Preben Fritzbøger skal stå i spidsen for ny udviklingsafdeling, der bliver i Helsinge. Ellers vil viden gå tabt, siger han. Arkivfoto: Jan F. Stephan

Preben Fritzbøger skal stå i spidsen for ny udviklingsafdeling, der bliver i Helsinge. Ellers vil viden gå tabt, siger han. Arkivfoto: Jan F. Stephan

Lokalt eventyr afslutter Ugepostens iværksætterserie:

Pionerånden skal blive i Helsinge

Viden ville gå tabt, så derfor bliver rottebekæmpelsesfirma i Helsinge, selvom det er solgt for stort beløb. Pionerånden er vigtig, fortæller iværksætter Preben Fritzbøger

Af
Jens Berg Thomsen

Det er muligt, at man har solgt sit firma til nogle andre. Men innovationen skal blive i Helsinge, og arbejdspladserne skal blive i Danmark. Sådan lyder det fra Preben Fritzbøger, der tilbage i marts måned solgte sit og sin families livsværk, rottebekæmpelsesfirmaet WiseCon, til det svenske firma Anticimex Group. Ifølge dagbladet Børsen lød købssummen på “et trecifret millionbeløb”.
Det hele begyndte tilbage i 1990, da Preben Fritzbøger og hans hustru som lønmodtagere lancerede plastfirmaet Preiteck Plast. Det skete fra familiens garage. Dengang forlod Preben Fritzbøgers hustru Anne sit job som sygehjælper, og tre år efter fulgte han selv med og stoppede med at arbejde som elektriker.
“Efterhånden skete der det, at alle de store produktioner på det marked blev outsourcet til Kina. Det gjorde, at vi begyndte at tale om at skabe vores eget produkt, som vi selv kunne styre produktion og salg af fra Helsinge. Og så var det, at Anne fandt på det med rottefælden,” siger Preben Fritzbøger.
Ideen var, at rotten blev slået ihjel uden brug af gift, men med spyd. Den døde rotte skulle blive nede i kloakken og blive skaffet af vejen på den måde. Tre år tog det at udvikle produktet.
“De andre rottebekæmpelsesfirmaer var drevet helt oldnordisk, mens vi ville lave noget, der var uden gift og styret via computer og mobiltelefon. Det var man slet ikke vant til,” siger Preben Fritzbøger og fortæller, at man stadig bruger rottegift, og at man har gjort det siden 1918.

Så WiseCon som fremtiden

Det gik dog godt, og i 2008 flyttede WiseCon til sin nuværende lokation på Skovgårdsvej i Helsinge. Succesen fik svenske Anticimex Group til at fatte interesse, og de henvendte sig for at samarbejde.
“De så vores måde at gøre tingene på som fremtiden og ville gerne tættere på,” fortæller Preben Fritzbøger.
Efterhånden ønskede svenskerne også at købe sig ind i WiseCon.
“Vi satte nogle betingelser op, som de i første omgang ikke ville være med til. Men i 2015 sagde de ja og købte 20 procent af os og fik muligheden for at købe resten efter to år under betingelserne,” siger han.
Svenskerne henvendte sig ved juletid sidste år, fortæller Preben Fritzbøger, og i marts måned 2017 var der en aftale på plads under en række betingelser. Blandt andet skulle noget af WiseCon forblive i Helsinge.
“Vi har nogle fantastisk dygtige medarbejdere, der har været med til at trække os derhen, hvor vi er i dag. De bor her, og hvis de blev flyttet, ville der gå en masse viden tabt. Derudover er Gribskov en fantastisk kommune at drive virksomhed i. De har bakket os op, og vi har haft et godt samarbejde, og derfor ville vi gerne blive her,” siger han.
Salgs- og servicedelen af WiseCon er flyttet til Anticimex Groups lokalitet i Roskilde. Fremover skal lokalerne i Helsinge være udviklingsafdeling for det svenske firma med Preben Fritzbøger i spidsen.
“Vi skal udvikle løsninger inden for bekæmpelse af andre skadedyr som fluer, termitter, krybende insekter som kakerlakker og også væglus. Svenskerne ser, at vi har muligheden for at udvikle de ting for dem med de kompetencer, vi har,” siger Preben Fritzbøger.
“Det var et af kravene, at vi skulle blive her i Helsinge, og så kommer der et firma med afdelinger i 17 lande. Der ligger noget fremtid i det, som jeg synes er spændende at arbejde videre med. Piorinerånden skal blive her i Helsinge,” siger Preben Fritzbøger.

Det svenske firma Anticimex Group så WiseCons metode uden brug af gift og med teknologi som fremtiden, og nu har de købt firmaet fra Helsinge for et stort millionbeløb. Foto: PR

Det svenske firma Anticimex Group så WiseCons metode uden brug af gift og med teknologi som fremtiden, og nu har de købt firmaet fra Helsinge for et stort millionbeløb. Foto: PR

Familien skal være med

Hvor meget, han selv har tjent på handlen, ønsker han ikke at komme ind på. Han opfordrer andre til også at blive iværksættere.
“Hvis man har pionerånden. Men man skal være sikker på, at man har familien med sig, og så skal man have en god revisor til at hjælpe sig. Det er let at bruge penge i begyndelsen, når man skal have sit produkt på gaden, og det er svært at tjene ind igen,” siger han.
For Preben Fritzbøger og hans kone havde plastfabrikken dannet økonomisk grobund for rottebekæmpelsesfirmaet.
“Vi stod dengang og skulle bruge 17 millioner for at komme ind på markedet, og det er jo ikke alle iværsættere, der har den mulighed. Nogle iværsættere sidder med Vækstfonden og får måske mulighed for at låne tre-fire millioner kroner til ekstrem høj rente, og det er måske i virkeligheden for lidt til at komme ind på et marked. Det tænker man ikke nødvendigvis på som iværksætter. Der lever man for at udvikle sine produkter,” siger Preben Fritzbøger.FAKTA
@Fakta Rubrik Weekend:WiseCon
Wisecon er grundlagt i 2008. Inden da havde Preben Fritzberger og hans hustru Anne plastikvarefabrikken Preiteck Plast A/S.
I marts 2017 købte Anticimex Group de sidste 80 procent af WiseCon. Bjarne Fritzbøger fortsætter i firmaet som leder af en ny innovationsafdeling, der bliver liggende i Helsinge.

FAKTA
@Fakta Rubrik Weekend:Ugepostens iværksætter-serie
Denne artikel afslutter serien med iværksætterhistorier i Ugeposten. Vi har blandt andet talt med en klinikejer, hestebehandler, rosenvandsforhandler og en papirfremstiller, en tidligere tv-vært der er blevet techiværksætter, en træskesnitter og en betalingsløsningsleverandør. Kort sagt har vi været vidt omkring Gribskovs mange iværksættere. Tak til alle der har henvendt sig til Ugeposten og gerne har villet fortælle deres histore. Der blev desværre ikke plads til alle.

Bekæmpelse af andre skadedyr bliver noget af det, som den nye afdeling i Helsinge kommer til at lave. Arkivfoto: Jan F. Stephan

Bekæmpelse af andre skadedyr bliver noget af det, som den nye afdeling i Helsinge kommer til at lave. Arkivfoto: Jan F. Stephan

Gribskov har været en dejlig kommune at drive virksohed i, mener Preben Fritzbøger. Arkivfoto: Jan F. Stephan

Gribskov har været en dejlig kommune at drive virksohed i, mener Preben Fritzbøger. Arkivfoto: Jan F. Stephan

Publiceret 25 July 2017 00:00

Shamanisme på posthuset

FOREDRAG Shamanisme er fra gammel tid en mulighed for at komme i kontakt med dyr, planter, himlen og jorden, og det kommer Simon Simonsen og fortæller om på Det Gamle Posthus i Gilleleje mandag 28. oktober kl. 19.00-21.30. Der er gratis adgang for medlemmer af foreningen AlterNaturligVis - ellers koster det 100 kr.

Shamanisme er udbredt over det meste af jorden, og i nyere tid kan Shamanisme bruges til heling af fysiske problemer og hjælpe det enkelte menneske med psykiske ubehag. En af grundpillerne i Shamanismen er trommen. Når man trommer, opstår der en vibration som går ind og balancerer forskellige dele af kroppen og lukker andre lyde ude.

Simon Simonsen har stået i lære som Shaman hos Anette Høst, Scandinavian Center for Shamanic Studies.

nici