DEBAT:

Svar på læserbrev af Birgit og Erik Lahn Sørensen

Lone Møller (S) Formand for Arbejdsmarkedsudvalget, Gribskov Kommune


Kære Birgit og Erik Lahn Sørensen. Det glæder mig, at I lægger mærke til de gode ting, kommunen gør for at få flygtninge i arbejde.
I er bekymrede for, om kommunen gør nok - særligt set i det perspektiv, at mange virksomheder efter jeres vurdering ikke vil tage flygtninge, der ikke kan tale dansk. Den udfordring er vi naturligvis meget opmærksomme på, og derfor arbejder vi også bredt på at finde løsninger for både flygtninge og virksomheder.
For eksempel er vi særligt opmærksomme på også at finde mindre job - for eksempel inden for handel, service eller landbrug, som at plukke bær eller stå i opvasken. De job er ofte sæsonbetonede og kan være en god indgang til et fast arbejde, fordi flygtningene skaber kontakter og i øvrigt har mulighed for at øve sig i at tale dansk i den periode, de arbejder.
I skriver også, at der er ventelister til sprogskolen i Hillerød. Det oplever vi ikke. Tværtimod har vi netop intensiveret samarbejdet med sprogskolen om et udvidet forløb, hvor flere flygtninge skal være på sprogskolen op til fem dage om ugen.
Gribskov Kommune ser også frem til at styrke arbejdsmarkedsindsatsen endnu mere i tråd med den kommende integrationsreform fra Folketinget. Reformen stiller krav om, at flygtninge inden for en måned skal i gang på arbejdsmarkedet, og at disse forløb skal kombineres med undervisning i dansk på virksomhederne eller på sprogskolen.
Derudover kan jeg fortælle, at Gribskov Kommune har afsat en million kroner til at løse opgaven med at få flere flygtninge i arbejde. Vi har endnu ikke besluttet, hvad vi skal bruge pengene til, men der er masser af muligheder. For eksempel kan vi ansætte flere virksomhedskonsulenter, som i øjeblikket gør et fantastisk stykke arbejde med at matche flygtningenes kompetencer med de lokale virksomheders behov.
Sidst men ikke mindst er Folketinget ved at være tæt på at vedtage en ny integrationsgrunduddannelse i forbindelse med den nye reform. Uddannelsen betyder, at kommunen i et tæt samarbejde med de lokale virksomheder og erhvervsskolen kan skabe et personligt forløb for hver enkelt flygtning, så personen lettere kan komme i virksomhedspraktik og dermed får større chance for at få et fast arbejde fremover.
Og så vil jeg gerne slutte af med at sige, at vi helt generelt oplever et særdeles positivt samarbejde med virksomhederne i kommunen. Derfor vurderer jeg i hvert fald, at der er gode muligheder for at få endnu flere flygtninge i arbejde fremover.

Venlig hilsen
Lone Møller (S)

Publiceret 28 June 2016 14:00

Shamanisme på posthuset

FOREDRAG Shamanisme er fra gammel tid en mulighed for at komme i kontakt med dyr, planter, himlen og jorden, og det kommer Simon Simonsen og fortæller om på Det Gamle Posthus i Gilleleje mandag 28. oktober kl. 19.00-21.30. Der er gratis adgang for medlemmer af foreningen AlterNaturligVis - ellers koster det 100 kr.

Shamanisme er udbredt over det meste af jorden, og i nyere tid kan Shamanisme bruges til heling af fysiske problemer og hjælpe det enkelte menneske med psykiske ubehag. En af grundpillerne i Shamanismen er trommen. Når man trommer, opstår der en vibration som går ind og balancerer forskellige dele af kroppen og lukker andre lyde ude.

Simon Simonsen har stået i lære som Shaman hos Anette Høst, Scandinavian Center for Shamanic Studies.

nici