau igen efter den hårde krise, og medarbejderstaben er på otte personer, når de er fuldtallige i højsæsonen.

”Vi har mærket kriserne. Vi er jo dem, der mærker det mest, for det er i det søde, folk skærer, når krisen kradser,” siger Tina.

Hun kan ikke forestille sig at have et andet job, efter hun nu i 35 år har været ansat af sin egen bror.

”Der er mange, der har sagt, at det ville vi ikke kunne, men det har vi gjort. Vi kan snakke sammen om det meste,” siger hun.

Jota

Etableret: Omkring 1947, men ingen ved det med sikkerhed

Omsætning: Det er en forretningshemmelighed

Ansatte: Otte for tiden, men det svinger med sæsonerne

Produktion: Cirka 35 tons om året

Hjemmelavet

Det er populært at spise lokalt, og i Gribskov har du gode muligheder for at få fingre i delikatesserne. Ugeposten sætter spot på lokale fødevareproducenter.

Publiceret 07 March 2019 07:00

Julekoncert i Helsinge kirke

Jul For første gang nogensinde bliver der afholdt julekoncert i Helsinge Kirke. Det sker 7. december klokken 15.

Initiativet er kommet fra nogle af kirkens medarbejdere, og de lover, at deltagerne garanteret er i julehumør, når de går hjem efter arrangementet. Eftermiddagen er planlagt således, at der er julemusik for alle generationer. Julesalmerne er valgt af kendte borgere i Helsinge, og de fortæller inden salmerne synges, hvorfor netop denne salme er deres favorit, blandt alle julens mange smukke melodier.

Kirkens organist Henrik Carlsen spiller på kirkens orgel således, at deltagerne kan synge med på de valgte julesalmer. Ind imellem synger Purnima Ortved nogle af de sange, hun har fremført i kirken i løbet af året blandet med kendte julesange. Hun bliver akkompagneret af kirkens kordegn Leif Hauge Christensen på keyboard.

Arrangementet er gratis.