DEBAT:

Regeringen svigter regionerne og borgerne

Af Lars Gårdhøj,
regionsrådsmedlem
og budgetordfører
for Socialdemokraterne

ØKONOMI: Danske regioner indgik for et par uger siden en aftale med regeringen om regionernes økonomi for 2017.
Aftalen sikrer regionerne en vækst på sølle 0,1% eller blot cirka 44 mio.kr. til Region Hovedstaden, hvilket nærmest er ingenting, da udgifterne stiger langt mere fordi befolkningen vokser i hovedstaden, hvilket betyder øgede udgifter til medicin og flere behandlinger.
Økonomiaftalen står derfor i kontrast til de flotte udmeldinger fra Venstre og ikke mindst støttepartiet Dansk Folkeparti i valgkampen for et år siden. Her lød det, at sundhedsvæsenet skulle tilføres flere midler og her måtte ikke spares. Et år senere er realiteten nu den, at vi i Region Hovedstaden skal ud og spare mere end 500 mio.kr. på 2017-budgettet.
Man kan spørge sig selv hvorfor vi dog har sagt ja til den økonomiaftale? Svaret er, at havde vi ikke gjort det, var aftalen blevet langt værre. For regeringen startede nemlig ud med at de ville indkassere de penge, vi sparer ved, at de nye hospitaler vi bygger, er mere effektive. De penge har vi dog allerede budgetteret med, så skulle de afleveres til staten havde vi manglet et milliardbeløb! Så vi måtte acceptere en ikke særlig god aftale, da alternativet var endnu værre.
Socialdemokraterne vil bestræbe sig på, at patienterne mærker mindst muligt til de kommende besparelser, men nemt bliver det ikke. Vi har effektiviseret løbende over de sidste mange år, og vores personale er allerede i dag spændt hårdt for. Jeg tvivler stærkt på, at vi kan spare mere end 500 mio.kr. uden at det medfører fyringer og forringelser. Desværre. Men det er vigtigt at få sagt, at det er regeringen, der står bag den forringede økonomi. Åbenlyst i strid med valgløfterne.

Publiceret 28 June 2016 19:00