Den ubestridte juvel i Kongehusets bilpark, Store Krone, er helt ekstraordinært med på Græsted Veterantræf. Bilen bliver den dag i dag stadig brugt. Her ses den med dronning Margrethe som passager. Foto: Thomas Borberg/Polfoto

Den ubestridte juvel i Kongehusets bilpark, Store Krone, er helt ekstraordinært med på Græsted Veterantræf. Bilen bliver den dag i dag stadig brugt. Her ses den med dronning Margrethe som passager. Foto: Thomas Borberg/Polfoto

’Kongehuset har udvist stor velvilje’:

Græsted Veterantræf får royalt besøg

Af
Jeppe Helkov

Der bliver fornemt besøg, når Græsted Veterantræf for 21. gang inviterer gæsterne inden for til et nostalgisk kik i bakspejlet. I år er der nemlig royalt besøg. Desværre er det ikke de kongelige, der i egen høje person lægger vejen forbi. Men Græsted Veterantræf har ikke desto mindre lavet et regulært scoop.
Kongehusets ældste og fornemste bil, Store Krone, vil nemlig helt ekstraordinær være på plads på pladsen i Græsted i år. En bil som Kongehuset selv kalder for 'flagskibet' - og som altså er den ubestridte kronjuvel i Kongehusets bilpark.
LÆS OGSÅ: Græsted Veterantræf tilbage på sin plads efter turbulens

En kæmpe cadeau

“Det er en kæmpe cadeau, at Store Krone kommer herop. Kongehuset har udvist en stor velvilje,” fortæller Henrik Ewald, formand for Græsted Veterantræf.
Store Krone tilhørte oprindeligt Frederik den 9. Det er en Rolls-Royce Silver Wraith fra 1958, og den bliver stadig anvendt i dag, når Regentparret og udenlandske statsoverhoveder skal køres rundt.
“Det er ret usædvanligt, at vi har fået lov til at låne den. Men én fra træffet kendte én i Kongehuset, og så lykkedes det os at få det i stand,” siger Henrik Ewald.
LÆS OGSÅ: Nye boller på suppen hos Græsted Veterantræf: 'Nu laver vi det træf, vi gerne vil have'

Blankpoleret valnøddetræ

Bilen har i dag kørt over 140.000 kilometer, men fremstår stadig knivskarp. Indvendigt er den blandt andet pyntet med blankpoleret valnøddetræ, ligesom sæderne er betrukket med lysegråt læder. Og selvom det er en relativ stor og tung bil, kan den stadig skyde en imponerende fart. Ifølge Kongehuset klares 0-100 km/t på 12,9, mens topfarten er 190 km/t, Henrik Ewald er da også bevidst om, at det er noget af en diamant, der kommer til Gribskov. “Der kommer til at stå en person ved bilen hele tiden. Det er en helt speciel bil. Alene det, at den kommer er ret vildt,” slutter han.
LÆS OGSÅ: Kampen for Græsted fortsætter

Publiceret 30 May 2017 00:00

Shamanisme på posthuset

FOREDRAG Shamanisme er fra gammel tid en mulighed for at komme i kontakt med dyr, planter, himlen og jorden, og det kommer Simon Simonsen og fortæller om på Det Gamle Posthus i Gilleleje mandag 28. oktober kl. 19.00-21.30. Der er gratis adgang for medlemmer af foreningen AlterNaturligVis - ellers koster det 100 kr.

Shamanisme er udbredt over det meste af jorden, og i nyere tid kan Shamanisme bruges til heling af fysiske problemer og hjælpe det enkelte menneske med psykiske ubehag. En af grundpillerne i Shamanismen er trommen. Når man trommer, opstår der en vibration som går ind og balancerer forskellige dele af kroppen og lukker andre lyde ude.

Simon Simonsen har stået i lære som Shaman hos Anette Høst, Scandinavian Center for Shamanic Studies.

nici