Trods dødsfald på grund af fejlbehandling, journalrod, fejlmedicinering, falske regninger, og alvorlige påtaler og påbud til Attendo fra Styrelsen for patientsikkerhed, fik de fire ansvarlige embedsfolk bonusser for over 600.000,- kroner. Foto: Jens Berg Thomsen

Trods dødsfald på grund af fejlbehandling, journalrod, fejlmedicinering, falske regninger, og alvorlige påtaler og påbud til Attendo fra Styrelsen for patientsikkerhed, fik de fire ansvarlige embedsfolk bonusser for over 600.000,- kroner. Foto: Jens Berg Thomsen

Trods Attendo-skandale og dødsfald: Topembedsfolk forgyldt af bonusser

Fyret direktør fik over 400.000,- kroner i bonus. Kommunens kvalitetschef med ansvar for kvaliteten af hjemmesygepleje har fået næsten 100.000 kroner i bonus. Politikere undrer sig

Af
Jesper Gisli

Dødsfald på grund af fejlbehandling, journalrod, fejlmedicinering, falske regninger, og alvorlige påtaler og påbud fra Styrelsen for patientsikkerhed.

Det er blot et udpluk af de meritter plejefirmaet Attendo og Gribskov Kommune kan fremvise efter fire års samarbejde om hjemmesygepleje og hjemmepleje til kommunens ældre.

Alligevel har de ansvarlige topembedsfolk på Gribskov Rådhus hævet bonusser alt i mens Attendo-skandalen har rullet.

Den nu afskedigede direktør på området, Mette Bierbaum, har således i alt hævet 417.240,73 i bonus og resultatløn - altså ud over sin direktørløn på den gode side af en million - i de fire år Attendo har udført hjemmesygepleje og hjemmepleje i Gribskov Kommune.

Mens Mette Bierbaum har haft det overordnede ansvar for hele social- og sundhedsområdet i kommunen, så har kvalitetschef, Lone Teglbjærg, i de samme fire år udelukkende haft ansvaret for kvaliteten og sikkerheden på området, og således ansvaret for kvaliteten af Attendos arbejde.

Kvalitetschef Lone Teglbjærg har - ud over sin årsløn - hævet næsten 100.000 kroner i bonus og resultatløn i de fire år hun skulle holde Attendo i ørerne.

Bierbaum og Teglbjærg har sammen med jurist Bodil Lolle og centerchef Mikkel Damgaards været det embedsværk-firkløver der har haft ansvaret for området. I de seneste fire år har Lolle hævet 43.500,- i bonus og resultatløn, mens Mikkel Damgaards de to seneste år har fået udbetalt 59.400,- i bonus og resultatløn.

I alt 613.140 kroner i bonusser og resultatløn i de fire år Attendo-skandalen har rullet.

Ugeposten har søgt om aktindsigt i de fire embedsfolks aftaler om resultatløn og bonus, og ligeledes søgt om aktindsigt i udbetalte beløb. Ugeposten har fået det sidste, men ikke det første. Kun Mette Bierbaums resultatlønaftale har vi fået aktindsigt i - ikke de tre andres.

I Mette Bierbaums resultatlønaftale fremgår det blandt andet, at der opnås resultatløn og bonus ved at budgetter overholdes, og at der foretages månedsvise administrativ opfølgning på økonomi.

Derudover er der flere andre succeskriterier for udbetaling af resultatløn, blandt meget andet 'Sikker politisk betjening', som blandt andet kan være at politiske 'dagsordenpunkter er korte, klare og tydelige i deres formuleringer', som det hedder i resultatlønaftalen for Mette Bierbaum i 2016.

Politikere reagerer

På Christiansborg er der undren over bonusserne.

Folketingsmedlem Hans Andersen mener, at der kan være et problem i, at der udbetales bonusser når tingene ikke går som de skal.

"Jeg kan jo godt forstå, hvis der er nogle i Gribskov Kommune, der engang imellem har undret sig, når der er eksempler på, at der bliver udbetalt bonusser samtidig med, at man kan se på et område, at tingene ikke er gået helt godt", siger Hans Andersen til Ugeposten og fortsætter.

"Og så er det jo at det bliver svært at forklare og forsvare, hvorfor det giver mening. Derfor er det vigtigt, vi får en større grad af åbenhed om brugen af resultatløn. Og jeg hilser det velkommen at der skal gennemføres en undersøgelse af hvordan resultatløn i staten skal skrues sammen, da jeg fortsat mener at brugen af resultatløn er et vigtigt værktøj til at motivere de ansatte også i den offentlige sektor. Den undersøgelse kunne også bruges i kommunerne fremadrettet", siger Hans Andersen, der er valgt i Nordsjælland.

"Jeg kan jo godt forstå, hvis der er nogle i Gribskov Kommune, der engang imellem har undret sig, når der er eksempler på, at der bliver udbetalt bonusser samtidig med, at man kan se på et område, at tingene ikke er gået helt godt", siger folketingsmedlem Hans Andersen om bonusserne. Foto: venstre.dk

SF's næstformand, og folketingskandidat i Nordsjællands Storkreds efterlyser et efterspil i hele Attendo-skandalen.

"Det kræver ikke meget fantasi at forestille sig at hvis en embedsmands egen løn er afhængig af om budgettet overholdes, ja så går embedsmanden ikke til byrådet og beder om flere bevillinger til en skrantende hjemmepleje. Når embedsmændene så ovenikøbet har ladet kommunens akutteam varetage opgaver fordi Attendo ikke kunne leve op til deres forpligtelser, uden at kræve at Attendo satte flere folk på opgaven, så bliver mistanken bestyrket. Jeg ville som borger sidde tilbage og tænke om jeg har måtte leve med en ringere hjælp og dårligere kvalitet for at kommunens embedsmænd kunne få bonus. Den tvivl må simpelthen ikke opstå og derfor er den slags bonus-aflønninger gift for tilliden til kommunen og den offentlige sektor. Der mangler ganske enkelt et efterspil i denne sag – hvordan kunne det gå så galt?" siger Lise Müller (SF).

"Jeg ville som borger sidde tilbage og tænke om jeg har måtte leve med en ringere hjælp og dårligere kvalitet for at kommunens embedsmænd kunne få bonus", siger SF's næstformand Lise Müller til Ugeposten. Foto: sf.dk

Konservatives gruppeformand i Folketinget, Mette Abildgaard, er ligeledes undrende overfor bonusserne i Gribskov.

“Jeg forstår godt, hvis folk bliver forargede over disse konkrete bonusser og resultatlønninger, jeg undrer mig også personligt en hel del. Der er ingen tvivl om, at der er sket meget alvorlige svigt, som har fået store menneskelige konsekvenser, det bør ikke belønnes. Det virker lidt som mangel på situationsfornemmelse, men måske kommunen ikke juridisk har haft andre muligheder. Det ved jeg ikke", siger Mette Abildgaard til Ugeposten og fortsætter.

"Derudover håber jeg da, at man fremadrettet vil overveje hvordan man opstiller succeskriterierne i resultatkontrakterne, så der bliver mere fokus på at levere kvalitet til borgerne, end kortfattede sagsfremstillingen til politikerne”, siger Mette Abildgaard, der ligeledes er valgt i Nordsjælland.

"Det du har sendt mig ryster mig"

Lokalt vil Dansk Folkeparti gå videre med sagen.

"Det du har sendt mig ryster mig. Jeg har ikke været bekendt med at bonus blev udbetalt til ledende ansatte. Det gør, at jeg sender Økonomiudvalget en række uddybende spørgsmål. Når jeg har svaret derfra vil jeg gerne komme med min opfattelse af, hvad der er ret og rimeligt", siger Jonna Præst til Ugeposten.

Publiceret 01 June 2018 18:00

Kulturskole vil starte fællessang

arrangement "Har du lyst til at være med til at skabe en tradition for fællessang og fællesskab om sang og musik på Helsinge Bibliotek?" Sådan lyder invitationen fra Kulturskolen Gribskov til et startmøde på Helsinge Bibliotek onsdag 27. november kl. 17.

Alle er velkomne, uanset om man er vant til at synge, kun synger under bruseren, kan spille klaver, eller bare nyder sangen, når den synges sammen med andre. Biblioteket sørger for kaffe og kage.

I forbindelse med fællessang til Spil Dansk ugen 30. oktober med borgmester Anders Gerner, sagde flere af de fremmødte, at det gav gåsehud at synge sammen. Og det har nu inspireret til at skabe en tradition for meget mere fællessang og forhåbentlig 'gåsehudsoplevelser' på Helsinge Bibliotek.

Ambitionen er, at det første arrangement bliver at synge julen ind en gang i løbet af december.

Har man spørgsmål inden mødet, kan man kontakte afdelingsleder Susse Manthey Olsen på mail ssoer@gribskov.dk.

jesl