Søvnproblemer kan føre til dårligt humør, stress og nedsat koncentrationsevne. Foto: Colourbox
Søvnproblemer kan føre til dårligt humør, stress og nedsat koncentrationsevne. Foto: Colourbox
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Vi sover dårligt om natten

Søvn er vigtigt for alle. Alligevel får vi mindre og dårligere søvn. De digitale skærme bærer en del af skylden

Af Simon Reenberg
sir@sondagsavisen.dk


Du burde være faldet hen i en døs af søvn og velvære, men i stedet ligger du og vender hovedet på puden. Hver fjerde dansker har søvnproblemer en gang om ugen. Og syv ud af ti svarer, at de ofte eller en gang imellem lider af søvnproblemer. Det viser en undersøgelse fra Coop Analyse, som Samvirke bringer.

“Man bliver simpelthen en dårligere version af sig selv, når man sover for lidt,” siger Birgitte Rahbek Kornum, seniorforsker ved Molekylært Søvnlaboratorium på Rigshospitalet, til Samvirke.

“Allerede dagen efter bare én nat med for lidt søvn er koncentrationsevnen nedsat. Efter en uge er hjernens funktion markant ringere. Man har sværere ved at løse opgaver, der kræver koncentration, man håndterer stress dårligere, reagerer mere agressivt og er i dårligere humør,” siger hun.


Ingen skærme

I 2009 foretog Coop Analyse en lignende undersøgelse. Dengang var danskernes søvnproblemer på et noget andet niveau. Faktisk er søvnproblemer blevet et dobbelt så stort et problem, som det var tilbage i 2009.

“En frygtelig stor stigning, som man skal være bekymret for,” lyder det fra Morten Grønbæk, formand for Vidensråd for Forebyggelse og direktør for Statens Institut for Folkesundhed.

Diverse danske og udenlandske forskere peger især på, at antallet af bærbare og digitale skærme i soveværelset er steget, i takt med at flere sover dårligere.

48 procent af danskerne svarer eksempelvis i en anden undersøgelse fra Coop Analyse, at de bruger smartphone, tablet eller bærbar computer, inden de skal sove. Det blå lys fra skærmene har i et amerikansk forsøg vist sig at være forstyrrende for kroppens naturlige døgnrytme.


Publiceret: 12. Marts 2017 16:00
Leveret af Lokalavisen

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Ugeposten Gribskov

Fik du læst
ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt