Nicolo Donato er opvokset i Gilleleje. Til foråret har hans film Fuglene Over Sundet, som handler om jødeflugten fra Gilleleje, premiere.
Foto. Anders Heinrichsen. www.heinphotography.dk

Nicolo Donato er opvokset i Gilleleje. Til foråret har hans film Fuglene Over Sundet, som handler om jødeflugten fra Gilleleje, premiere. Foto. Anders Heinrichsen. www.heinphotography.dk

“Det er ikke sjovt at lave film”

Nicolo Donato er i fuld gang med klippearbejdet til sin film "Fuglene Over Sundet", hvis handling foregår i Gilleleje, hvor den 40-årige filmmager er vokset op. Men filmen var aldrig blevet til noget, hvis ikke det var for Nicolos bedstefar, Niels Børge F

Af
Af David Foli

Gilleleje: Han drejer sin venstre arm og viser tatoveringen frem. Det er et portræt af hans bedstefar. Bedstefaren, Niels Børge Ferdinandsen, er velfriseret, velklædt og med et mildt udtryk i ansigtet. Præcis som Nicolo Donato også husker ham. "Han var bådbygger. Han var hele tiden på havnen. Når han havde fri, gik han altid med skjorte og slips, en blå kedeldragt og selvfølgelig træsko," siger den 40-årige filmmager og smiler for sig selv, inden han fortsætter: "Han betød meget for mig. Vi havde et tæt forhold. Han forstod mig, og han dømte mig aldrig uanset, hvordan jeg så ud eller, hvad jeg sagde. Han lærte mig, at alle mennesker er lige." Niels Børge Ferdinandsen er også grunden til, at Nicolo Donato i øjeblikket er i fuld gang med klippearbejdet til filmen "Fuglene Over Sundet". Filmen handler om jødernes flugt til Sverige i 1943, hvor fiskere fra Gilleleje smuglede de desperate flygtninge over sundet i fiskerbådenes lastrum. Nicolo Donato fik nemlig ideen til filmen fra sin bedstefar, som var dybt involveret i at hjælpe de jødiske flygtninge.

At yde, at nyde

"Han hjalp med at transportere jøder fra København, hvor de så blev sejlet til Sverige af fiskerne. Han har sikkert også været med til at sejle nogle jøder til Sverige - det kunne ligne ham," siger Nicolo Donato. "Han ville egentlig ikke tale om det. Han ville ikke anerkendes som en helt. Han så det sådan, at han var en person, der hjalp. Det er meget svært at definere en film på en person som ham. Han var et meget godhjertet menneske, og der findes ikke mange mennesker, der bare giver uden at ville have noget igen. Men det gjorde han. Han ydede, og han nød, at han kunne give noget til andre."

Blev overtalt

Nicolo Donato startede som kunst- og modefotograf og har efterfølgende lavet en række prisbelønnede kortfilm. Han har lavet filmen Brotherhood fra 2009, men "Fuglene Over Sundet" er hans første rigtig store filmproduktion. Det er fem år siden, at projektet med at lave "Fuglene Over Sundet" startede. Nicolo Donato mente egentligt, at det var for tidligt for ham, at kaste sig over et så stort projekt. Men han blev overtalt. "Jeg har altid sagt, at hvis jeg skulle gå over til at lave film, så skulle jeg lave en film om jødeflugten fra Gilleleje," siger han og understreger: "Jeg føler en kæmpe taknemmelighed overfor alle de mennesker, der har hjulpet mig på den her rejse. Det har været en hård og god kamp, og min kæreste har haft stor del i den ro, jeg har haft på filmen. Nicolaj Arcel satte mig i gang, da han hørte, at jeg havde den her historie. Han har været en kæmpe hjælp. Det gælder også Peter Bech, der er med til at producere filmen. Han har støttet mig psykisk og fysisk undervejs."

Ikke sjovt

Og der har været brug for støtte. Der er brug for støtte. Filmen er ikke færdig. "Jeg kan ikke se målet endnu," siger Nicolo Donato, som stadig har godt 10 ugers klippearbejde tilbage på filmen, som har premiere til næste forår. "Det er en periodefilm, inspireret af virkelige hændelser. Det er ekstremt vanskeligt at lave sådan en film. Vi skal lave Gilleleje om til Gilleleje anno 1943. Det er et meget stort arbejde." Derudover er processen omkring skabelsen af en film også ekstremt hård, fortæller Nicolo Donato. "Jeg har det ad helvedes til, når jeg laver en film. Det er ikke sjovt at lave film - ikke for mig. Det er psykisk hårdt. Jeg vil gerne have, at alle har det godt og er glade. Og jeg er ikke særligt diplomatisk, når jeg laver film. Jeg bliver ked af det bagefter, hvis jeg har skældt ud, og du kan ikke lave en film uden skænderier. Det er ligesom i et parforhold, alle skal gå på kompromis. Der er en grund til, at man kalder det en film-familie. Man kan stå og råbe og skrige, og bagefter står man og krammer og græder," siger han og tilføjer. "Jeg håber selvfølgelig, at folk kan lide filmen. Men jeg har ingen forventninger. Jeg er bange for, at min film ikke er god nok."

Publiceret 10 September 2015 11:00

Kulturskole vil starte fællessang

arrangement "Har du lyst til at være med til at skabe en tradition for fællessang og fællesskab om sang og musik på Helsinge Bibliotek?" Sådan lyder invitationen fra Kulturskolen Gribskov til et startmøde på Helsinge Bibliotek onsdag 27. november kl. 17.

Alle er velkomne, uanset om man er vant til at synge, kun synger under bruseren, kan spille klaver, eller bare nyder sangen, når den synges sammen med andre. Biblioteket sørger for kaffe og kage.

I forbindelse med fællessang til Spil Dansk ugen 30. oktober med borgmester Anders Gerner, sagde flere af de fremmødte, at det gav gåsehud at synge sammen. Og det har nu inspireret til at skabe en tradition for meget mere fællessang og forhåbentlig 'gåsehudsoplevelser' på Helsinge Bibliotek.

Ambitionen er, at det første arrangement bliver at synge julen ind en gang i løbet af december.

Har man spørgsmål inden mødet, kan man kontakte afdelingsleder Susse Manthey Olsen på mail ssoer@gribskov.dk.

jesl