Kommunalvalg 2017
Fysisk tilstedeværelse er ikke så stort et krav på folks arbejde som tidligere. Det er en af forklaringerne på, at kommuner uden for København har oplevet en vækst i befolkningstallet over ti år, siger forsker. Arkivfoto: Jens Berg Thomsen
Fysisk tilstedeværelse er ikke så stort et krav på folks arbejde som tidligere. Det er en af forklaringerne på, at kommuner uden for København har oplevet en vækst i befolkningstallet over ti år, siger forsker. Arkivfoto: Jens Berg Thomsen
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Se tallene: Folk strømmer til Nordsjælland - bare ikke til Gribskov

På trods af tale om urbanisering hæfter forsker sig ved, at nordsjællandske kommuner stadig vokser
Folk flytter til Nordsjælland. Det kan man konstatere, hvis man ser på, hvor mange der er flyttet til og fra de fire nordsjællandske kommuner Allerød, Hillerød, Furesø og Gribskov. Alle fire har fra 2006 til 2016 oplevet en befolkningstilvækst netto, når man trækker antallet af fraflyttede fra antallet af tilflyttede.

Tendensen overrasker ikke Hanne Witorff Tanvig, der har forsket i udvikling af udkantsområder og er seniorrådgiver og studeleder ved IGN, Sektion for Landskabsarkitektur og Planlægning på Københavns Universitet.

“Mange har troet, at vandringen fra land til by ikke ville stoppe, og der har i sær været en udtalt dommedagsprofeti i de jyske udkantsområder. Men vi kan konstatere, at disse fire kommuner faktisk alle har oplevet en befolkningstilvækst, og det er i sig selv interessant,” siger hun.

At gruppen af de helt unge vandrer mod byen, overrasker hende ikke.

“Det er ikke så sært, at de unge flytter til byerne, for det er der, uddannelsesstederne ligger. Men når de unge så stifter familie, så flytter de måske tilbage. Den ensidige tale om, at vandringen foregår mod byerne, er også en ensidig diskussion. For når man er teoretiker, kan man betvivle, at det skulle være tendensen. Det er især børnefamilier, der flytter ud,” siger Hanne Witorff Tanvig.


Arbejder samme sted

Tilflyttere til kommuner som Allerød, Hillerød, Furesø og Gribskov

“Typisk vil man stadig arbejde samme sted, selvom man flytter fra København og ud. Et sted som Gribskov Kommune er jo også stadig i pendlerafstand fra København. Det, folk så typisk gør, er, at beholde arbejdet og så kombinere det med en hjemmearbejdsplads, som man så bruger et par gange om ugen,” siger forskeren.

Tilflytningen i Allerød, Furesø, Hillerød og Gribskov står i plus hen over en tiårig periode.
Tilflytningen i Allerød, Furesø, Hillerød og Gribskov står i plus hen over en tiårig periode.

Bliver selvstændige

Nogle tager også et helt andet skridt erhvervsmæssigt, når de flytter ud, har forskeren kunnet konstatere.

“Flere og flere kobler sig helt fra at være lønmodtagere og bliver selvstændige i stedet, når de flytter ud fra byerne. Det hænger sammen med, at vi har andre muligheder hvad angår teknologi i dag, og der er mange jobfunktioner, der ikke kræver fysisk tilstedeværelse,” siger Hanne Witorff Tanvig.

“Tidligere var det måske faktorer som priser på stål, eller hvor en fabrik lå fysisk, der havde betydning for, hvor man valgte at bo. Det forholder sig jo anderledes i dag, og her er herlighedsværdi i form af natur og lavere boligpriser vigtigt for folk, så det undrer ikke, at kommunerne uden for København oplever en vækst i antallet af beboere,” siger hun.

Befolkningstilvækst

Avisen har hentet antallet af henholdsvis tilflyttere og fraflyttere fra de fire kommuner Allerød, Furesø, Gribskov og Hillerød fra 2006 og frem til 2016. Antallet af fraflyttere er trukket fra antallet af tilflyttere.

Se tallene her


Publiceret: 20. Oktober 2017 11:30
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Ugeposten Gribskov

ANNONCER
Se flere