Nu går den vilde svampejagt:

Sådan finder du de gratis lækkerier

Af
Jeppe Helkov

Efteråret nærmer sig så småt. Det betyder også, at svampe i alle afskygningerne er begyndt at titte frem i skovbunden. Men hvad skal man holde øje med, før man tager sin picnickurv under armen og bevæger sig ud i skoven for at findes sin aftensmad?
Ugeposten er taget en tur ud i skoven med historiker og svampeentusiast Steen Just for at blive lidt klogere på skovbundens spiselige lækkerier.
“Den her svamp er en skørhat. Den er ikke spiselig. De findes, men man skal være meget kyndig for at kunne skelne dem. Så i virkeligheden er det kun kendere, der samler skørhatte,” siger Steen Just og hiver en mørk svamp op af jorden blandt blade, bark og smågrene. Ikke langt derfra er en svamp, der tager pusten ud af en af de sejlivede myter.
“Det, der sidder under jorden, hedder myceliet,” siger Steen Just og hiver ud i rodnettet.
“Men det, der sidder over jorden, som de fleste kalder for svampen, er faktisk bare frugtlegemet - og er altså kun en del af svampen. Mens myceliet eksisterer hele tiden, skyder frugtlegemet kun, når betingelserne er til det. Så det vi kalder svampen, er i virkeligheden ikke svampen,” fortsætter han.
Steen Just fortæller samtidig, at sommerens noget svingende vejr har været både godt og skidt for svampesæsonen.
“Den første del af sæsonen var rigtig god. Så kom der en del kulde i juni, der gjorde, at nogle af de svampe, der skulle have været der, var lidt tilbageholdende. Men det ser ud til, at det kan blive rigtig godt nu, især hvis vi får noget varme oven på det megen vand, der er kommet.”
Og især én svamp er der rig mulighed for at fylde kurven med i øjeblikket.
“Almindelig kantarel er en af de bedste, man kan finde lige nu. Man kan kende dem på, at lamellerne er langt nedløbne. Så er den lidt deform - det er den meget nem at kende på. Den almindelige kantarel kan forveksles med den orange kantarel, men den er ikke giftig, den er bare ikke noget værd som spisesvamp. Så det gør ikke noget hvis man kommer til at forveksle dem,” siger Steen Just, der har en række gode råd til, hvad man skal tage med sig, hvis man ønsker at begive sig på svampejagt.
“Kurven skal man selvfølgelig have. Jeg har pap i min kurv, så man kan dele den op i rum. På den måde kan man lægge de forskellige arter hver for sig. “
“Udover kurv skal man have kniv og børste. Når man finder en svamp, skærer man frugtlegemet af helt nede ved roden. Så anbefaler jeg, man børster dem med det samme, hvis der er snavs på. Hvis man lægger svampe oven på hinanden, vil de ofte samle snavs, og så skal man pludselig til at vaske dem - og dér mister de altså smag.”
Ifølge Steen Just behøver man heller ikke fortvivle, hvis ikke man kan kende forskel på svampene. Man kan enten tage en svampebog med ud i skoven, og ellers har han også et andet råd.
“Er man i tvivl om, hvilken svamp man har fået, kan man lægge et blad for det træ, der er ved svampen ned i kurven. Mange svampe lever nemlig kun i forbindelse med ét træ. Så ved at finde ud af, hvilket træ svampen er vokset under, kan man efterfølgende finde ud af, hvad det er for én.”
Har du lyst til at tage på svampejagt, kan du tage med til Svampefest ved Hvidekilde nær Kagerup st. Det sker søndag den 10. september fra kl. 10-14 - med bål fra kl. 10.30.
Søndag den 1. oktober kan du også komme med, når der er 'Svampenes Dag'. I Gribskov begynder svampejagten ved P-pladsen ved Asserbo Slotsruin kl. 10.30

Kantarellen er én af de svampe, skovbunden er fyldt med i øjeblikket.

Kantarellen er én af de svampe, skovbunden er fyldt med i øjeblikket.

Foto: Casper Fritsch

Foto: Casper Fritsch

Publiceret 29 August 2017 00:00

Ugeposten Gribskov nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Ugeposten Gribskov
SENESTE TV