Udråbt til dansk films fremtid:

Tisvilde-brødre står bag ny TV2-serie - og tre nye film

Få troede på de tre Tisvilde-brødre Mehdi, Milad og Misam Avaz, da de skulle lave deres første film. Nu står skuespillere og produktionsselskaber i kø for at få en bid af deres succes

Af
Jeppe Helkov

Jens Berg Thomsen

Dansk Films fremtid. Danmarks nye talent-trio og guldbrødrene. Ros på ros på ros. Der er ikke noget at sige til, hvis de tre Tisvilde-brødre Mehdi, Milad og Misam Avaz har gået rundt med hænderne over hovedet det seneste lange stykke tid.

Da brødrene skulle lave deres første danske spillefilm, ville ingen i den danske filmbranche røre dem med en ildtang. Derfor måtte de - for at bruge Mehdi Avaz egne ord - gå tiggergang for overhoved at få filmen finansieret. Heldigvis kunne flere private investorer godt se ideen i at spytte lidt i kassen, ligesom Gribskov Kommune også støttede filmen 'Mens vi lever'. Herefter skulle skuespillerne og filmcrewet overbevises om at arbejde for næsten ingen løn.

Men da filmen ramte biograferne, blev alle kritikere efterladt mundlamme. Anmelderne var nærmest chokeret over, hvor meget de tre brødre havde fået ud af et uhørt lavt filmbudget på to mio. kr. Men selvom der de seneste måneder har været lidt stille omkring de tre brødre, er deres drømme på det store lærred langt fra opfyldt. Tværtimod er der mange ny projekter i støbeskeen.

Landets første actionfilm

“Den 31. juli går vi i gang med at optage en helt ny serie, der bliver sendt på TV2 til efteråret. Til februar skal vi optage en ny spillefilm. Den er lidt speciel. Det er Danmarks første actionfilm. Den er inspireret af James Bond, Bourne og Mission Impossible. Vi bor selv i USA, så vi vil gerne en film, hvor de ser på den og tænker 'wow'. Vi vil gerne rykke dansk film. I år skal vi også optage endnu en af vores egne film - og så har vi en film, der skal skydes i New York i 2020. Så der er lidt af se til,” siger Mehdi Avaz.

Han har inviteret Ugeposten ind i Avaz-brødrenes nye domicil på Strøget i København. Det er herfra, at alle de nye ideer skal gøres til virkelighed. Og de tre brødre fortsætter med succesopskriften fra debutfilmen 'Mens vi lever', der gjorde dem til nogle af de mest ombejlede navne i dansk film netop nu.

“Jeg instruerer filmene, Milad skriver og Misam producerer. Det fortsætter vi med,” siger Mehdi Avaz og fortæller, at de også tydeligt kan mærke, at de er de nye, spændende drenge i klassen.

“Det er sket virkelig meget, siden vi optog vores første film. Milad har haft ideen til tv-serien i syv år. Jeg var til filmfestivalen i Berlin og her pitchede jeg serien til TV2, og de var helt vilde med den. Efter 'Mens vi lever' kom i biografen og blev en succes, vil folk rigtig gerne lege med os. Vi har lige lavet en aftale med Nordisk Film om vores film de næste par år. På den måde kommer projekterne lidt af sig selv.”

Var det bare det?

Den nye tv-serie kommer til at handle om en person, der render ind i en identitetskrise. Derfra tager det for alvor fart.

“Hvis man ser filosofisk på det, så skal man prøve at forestille sig, at man lige har købt sit drømmehus, har fået sin drømmefamilie, har sin drømmebil - ja, bare hele sit drømmeliv. Så stopper man op og tænker, 'var det bare det?'. Vi har proppet det ind i et univers med Nordsjællands og Københavns hashmarked. Det bliver en actionserie, hvor hovedpersonen kæmper for at finde sig selv,” siger Mehdi Avaz, der sammen med sine brødre forsøger at fortælle historier fra det virkelige liv.

“Vores mål har altid været at lave film af rigtige mennesker til rigtige mennesker. Det skal kunne ramme dig eller mig. Senere på året skyder vi vores egen film, der hedder 'Far'. Den sætter fokus på fædres rettigheder i Danmark, når man bliver skilt. Det er vores flagskib.”

“Det er et emne, der har interesseret mig meget. En mor på SU kan fjerne sit barn fra faren, der har virkelig godt job, hus, og skolen ligger lige ved siden af. Og alligevel kan moren fjerne barnet og flytte til Sønderjylland. Jeg synes, det er vildt fascinerende, hvordan det kan lade sig gøre. Eller en mor, der på to minutter fjerner en far fra billedet ved at sige, at han har pillet ved deres datter. Det har vi dykket ned i og bygget en historie på. Vi peger ikke fingre ad kønnene, men fortæller historien fra en ni-årig piges synspunkt - og følger hende, mens hun går helt ned med flaget.”

Måske trækker folk sig

Og netop den type film er det først nu, brødrene for alvor kan koncentrere sig om at lave. Under deres debutfilm led meget af den kreative proces under bekymringerne for kommende regninger.

“Nu kan vi koncentrere os om det kreative. Selvfølgelig bruger jeg også meget tid på forretningsdelen og holder møder med en masse mennesker. Vi ved, at der ligger en serie og to spillefilm ude i den nærmeste fremtid. Vi ved, at vores kalender er fyldt de næste tre-fire år - på nær hvis vi fucker serien op, og den bliver en fiasko. Så kan det godt være, at folk trækker sig,” siger han med et grin.

“Det er svært at være kreativ, hvis man ved, der ikke er råd til at betale en kæmpe regning. Eller du ikke kan gøre de ting, du egentlig har lyst til, når du laver en film. Hvis man sidder stramt i det, er der så mange bekymringer, at det er svært at folde sig ud.

Kørte selv kabler hver dag

Når du sidder her i dag, hvordan er det så at tænke tilbage på, hvor meget I måtte kæmpe bare for at få lov til at lave 'Mens vi lever?'

“Vi var jo dér, hvor vi selv skulle bære kabler hver dag og vende hver en femører. Nu har vi penge til at hyre folk, der måske er bedre end mig selv. Min far har altid sagt, at man kun bliver bedre, til det man laver, hvis man hyrer folk, der er bedre end én selv. Det har vi gjort nu. Nu har vi hyret A-holdet. Så kan vi tre brødre koncentrere os om at få fortalt en historie.”

“På 'Mens vi lever' kom vi en time før alle andre og gik en time efter alle andre. Vi skulle selv sidde og kigge hele materialet igennem - og vi var konstant pisse bange for, at vi ikke havde fået nok materiale.”

“'Mens vi lever' var vores svendeprøve. Hvis ikke vi havde skulle knokle så hårdt for at lave den film, havde vi ikke været så taknemmelige for det, vi skal til at lave nu. Det svarer til at skulle gå fra Tisvilde til Helsinge hver dag - og pludselig får man en bil. Så vil man også være ekstra taknemmelig for bilen.”

“Vi har prøvet at lave en film på den hårdest mulige måde. Nu bliver det meget nemmere. Jeg kan bare se på, at når jeg ringer til folk i filmbranchen og siger, at det er Mehdi Avaz, så er folk meget venlige.”

“Før gik der måneder, før man fik et høfligt nej. Eller man mødte dem i byen, og så måtte de undskylde for, at de lige havde glemt at svare. Nu har man et svar inden for et kvarter. Vi har bevist, at vi kan lykkes. Det kommer os til gode nu.”

Vandt Bodil for præstation

“Nu ringer folk selv og siger, de vil være med i vores film. Før måtte jeg overbevise skuespillerne om, at det ville blive den vildeste karruseltur. Med Sebastian Jessen og Julie Christiansen (de to hovedpersoner i 'Mens vi lever') blev det en succeshistorie. Inden vi gik i gang, sagde jeg til Sebastian og Julie, at de begge ville blive nomineret til en Robert og en Bodil - og at de begge ville få kæmpe hovedroller i 2018. De grinte og sagde 'ahh'. Men det skete. De blev begge nomineret, Julie vandt, og nu har de store hovedroller. Vi var meget sikre på, hvad filmen kunne, men vi skulle overbevise andre.”

Mehdi Avaz erkender dog også, at succes fra deres debutfilm kan været svært at håndtere.

“Nu er der et kæmpe pres. Vi har lavet en film til 2 mio. kr., der har solgt 100.000 billetter og ligner en film til 14 mio. kr. Men næste gang jeg laver en til 14, ligner den nok ikke én til 28 mio. kr. Det er begrænset, hvad et kamera kan. Så det kan godt være, der er nogen, der bliver skuffede. Der er presset over, det er den svære to'er. Men vi prøver at skrive et pisse-godt manuskript og lave et fedt cast.”

“I næste film er vi heller ikke nye længere. Der er vi ikke flygtningene fra Iran. Det er ikke længere interessant. Vi skal virkelig levere noget lækkert materiale, så folk tænker, at vi er kommet for at blive - og at vi ikke bare havde ét skud i bøssen. Det ville jo være en fed overskrift for en journalist, at brødrene Avaz flopper, nu hvor vi har fået så meget ros. Der er meget at leve op til.”

“Men nu har vi har TV2, Nordisk Film, Vestdanske Filmpuljer og Det Danske Film Institut med. De er alle sammen med nu, hvor ingen var med før. De fire største selskaber er med, så det kan næsten kun blive godt.”

Optager i lokalområdet

Men selvom det kan ligne, at Avaz-brødrene kan gå på skyerne i øjeblikket, lægger de meget vægt på at huske deres udgangspunkt. De omgivelser, der har formet dem i hele deres barndom.

“Der er virkelig mange mennesker fra Gribskov, der har hjulpet os. Det glemmer vi aldrig. Ved den første film åbnede Geviret i Helsinge døren og sagde, at vi bare kunne komme. Ramløse Kirke, Spar-købmanden, borgmesteren, der sagde, at vi bare skulle sige til, hvis de kunne hjælpe med noget. Vi har fået så meget opbakning. Derfor har vi også vist meget kærlighed til Tisvilde, Helsinge og Ramløse. Både ved at tale om områderne i medierne, ligesom vi også vender tilbage dertil og optager. I vores film var der altid være nogle små bidder med fra vores hjemstavn,” slutter han.

Publiceret 18 April 2018 07:00