20. november fortæller journalist og forfatter Niels Bjørn Hansen om kaperne, og de flydende fængsler, de endte i, hvis de var uheldige. Pressefoto

20. november fortæller journalist og forfatter Niels Bjørn Hansen om kaperne, og de flydende fængsler, de endte i, hvis de var uheldige. Pressefoto

Fortæller om sørøvere i Gilleleje

foredrag For 200 år siden lå der 200 sørøvere i 20 småskibe på stranden i Gilleleje.

Det var fiskere og andet godtfolk, som havde udrustet deres både til kaperkrig. Det vil sige, at de var sørøvere godkendt af den danske konge til at angribe især engelske skibe efter at englænderne i 1807 havde terrorbombet København.

Det var længe før, der kom havn, så sørøverne bedrev deres gerning fra den åbne strand. 200 sørøvere var lige så mange som byen havde indbyggere først i 1800-tallet.

De sørøvere, som havde heldet med sig, blev rige. De, der blev taget af englænderne, blev sendt til Prisonen. Det var tidligere danske orlogsfartøjer, som nu var indrettet til særlige fængsler. Alle huller, som kunne give lys i fartøjet, var lukket til, og de fangne kapere blev smidt ned i mørket gennem en lem i dækket.

Journalist og forfatter Niels Bjørn Hansen har skrevet om de danske sørøvere og de uheldiges skæbne, og onsdag 20. november kl. 19.30 fortæller han i Det gamle Posthus om 'De sorttjærede ligkister', hvor kaperne blev holdt fanget.

Der er gratis adgang.

jesl

Publiceret 18 November 2019 11:30

Julekoncert i Helsinge kirke

Jul For første gang nogensinde bliver der afholdt julekoncert i Helsinge Kirke. Det sker 7. december klokken 15.

Initiativet er kommet fra nogle af kirkens medarbejdere, og de lover, at deltagerne garanteret er i julehumør, når de går hjem efter arrangementet. Eftermiddagen er planlagt således, at der er julemusik for alle generationer. Julesalmerne er valgt af kendte borgere i Helsinge, og de fortæller inden salmerne synges, hvorfor netop denne salme er deres favorit, blandt alle julens mange smukke melodier.

Kirkens organist Henrik Carlsen spiller på kirkens orgel således, at deltagerne kan synge med på de valgte julesalmer. Ind imellem synger Purnima Ortved nogle af de sange, hun har fremført i kirken i løbet af året blandet med kendte julesange. Hun bliver akkompagneret af kirkens kordegn Leif Hauge Christensen på keyboard.

Arrangementet er gratis.