Der er mange penge at spare, hvis rottebestanden kan holdes nede. Foto: Anticimex

Der er mange penge at spare, hvis rottebestanden kan holdes nede. Foto: Anticimex

Til kamp med sprit-ny teknologi: Rotterne bliver spiddet i Gribskov

Ved hjælp af den nyeste teknologi gør Gribvand Spildevand livet mere end surt for rotterne

Af
Jesper Berg

rottefænger Rotteplagen er stigende i hele Danmark, men i Gribskov Kommune sætter man nu alt ind på at få kurven vendt. Og rotterne skal bekæmpes, hvor de er flest - nemlig i kloakkerne.

Derfor har kommunen, Gribvand Spildevand og firmaet Anticimex i Helsinge gang i et samarbejde, hvor målet er, at man frem til sommeren 2020 kan minimere antallet af rotteanmeldelser med 75 procent i de områder, hvor rotterne bekæmpes.

Lugt og sygdomme

"Det er det ene mål, men det er også vigtigt for os, at rottebekæmpelsen er giftfri. Vi har tidligere samarbejdet med Anticimex om at rottesikre alle kommunens ejendomme, men denne gang er der tale om strategisk rottebekæmpelse i en skala, som ikke er set før,” forklarer administrerende direktør i Gribvand Spildevand, Mette Therkildsen, der forklarer fordelen ved færre rotter som, at borgerne får markant mindre risiko for besøg af rotter, der både kan skade husets kloak, selve huset og sprede lugt og ubehagelige sygdomme.

Rotter lever typisk i kloakkerne. Faktisk kommer hele 90 procent af rotterne ifølge Miljøstyrelsen herfra. Her har de mad, vand og sikkerhed. Men rotter er også smidige og dygtige til at kravle. Derfor kan de bevæge sig flere etager op af en faldstamme og havne i toilettet. Foto: Anticimex

Rotter lever typisk i kloakkerne. Faktisk kommer hele 90 procent af rotterne ifølge Miljøstyrelsen herfra. Her har de mad, vand og sikkerhed. Men rotter er også smidige og dygtige til at kravle. Derfor kan de bevæge sig flere etager op af en faldstamme og havne i toilettet. Foto: Anticimex

Det er en helt ny tilgang for en kommune at bekæmpe rotter i kloakkerne i så stor skala, som Gribskov Kommune har igangsat. Planen er, at der i løbet af projektet skal nedsættes i alt 1.000 intelligente fælder og bekæmpelsesenheder. Fælderne har en indbygget varme- og bevægelsessensor, og når en rotte passerer forbi, skyder fælderne en række spyd ud, som slår rotten ihjel på stedet. Derefter skylles rotten ud med vandet.

Desuden er fælden intelligent på den måde, at man kan kommunikere med den. Den indrapporterer, hvor mange rotter den slår ihjel, og man får ligeledes besked, hvis batteriet er ved at løbe tør for strøm, eller hvis fælden ’keder sig’. Har den været inaktiv i to uger, sender den en e-mail eller SMS, og så ved man, at fælden kan flyttes og gøre gavn et andet sted.

Resultaterne for rottebekæmpelsen taler for sig selv. Illustration: Gribvand

Resultaterne for rottebekæmpelsen taler for sig selv. Illustration: Gribvand

Struktureret tilgang

Anticimex råder over et digitalt overvågningssystem, som giver et overblik over rottebekæmpelsen i kommunen. Den giver et digitalt billede af aktuelle rotteanmeldelser fra Rotteweb, kommunens kloaksystem samt de nedsatte fælder. Derfor kan man hele tiden følge med i rottebekæmpelsen i Gribskov Kommune - hvor den foregår, hvor der er rotteproblemer, og hvor mange rotter, der er slået ihjel i de enkelte områder.

Det var et krav fra kommunen, at man ville benytte digitaliseringen til at forbedre rottebekæmpelsen, og ifølge administrerende direktør Mette Therkildsen er der store gevinster at hente.

”Vi får et helt andet overblik, fordi vi kan have alt på computerskærmen på samme tid. Det betyder, at vi får en langt mere struktureret tilgang til rottebekæmpelsen,” forklarer hun.

Hvert år bruger kommunerne millioner på rottebekæmpelse og på at renovere kloakkerne, fordi rotterne har ødelagt dem - de udgifter skulle gerne blive væsentligt minimeret.

"Når samarbejdet med Anticimex slutter i midten af 2020, er planen, at vi selv overtager fælderne, og at vi til den blot skal holde bestanden af rotter nede der, hvor de må dukke op igen. For desværre kan man ikke fuldstændig udrydde dette skadedyr," siger Mette Therkildsen.

Publiceret 18 December 2018 11:30

Shamanisme på posthuset

FOREDRAG Shamanisme er fra gammel tid en mulighed for at komme i kontakt med dyr, planter, himlen og jorden, og det kommer Simon Simonsen og fortæller om på Det Gamle Posthus i Gilleleje mandag 28. oktober kl. 19.00-21.30. Der er gratis adgang for medlemmer af foreningen AlterNaturligVis - ellers koster det 100 kr.

Shamanisme er udbredt over det meste af jorden, og i nyere tid kan Shamanisme bruges til heling af fysiske problemer og hjælpe det enkelte menneske med psykiske ubehag. En af grundpillerne i Shamanismen er trommen. Når man trommer, opstår der en vibration som går ind og balancerer forskellige dele af kroppen og lukker andre lyde ude.

Simon Simonsen har stået i lære som Shaman hos Anette Høst, Scandinavian Center for Shamanic Studies.

nici