Græsted østre gadekær, Græsted Hovedgade, ca. 1910. Fotograf ukendt. Dette billede er med i Græsted-kalenderen.

Græsted østre gadekær, Græsted Hovedgade, ca. 1910. Fotograf ukendt. Dette billede er med i Græsted-kalenderen.

Har plakat underskrevet af Christian den 7.: 'Vi må forstå, hvor vi kommer fra'

I depotrum i Græsted ligger fotografier, dagbøger og mødereferater, som gør Gribskovs historie levende

Af
Claus Johansen

historie En fraværsliste fra Alme Skole viser, at der var tomme stole i kartoffelferien. Hovedbogen fra købmanden i Gilleleje fortæller om årets omsætning. Billeder viser hverdagen i Helsinge. Byrådsreferater beretter om forhandlingerne i den gamle Græsted-Gilleleje Kommune.

I en stribe brandsikrede og alarmovervågede depotrum i Græsted passer Gribskov Arkiv godt på både gribskovborgerne og kommunens historie. Og arkivet modtager jævnligt nye arkivalier fra virksomheder, organisationer og private – og fra forvaltningen. De kommunale data ligger dog gemt på en server et hemmeligt sted.

Dette billede er registreret under titlen

Dette billede er registreret under titlen "En stor familie", og alle personernes navne/identitet er listet fra bageste række og fra venstre mod højre:1. Farbror Christian2. Isabella Brems3. Ivan Jessen4. Onkel Henrik5. Gunnar6. Carl Otto7. Elisabeth Brems "Bette"8. Fru Brems9. Emmy Jessen10. Niels Jessen11. Tante Astrid12. Tante Helga13. Fru Otto14. Hans Brems15. Vagn16. Arne17. Gerda18. Grethe19. MorfarVi ved til gengæld ikke, hvor eller hvornår billedet er taget. Vi ved heller ikke, hvem tanterne, onklen og morfaren er relateret til. Billedet er valgt tilfældigt.

Et af de ældste arkivalier er en plakat om Nakkehoved Fyr fra 1772, underskrevet af kong Christian den 7. Og et af de mere kuriøse er en skoleopgave om den politiløse periode under Anden Verdenskrig. Opgaven var skoleeleven Lars Løkke Rasmussen med til at lave, da han i 1980 var elev på Græsted Skole.

Arkivet fortæller historien – og den er vigtig at passe på, understreger arkivets leder, stadsarkivar Pernille Sonne:

”Som samfund har vi brug for at have en hukommelse. Meget af det, vi ved om fortiden, er jo det, som arkiverne gemmer. Som samfund har vi et behov for at forstå, hvor vi kommer fra. Og som privatperson kan man have stor glæde af at kende sin egen historie,” siger Pernille Sonne.

Afgangsbeviser og som her fraværsstatistikker fra de lokale skoler ligger også gemt på Gribskov Arkiv.

Afgangsbeviser og som her fraværsstatistikker fra de lokale skoler ligger også gemt på Gribskov Arkiv.

Hun nævner som et eksempel, at de nogle gange bliver kontaktet af børn, som har været anbragt uden for hjemmet – og derfor ikke har styr på deres familiehistorie. Dér kan arkivet i mange tilfælde hjælpe. Eller borgere, som har smidt deres eksamensbevis væk og nu står og skal bruge det. Slægtsforskere er også brugere af arkivet.

”Det er jo hele samfundets hukommelse, vi har i arkiverne. Det er et ulykkeligt samfund, som ikke har nogen hukommelse. Tænk dig, hvis vi ikke kunne huske mere end fem år tilbage,” siger Pernille Sonne.

Kane gennem Græsted Hovedgade, cirka 1943.

Kane gennem Græsted Hovedgade, cirka 1943.

Sammen med et par medarbejdere arbejder hun i en smuk gammel bygning ved siden af Gribskolen i Græsted.

Arkivet har desuden knap 20 frivillige, som især hjælper med at registrere private arkivalier og at indscanne billeder. Omkring 70.000 billeder er scannet ind og søgbare i arkivet. Men tusinder af billeder venter på indscanning, og nye arkivalier kommer hele tiden til, så der er nok at lave i arkivet, som gerne vil have flere frivillige.

Publiceret 30 January 2019 06:00

Kulturskole vil starte fællessang

arrangement "Har du lyst til at være med til at skabe en tradition for fællessang og fællesskab om sang og musik på Helsinge Bibliotek?" Sådan lyder invitationen fra Kulturskolen Gribskov til et startmøde på Helsinge Bibliotek onsdag 27. november kl. 17.

Alle er velkomne, uanset om man er vant til at synge, kun synger under bruseren, kan spille klaver, eller bare nyder sangen, når den synges sammen med andre. Biblioteket sørger for kaffe og kage.

I forbindelse med fællessang til Spil Dansk ugen 30. oktober med borgmester Anders Gerner, sagde flere af de fremmødte, at det gav gåsehud at synge sammen. Og det har nu inspireret til at skabe en tradition for meget mere fællessang og forhåbentlig 'gåsehudsoplevelser' på Helsinge Bibliotek.

Ambitionen er, at det første arrangement bliver at synge julen ind en gang i løbet af december.

Har man spørgsmål inden mødet, kan man kontakte afdelingsleder Susse Manthey Olsen på mail ssoer@gribskov.dk.

jesl