Attendo-skandalen får konsekvenser:

Ansvarlig direktør fyret med øjeblikkelig virkning

En af de højest placerede embedsmænd i Gribskov Kommune er blevet afskediget med øjeblikkelig virkning

Af
Jeppe Helkov

Jesper Gisli

Nu får Attendo-skandalen for alvor konsekvenser for de ansvarlige. Gribskov Kommune fyrer nu en af de øverste embedsmænd i kommunen. Det drejer sig om direktøren for social- og sundhedsområdet, Mette Bierbaum. Hun fratræder sin stilling med øjeblikkelig virkning. Det erfarer Ugeposten fra flere kilder i Gribskov Kommune.

Mette Bierbaum har været en af hovedpersonerne i det stærkt kritisable forløb med Attendo, som Ugeposten i den seneste lange periode har afdækket. Hun var den ansvarlige direktør i kommunen under hele udbudsprocessen, hvor man endte med at hyre Attendo i 2014. Og hun har været den øverste leder i hele forløbet, hvor den ene møgsag efter den anden er dukket op hos det svenske plejefirma.

Overfakturering på 13,4 mio. kr.

Ugeposten spurgte i begyndelsen af januar Mette Bierbaum om de regninger på 13,4 mio. kr., som Attendo har sendt og fået betaling af Gribskov Kommune for, selvom de aldrig havde udført arbejdet. En historie, der for alvor fik Attendo-skandalen til at rulle. Få dage efter Ugepostens henvendelse langtidssygemeldte Mette Bierbaum sig - og hun har været sygemeldt lige siden.

Den officielle forklaring på afskedigelsen er Mette Bierbaums mange sygedage - og at man på et område med så meget pres på er nødt til at have en direktør, der er til stede.

Kommune: Ingen kommentar

Ugeposten har spurgt kommunaldirektør Holger Spangsberg Kristiansen om afskedigelsen,

“Det er en personalesag, så jeg har ingen kommentarer,” siger han til Ugeposten.

Problemerne med Attendo har tårnet sig op, siden de blev hovedleverandør i 2014. Ud over to røde og et gult påbud til Attendo har Ugeposten blandt andet beskrevet, at plejefirmaet mod reglerne har aflyst rengøringsbesøg hos borgere i helligdagene omkring jul - uden at give et erstatningsbesøg. Det betød, at der gik 28 dage mellem nogle af de ældre fik gjort rent. Ugeposten har beskrevet, hvordan ufaglærte er blevet sat til at udføre sygeplejefaglige opgaver, og hvordan kørelisterne er så pressede, at medarbejderne ikke kan følge med.

Tilsyn viser igen problemer

Ugeposten har også fortalt om den ene tilsynsrapport efter den anden siden 2014, der har vist de samme fejl igen og igen hos Attendo. Men trods det var Gribskov Kommune svar igen og igen, at Attendo skulle aflevere nogle kørelister og holde dialogmøder.

Senest har Ugeposten beskrevet, hvordan Attendo har fået et påbud af den øverste myndighed, Styrelsen for Patientsikkerhed.

Det skete efter et tilsyn viste, at Attendo har begået fejl med medicinhåndteringen og har problemer med journalisering og dokumentationen. Noget, som Mette Bierbaum og Gribskov Kommune igen og igen er blevet gjort bevidst om - men som de altså på fire år ikke har formået at dæmme op for.

Publiceret 09 April 2018 00:00

Kulturskole vil starte fællessang

arrangement "Har du lyst til at være med til at skabe en tradition for fællessang og fællesskab om sang og musik på Helsinge Bibliotek?" Sådan lyder invitationen fra Kulturskolen Gribskov til et startmøde på Helsinge Bibliotek onsdag 27. november kl. 17.

Alle er velkomne, uanset om man er vant til at synge, kun synger under bruseren, kan spille klaver, eller bare nyder sangen, når den synges sammen med andre. Biblioteket sørger for kaffe og kage.

I forbindelse med fællessang til Spil Dansk ugen 30. oktober med borgmester Anders Gerner, sagde flere af de fremmødte, at det gav gåsehud at synge sammen. Og det har nu inspireret til at skabe en tradition for meget mere fællessang og forhåbentlig 'gåsehudsoplevelser' på Helsinge Bibliotek.

Ambitionen er, at det første arrangement bliver at synge julen ind en gang i løbet af december.

Har man spørgsmål inden mødet, kan man kontakte afdelingsleder Susse Manthey Olsen på mail ssoer@gribskov.dk.

jesl