Her ses mønter fra Ramløse-skatten, som blev fundet i 1994 og indeholdt 446 sølvgenstande og 13 genstande af guld.

Her ses mønter fra Ramløse-skatten, som blev fundet i 1994 og indeholdt 446 sølvgenstande og 13 genstande af guld.

Museum gør vildt møntfund

Tusinde år gamle sølvmønter fundet på mark i Gribskov Kommune

Af
Af David Foli

GRIBSKOV: Museum Nordsjælland har gjort et særdeles opsigtsvækkende fund på en mark i Gribskov Kommune.
Fundet er af en sådan karakter, at man hos Nordsjællands Museum har forsøgt at holde det hemmeligt, da man ifølge Ugepostens oplysninger frygter, at findestedet vil blive overrendt af skattejægere.
Det drejer sig om16 sølvmønter, der menes at stamme fra år cirka 1060, og det vides endnu ikke om, der gemmer sig flere mønter eller andre effekter.
Mønterne er sendt videre til Nationalmuseet, og man afventer nu, at den pågældende mark bliver høstet sidst på måneden. Herefter vil det være muligt at fortsætte udgravningen og dermed fastslå om mønterne er et enkeltstående fund - fra eksempelvis en pung - eller om de er del af en større skat.
Overfor Ugeposten ønsker den ansvarlige for udgravningen hos Nordsjælland Museum ikke at udtale sig. Ugeposten er bekendt med, hvor mønterne er fundet, men har af hensyn til det videre udgravningsarbejde valgt ikke at offentliggøre beliggenheden.
Det er ikke første gang, der er fundet gamle skatte i gribskov Kommune. Kort før jul i 1994 fandt en amatørarkæolog udstyret med en metaldetektor Ramløse-skatten. Skatten indeholdt 446 genstande af sølv og 13 af guld.

Publiceret 30 July 2015 11:45

Kulturskole vil starte fællessang

arrangement "Har du lyst til at være med til at skabe en tradition for fællessang og fællesskab om sang og musik på Helsinge Bibliotek?" Sådan lyder invitationen fra Kulturskolen Gribskov til et startmøde på Helsinge Bibliotek onsdag 27. november kl. 17.

Alle er velkomne, uanset om man er vant til at synge, kun synger under bruseren, kan spille klaver, eller bare nyder sangen, når den synges sammen med andre. Biblioteket sørger for kaffe og kage.

I forbindelse med fællessang til Spil Dansk ugen 30. oktober med borgmester Anders Gerner, sagde flere af de fremmødte, at det gav gåsehud at synge sammen. Og det har nu inspireret til at skabe en tradition for meget mere fællessang og forhåbentlig 'gåsehudsoplevelser' på Helsinge Bibliotek.

Ambitionen er, at det første arrangement bliver at synge julen ind en gang i løbet af december.

Har man spørgsmål inden mødet, kan man kontakte afdelingsleder Susse Manthey Olsen på mail ssoer@gribskov.dk.

jesl