Hiphop-kollektivet 25/8 spiller deres hits på Kanonhalløjs nye scene.

Hiphop-kollektivet 25/8 spiller deres hits på Kanonhalløjs nye scene.

Gratis underholdning i Tisvildeleje

Masser af kultur under årets Kanonhalløj

Festival Igen i år bliver der gratis musik, foredrag, performance, litteratur, film og foredrag i Pakhuset på Tisvildeleje Station, når Kanonhalløj fra 12. juli-26. juli åbner dette års kulturfestival.

Et hold af unge fra både lokalområdet og København har sluttet sig til holdet af frivillige bag festivalen, og faktisk er størstedelen af de frivillige nu i tyverne, mens grundlæggere som Martin Kongsted og Niels Thomsen stadig er på arrangørholdet.

En helt ny generation

Kanonhalløj så dagens lys i 2003, og dengang var programmet primært henvendt til et ældre publikum. Det er noget, den nye generation af frivillige har forsøgt at ændre på. Det vil de blandt andet gøre ved at lave nogle aftenener med arrangementer og koncerter, der henvender sig til de unge.

En af de unge frivillige er 20-årige Bella Louis-Jensen, som faktisk har været med helt fra begyndelsen. Bella Louis-Jensen er nemlig barn af Kanonhalløj, da hendes mor var en del af det første hold frivillige bag sommerrevyen i togvognen i 2003.

”Jeg har tilbragt mine somre i Tisvildeleje og togvognen, så længe jeg kan huske, og jeg har i mange år gerne ville være med. Da jeg endelig meldte mig på banen, var det fedt at opleve, at der var en masse andre engagerede unge, og at vi nu arbejder sammen om det på tværs af generationer; både min mors venner og mine egne venner,” siger hun.

Men de nye, yngre kræfter betyder ikke, at den ældre generation bliver glemt i dette års program. Kanonhalløj vælger ikke mellem de unge og de gamle; de forsøger at samle generationerne.

Programmet er for alle

Årets program bærer præg af den nye gennemsnitsalder blandt de frivillige. Med navne som 25/8 og Sjak.wav lægger Kanonhalløj op til et helt nyt publikum. Men i programmet er også gjort plads til sidste års store åbenbaring; Kanonhalløj overtalte Kaya Brüel til for første gang at synge sin mors sange fra Jomfru Ane Band, og det blev så stor succes, at de siden har turneret landet rundt for fulde huse.

Også Sort Sols trommeslager, Thomas Ortved, er på programmet med sit eget band. Indimellem er aftener, hvor generationerne mødes. Det sker for eksempel på litteraturaftenen, hvor seks mandlige forfattere og digtere med et aldersspænd på over 30 år kommer og læser op af deres værker; heriblandt dansk litteraturs store nyere stemme, Kaspar Colling Nielsen, som har premiere på sin nye bog i Pakhuset.

Også den traditionelle bordfodboldaften er igen i år en mulighed for at give hele familien en oplevelse sammen, ligesom dokumentarfilm, croquis, komik og fællesspisning kan skabe fælles oplevelser på tværs af aldersgrupperne.

Veteranen Martin Kongstad er begejstret for de nye medlemmer af Kanonhalløj:

”Det er sekstende år, vi laver Kanonhalløj, og det er klart, at man fra tid til anden overvejer, om man skulle lave noget andet i sin ferie, men nu er det sjovt igen. Vi har fået et kæmpe skud energi, og publikum er blandet og smilende som aldrig før.”

Årets udsmykninger

Traditionen tro har en kunstner udsmykket væggene i Pakhuset. Årets kunstner er Anna Josephine Winther Plouvier, som er nyuddannet kunstner fra Royal College of Art i London og i 2018 vandt Danish Embassy Art Prize ved den danske ambassade i London.

Josephine Winther arbejder med lys i installationer og fotografi. Hendes kunst tager afsæt i en nysgerrighed om, hvilken betydning det mon har, at vi alle befinder os mere i kunstigt lys end naturligt lys.

Josephine Winther vil i sin indendørs udsmykning af Pakhuset forene det naturlige lys med det kunstige og oplyse lokalet med en sol.

En sol er også at finde på dette års logo, der er tegnet af den etablerede maler John Kørner. Med en enkel streg har John Kørner udsmykket både støtte-lightere og -badges.

”Vi lever blandt andet af, at folk køber vores badges, og man skal ikke regne med at få lov at gå hjem uden at købe et,” siger Martin Kongstad.

”Vi presser folk høfligt og med god samvittighed, for reelt er badget et lille kunstværk, som med tiden kan blive meget mere værd.”

Alle arrangementer under Kanonhalløj er som sædvanlig gratis.

CV

Publiceret 11 July 2019 11:14