DEBAT: Det betaler sig med god hjemmepleje og -sygepleje

Lise Müller, Folketingskandidat og sygeplejerske (SF)

debat For få år siden havde Gribskov Kommune nogle fine tal på indlæggelser og genindlæggelser. Kommunen deltog sammen med andre nordsjællandske kommuner i et samarbejdsprojekt, der handler om at udvikle sosu-hjælperes kompetencer ti at spotte en negativ udvikling i en ældre medborgers tilstand.

Med de nyeste tal fra 2018 tyder det på at erfaringerne fra projektet ikke er holdt ved. For Gribskov Kommune har langt flere genindlæggelser pr borger end resten af landet, også blandt de +65årige, som sundhedsministeren har øget taksten for. Det betyder, at mange borgere i Gribskov kommer hyppigere på hospitalet og væk fra deres trygge hjem. Men det betyder også en øget udgift for kommunen. Penge der kunne være gået til en bedre hjemmehjælp, bedre normering i daginstitutioner eller andre gode ting. Det koster tid og ressourcer at bygge gode kompetencer op i hjemmesygeplejen og –plejen. Men det kan betale sig. Kommunernes økonomi er for stram, derfor må vi slås for en bedre økonomi til Gribskov kommune, så der kan investeres klogt i velfærden. Og så skal vi fjerne regeringens barriere for, at det nye Nordsjællands Hospital bygges stort nok, så ingen udskrives for tidligt.

Publiceret 31 May 2019 18:00

Shamanisme på posthuset

FOREDRAG Shamanisme er fra gammel tid en mulighed for at komme i kontakt med dyr, planter, himlen og jorden, og det kommer Simon Simonsen og fortæller om på Det Gamle Posthus i Gilleleje mandag 28. oktober kl. 19.00-21.30. Der er gratis adgang for medlemmer af foreningen AlterNaturligVis - ellers koster det 100 kr.

Shamanisme er udbredt over det meste af jorden, og i nyere tid kan Shamanisme bruges til heling af fysiske problemer og hjælpe det enkelte menneske med psykiske ubehag. En af grundpillerne i Shamanismen er trommen. Når man trommer, opstår der en vibration som går ind og balancerer forskellige dele af kroppen og lukker andre lyde ude.

Simon Simonsen har stået i lære som Shaman hos Anette Høst, Scandinavian Center for Shamanic Studies.

nici