Nordtag ligger i dag på Mestervangen i Græsted, og nu kan firmaet fejre, at det er 40 år siden, at Jørgen Simonsen besluttede sig for at blive selvstændig. Foto: Jens Berg Thomsen

Nordtag ligger i dag på Mestervangen i Græsted, og nu kan firmaet fejre, at det er 40 år siden, at Jørgen Simonsen besluttede sig for at blive selvstændig. Foto: Jens Berg Thomsen

Jørgen fejrer 40 år med tag på tagene

Den lokale erhvervsmand, sportsmæcen og politiker runder milepæl med sit firma

Af
Jens Berg Thomsen

Han har sponseret speedway, OL-medaljevindere og boksere. Han er netop valgt ind i byrådet for tredje gang. Han er engageret i byggebranchens organisationer. Og så kan hans firma, Nordtag, den 1. december 2017 fejre 40 års jubilæum.
“Jeg er lidt stolt over, at jeg har klaret det med, at jeg gik ud af 7.klasse, og at jeg har lært at bestille noget hjemmefra,” siger Jørgen Simonsen, der har inviteret på en kop kaffe hos Nordtag på Mestervangen i Græsted.
Det hele begyndte lidt syd for Gribskov Kommune i Alsønderup, hvor Jørgen Simonsen gik i skole. Da han gik ud af sin 7.klasse, fik han en læreplads hos et møbelfirma i Hillerød, men han rykkede videre.
“Jeg gik mig en tur ned ad Løngangsgade i Hillerød en dag og kom forbi tømmerfirmaet Aage Jensen. Der gik jeg ind og spurgte, om han havde brug for en lærling,” husker Jørgen Simonsen.
“Han spurgte mig, hvor jeg kom fra. Og da jeg sagde Nejede Vesterskov, sagde han, at så havde jeg lært at bestille noget, og så fik jeg min læreplads. Jeg gik hjem og fortalte det til min mor og far, og de var rigtig stolte,” siger han.
Som 19-årig var han udlært og blev tilbudt at fortsætte i firmaet, men tilbuddet lød på en timeløn på 14 kroner, og et firma i Blovstrød tilbød Jørgen Simonsen 16 kroner. Her var han et halvt år inden sin tid som soldat, der blev tilbragt på Farum Kasserne. Her mødte han en kammerat, og efter soldatertiden begyndte de to at arbejde sammen med at sætte typehuse op. Det var i 1979'erne, og dengang 'blev der bygget mange typehuse', fortæller Jørgen Simonsen. Karrieren gik dog videre til et tagdækkerfirma i Ramløse, hvor Jørgen Simonsen hurtigt fik en rolle som konduktør.
“På det tidspunkt havde jeg købt min første grund i Blistrup, hvor jeg byggede et selvbyggerhus, så vi kunne flytte ind i 1973,” siger han.
Men han var uenig med ledelsen i firmaet i Ramløse om nogle ting og om løn, så han bestemte sig for at begynde sit eget.
“Jeg blev kaldt ind til et møde, hvor jeg fik tilbudt alt det, jeg havde bedt om, men jeg sagde, at jeg havde bestemt mig for at begynde for mig selv,” husker Jørgen Simonsen.
Den 1. december 1977 kunne Jørgen Simonsen så kalde sig selvstændig fra hjemadressen i Blistrup under navnet Nordkystens Tagdækning. Det første halvandet år var han alene om at drive virksomheden og fik så sin første ansatte.
“Det udviklede sig, og på et tidspunkt var der ikke plads til lastbilerne, der kom med tagpap længere, for det lå jo i et parcelhuskvarter,” siger Jørgen Simonsen.
I 1981 købte han sin første ejendom på Mestervangen i Græsted, hvor både familie og firma så flyttede til. Senere blev det til i alt fire ejendomme på Mestervangen i Græsted, blandt andet nummer 7, hvor virksomheden ligger i dag.
For 20 år siden ændrede Jørgen Simonsen navnet på virksomheden til Nordtag.
“Jeg havde startet en afdeling op på Vestsjælland og en på Lolland, og så kunne jeg ikke hedde Nordkystens Tagdækning, så jeg ændrede det til Nordtag,” siger Jørgen Simonsen, der har beholdt det originale navn som en undertitel.
På et tidspunkt har firmaet været oppe på 40 ansatte. I dag er der 30.
“Det har været svære tider undervejs. Jeg har jo været med helt fra Anker Jørgensen og over Poul Schlütter, og hvad statsministrene ellers har heddet undervejs. Kartoffelkuren, energikrisen og så videre. Der har været opgangstider og nedgangstider, og der har været utrolig skiftende muligheder for forretninger,” siger Jørgen Simonsen, der også har oplevet et skift i teknologien.
“Jeg kan huske dengang, vi mødte ind om morgenen, og at der var post. Nu er det jo gået over til det digitale, og i dag foregår det jo elektronisk på mail. Jeg købte i sin tid en af de første mobiltelefoner, og den kostede 24.500 kroner. Hele den udvikling har jeg været igennem. Det har været fantastisk,” siger han.
“Jeg er lidt stolt, fordi jeg har klaret det med en 7.klassesuddannelse. Og at jeg har fået det med hjemmefra, at jeg har lært at bestille noget. Jeg har et skilt, hvor der står “Nil Sine Labore”. Det betyder “Intet uden arbejde” på latin. Dette passer ikke, når mennesker sidder og venter på, at tingene kommer ind ad døren af sig selv. Man er nødt til at gøre noget for at få tingene til at ske,” siger han.

“Sport er ligesom erhvervslivet”

Gennem stort set hele sin tid som selvstændig har Jørgen Simonsen været engageret som sponsor for sportsudøvere. Det begyndte med cykling, og i dag er han formand for Nordsjælland Håndbold.
“Jeg sammenligner sport med erhvervslivet. De her præstationer, man skal udøve som sportsudøver, de samme skal man lave i erhvervslivet. Hvis du ikke yder det bedste hele tiden, så vinder du aldrig. Og hvis du ikke vinder, så kan du ikke drive forretning. Det er også derfor, at sporten har fulgt mig hele vejen,” siger Jørgen Simonsen.
Han begyndte at støtte sporten i 1981, da han lavede en aftale med cykelrytteren Michael Marcussen. Han vandt en bronzemedalje til OL i 1984.
“Samarbejdet med ham gjorde, at jeg fik en fantastisk periode med seksdagesløbene i Forum. Senere lavede jeg en aftale med en anden cykelrytter, Michael Sandstød, og jeg har også været med til at lave gadeløb her i Græsted, hvor politikere som Jan Ferdinadsen og Lars Løkke Rasmussen har deltaget.
Også bokseren Brian Nielsen har haft Nordtag som sponsor.
“Vi husker allesammen, da han vandt medalje til OL i Barcelonai 1992. Sport har givet mig nogle fantastiske oplevelser, og det har promoveret mit firma,” siger han.
Senere gik han over til at sponsere Team Helsinge, der tiltrak spillere som Lars Krogh Jeppesen og Hans Lindberg.
“Senerehen fulgte bestyrelsesarbejdet og fusionerne med Hillerød og Helsingør, der blev til Nordsjælland Håndbold. Det har været nogle fantastiske år med idrætten. Næste kamp er mod Skanderborg, og den skulle vi selvfølgelig gerne vinde,” siger Jørgen Simonsen.
“Den eneste udfordring er den forbandede økonomi, der skal følge med. Da jeg begyndte, var det stadig amatøridræt. Nu er det jo en udfordring at skaffe penge, for hvis du ikke har penge, får du heller ikke de bedste spillere. Vi udvikler talenter, men når de bliver ældre, flytter de jo derhen, hvor de kan få penge for det. Vi har stadig et af de mindste budgetter,” siger Jørgen Simonsen, der i en årrække har været bestyrelsesformand i Nordsjælland Håndbold.

Sport er ligesom erhvervslivet for Jørgen Simonsen. “Hvis du ikke yder det bedste hele tiden, så vinder du aldrig. Og hvis du ikke vinder, så kan du ikke drive forretning. Foto: Jens Berg Thomsen

Sport er ligesom erhvervslivet for Jørgen Simonsen. “Hvis du ikke yder det bedste hele tiden, så vinder du aldrig. Og hvis du ikke vinder, så kan du ikke drive forretning. Foto: Jens Berg Thomsen

“Fik en øretæve”

Ved siden af firma og sport har Jørgen Simonsen også haft et liv i organisationsverdenen, hvor han i dag er formand for Dansk Byggeri i Nordsjælland.
“Jeg har været meget aktiv, for arbejdsgivervilkårene ligger mig meget på sinde, og at vi har så gode vilkår som muligt,” siger Jørgen Simonsen.
Han blev formand for Nordsjællands Murer- og Tømmermestersforening for 25 år siden og gik sidenhen til Dansk Arbejdsgiverforening og så Dansk Byggeri i Nordsjæland.
Han valgte at være upolitisk i sit arbejde, men for otte år siden besluttede han at stille op til byrådsvalget i Gribskov Kommune for Venstre.
“Jeg ville prøve at se, om det kunne køre sideløbende med organisationsarbejdet, og det kunne det. Jeg har stadig mig formandskab i Dansk Byggeri, hvor jeg taler med alle borgmestrene her i Nordsjælland om dækningsafgift og bedre vilkår for ansøgninger om byggeri. Vi taler også om vilkår og lærlinge,” siger Jørgen Simonsen.
Ved valget for nylig gik Venstre tilbage, men Jørgen Simonsen kom ind i byrådet på et af partiets i alt syv mandater.
“Vi fik en lille rundbarbering, men jeg blev valgt ind som nummer fire, og så må vi se, hvordan udviklingen bliver i denne periode. Men det er jo klart, at vi får en øretæve og et ikke særlig godt valg. Men vi skal bruge vores syv mandater på en god måde. Nu må vi se, om vi bliver inviteret indenfor. Jeg har, synes jeg selv, kørt en sober måde at lave politik på. Jeg er gået efter resultaterne og ikke personerne. Det har jeg gjort en dyd ud af. Det vil jeg prøve at arbejde videre efter, og så må vi se, om det lykkes,” siger Jørgen Simonsen til Ugeposten.

Jørgen Simonsen og Nordtag anno 1993. Arkivfoto: Jan F. Stephan

Jørgen Simonsen og Nordtag anno 1993. Arkivfoto: Jan F. Stephan

Publiceret 29 November 2017 11:45

Julekoncert i Helsinge kirke

Jul For første gang nogensinde bliver der afholdt julekoncert i Helsinge Kirke. Det sker 7. december klokken 15.

Initiativet er kommet fra nogle af kirkens medarbejdere, og de lover, at deltagerne garanteret er i julehumør, når de går hjem efter arrangementet. Eftermiddagen er planlagt således, at der er julemusik for alle generationer. Julesalmerne er valgt af kendte borgere i Helsinge, og de fortæller inden salmerne synges, hvorfor netop denne salme er deres favorit, blandt alle julens mange smukke melodier.

Kirkens organist Henrik Carlsen spiller på kirkens orgel således, at deltagerne kan synge med på de valgte julesalmer. Ind imellem synger Purnima Ortved nogle af de sange, hun har fremført i kirken i løbet af året blandet med kendte julesange. Hun bliver akkompagneret af kirkens kordegn Leif Hauge Christensen på keyboard.

Arrangementet er gratis.