Antallet af børn, der bliver dræbt eller kommer alvorligt til skade i bilulykker, er siden 1990 faldet med over 80 pct. Det skyldes bl. a., at forældre er blevet bedre til at spænde deres børn fast, og at stolene er blevet mere sikre. Foto: FDM/ ADAC

Antallet af børn, der bliver dræbt eller kommer alvorligt til skade i bilulykker, er siden 1990 faldet med over 80 pct. Det skyldes bl. a., at forældre er blevet bedre til at spænde deres børn fast, og at stolene er blevet mere sikre. Foto: FDM/ ADAC

Autostole: Sikkerheden er i top

Børn sidder langt mere sikkert i nye autostole end for år tilbage

Af
Christian Schacht

sikkerhed Siden det i 1995 blev lovpligtigt at fastspænde børn i 'egnet udstyr', er antallet af børn, der enten bliver dræbt eller kommer alvorligt til skade i biler, faldet markant.

Hvor 97 børn i alderen 0-10 år i 1990 enten blev dræbt eller kom alvorligt til skade i en bilulykke, viser tal fra Vejdirektoratets ulykkesstatistik, at 12 børn i alderen 0-10 år i 2018 kom alvorligt til skade i bilulykker, mens tre blev dræbt.

»Det er en meget glædelig udvikling, som især skyldes, at biler og autostole er blevet meget mere sikre. Lige så vigtigt er det, at forældre er blevet langt mere bevidste om, at deres børn skal sidde korrekt spændt fast i autostole. Der er ingen tvivl om, at det gør den største forskel på, hvor sikkert børn sidder i bilen,« siger bilteknisk redaktør i FDM Søren W. Rasmussen i en pressemeddelelse.

At autostole bliver stadig mere sikre, fremgår også af årets anden autostoletest, som FDM har lavet i samarbejde med en række europæiske bilklubber.

Af testens 20 stole får de 11 bedømmelsen "anbefalelsesværdig". Fire autostole dumper dog på for store mængder af skadelige stoffer som flammehæmmere og det kræftfremkaldende stof naftalin.

Publiceret 14 November 2019 09:23

Julekoncert i Helsinge kirke

Jul For første gang nogensinde bliver der afholdt julekoncert i Helsinge Kirke. Det sker 7. december klokken 15.

Initiativet er kommet fra nogle af kirkens medarbejdere, og de lover, at deltagerne garanteret er i julehumør, når de går hjem efter arrangementet. Eftermiddagen er planlagt således, at der er julemusik for alle generationer. Julesalmerne er valgt af kendte borgere i Helsinge, og de fortæller inden salmerne synges, hvorfor netop denne salme er deres favorit, blandt alle julens mange smukke melodier.

Kirkens organist Henrik Carlsen spiller på kirkens orgel således, at deltagerne kan synge med på de valgte julesalmer. Ind imellem synger Purnima Ortved nogle af de sange, hun har fremført i kirken i løbet af året blandet med kendte julesange. Hun bliver akkompagneret af kirkens kordegn Leif Hauge Christensen på keyboard.

Arrangementet er gratis.